Ποιες κοινές συνήθειες απειλούν με τοξικά τον οργανισμό μας

Ειδικότερα η νέα μελέτη δείχνει ότι ορισμένες κοινές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης οδοντικού νήματος, συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων των τοξικών χημικών ουσιών PFAS στον οργανισμό.

Τα PFAS είναι υδατοδιαλυτές, λιπαντικές ουσίες, που έχουν συνδεθεί με πολυάριθμα προβλήματα υγείας. Τα ευρήματα παρέχουν νέα στοιχεία για το πώς καταλήγουν αυτά τα χημικά στα σώματα των ανθρώπων και πώς οι καταναλωτές μπορούν να περιορίσουν την εκθέσή τους σε αυτά, τροποποιώντας τη συμπεριφορά τους.

Τη μελέτη έκανε το Silent Spring Institute σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στο Berkeley της Καλιφόρνιας και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology (JESEE). Αποτελεί, δε, μέρος μιας ειδικής έκδοσης, αφιερωμένης στα PFAS και στις λεγόμενες πολυφθοροαλκυλικές ουσίες.

Τα PFAS χρησιμοποιούνται σε μια σειρά καταναλωτικών προϊόντων, όπως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, σε αντικολλητικά σκεύη, σε αδιάβροχα ρούχα και σε ανθεκτικά χαλιά.

Οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν στις ουσίες απευθείας μέσω των προϊόντων που χρησιμοποιούν και των τροφίμων που τρώνε. Μπορούν, επίσης, να εκτεθούν μέσω του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, της σκόνης και του μολυσμένου πόσιμου νερού.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την εκτεταμένη έκθεση του πληθυσμού στα PFAS, επειδή έχουν συνδεθεί με καρκίνο των νεφρών και των όρχεων, με θυρεοειδική νόσο, υψηλή χοληστερόλη, χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, μειωμένη γονιμότητα και με επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές μέτρησαν 11 διαφορετικές χημικές ουσίες PFAS σε δείγματα αίματος, που ελήφθησαν από 178 γυναίκες μέσης ηλικίας. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες, που χρησιμοποιούσαν οδοντικό νήμα, είχαν υψηλότερα επίπεδα ενός τύπου PFAS – που ονομάζεται PFHxS – στο σώμα τους, σε σύγκριση με εκείνες που δεν έκαναν νήμα.

“Αυτή είναι η πρώτη μελέτη, που δείχνει ότι η χρήση οδοντικού νήματος, που περιέχει PFAS, συνδέεται με περισσότερες τοξικές χημικές ουσίες”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Katie Boronow, ειδική επιστήμονας στο Silent Spring.

“Τα καλά νέα είναι ότι, με βάση τα ευρήματά μας, οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν οδοντικό νήμα, που δεν περιέχει PFAS”.