Ποιες τροφές καταναλώνουμε καθημερινά αλλά μπορεί να μας γερνάνε

Πικάντικα τρόφιμα:  Σε κάποιους αρέσει το ζεστό… και σε κάποιους δεν αντέχουν τη ζέστη. Τα πικάντικα φαγητά κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία σας να διογκώνονται, ακόμη και να σπάνε, οδηγώντας σε μωβ σημάδια στο πρόσωπό σας. Εάν έχετε ροδόχρου ακμή – συχνή στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση – η θερμότητα από τα μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσει έξαρση. Ανεβάζει επίσης τη θερμοκρασία του σώματός σας, με αποτέλεσμα να ιδρώνετε για να ηρεμήσετε. Όταν ο ιδρώτας αναμειγνύεται με τα βακτήρια στο δέρμα σας, μπορεί να προκαλέσει σπυράκια και κηλίδες.
Μαργαρίνη: Το δέρμα σας είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα σας και οτιδήποτε τρώτε το επηρεάζει. Οι περισσότερες μαργαρίνες, ειδικά οι στερεές, έχουν τρανς λιπαρά. Αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη σας, μειώνουν το «καλό» είδος σας και δημιουργούν φλεγμονή σε όλο το σώμα σας. Η φλεγμονή συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο, δύο καταστάσεις που μπορούν να σας δώσουν μια γερασμένη εμφάνιση.Αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά:    Όσο περισσότερα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά καταναλώνετε, τόσο πιο γρήγορα γερνούν τα κύτταρα στους ιστούς σας. Εκτός από το αφρό, έχουν περισσότερες θερμίδες και πρόσθετη ζάχαρη — 7 έως 10 κουταλάκια του γλυκού σε 12 ουγγιές — από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα. Σε συνδυασμό με τα βακτήρια στο στόμα σας, αυτή η ζάχαρη σχηματίζει επίσης οξύ που φθείρει το σμάλτο των δοντιών σας και προκαλεί τερηδόνα. Άλλα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν αύξηση βάρους και υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας.

Κατεψυγμένα γεύματα:  Ένα κατεψυγμένο δείπνο μπορεί να περιέχει το μισό νάτριο μιας υγιεινής καθημερινής διατροφής. Όταν έχετε πολύ αλάτι, σας κάνει να πίνετε περισσότερο από το κανονικό και να πλημμυρίζετε τα νεφρά σας. Οποιοδήποτε επιπλέον νερό θα μετακινηθεί σε μέρη στο σώμα σας που έχουν λιγότερο αλάτι, όπως το πρόσωπο και τα χέρια σας. Αυτό είναι που σε κάνει να δείχνεις πρησμένος.

Αλκοόλ: Το αλκοόλ σας αφυδατώνει. Αυτό έχει μεγάλη επίδραση στο δέρμα σας, το οποίο αποτελείται κατά 63% από νερό. Ακόμα κι αν πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό, θα ενυδατώσει όλα τα άλλα όργανά σας πριν από το δέρμα σας. Όταν δεν χορταίνετε, το δέρμα σας φαίνεται και αισθάνεται ξηρό και δεν μπορεί να αμυνθεί από τις ρυτίδες.

Επεξεργασμένα κρέατα:  Αφήστε κάτω το πεπερόνι: Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, το λουκάνικο, το ζαμπόν και τα ντελικατέσεν, καπνίζονται, πολτοποιούνται ή αλατίζονται, ώστε να διαρκέσουν περισσότερο χωρίς να χαλάσουν. Είναι που τα κάνει και νόστιμα και επικίνδυνα. Το νάτριο και τα χημικά συντηρητικά προκαλούν φλεγμονή που μπορεί να φθείρει το σώμα σας μέσα και έξω. Μια μικρή φλεγμονή είναι καλή: Βοηθά τα κύτταρα σας να επουλωθούν. Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.

Τηγανητά φαγητά:  Η  διαφορά μεταξύ ζύμης και ντόνατς είναι ένα ωραίο μακρύ μπάνιο σε βραστό λάδι. Αυτό το μπάνιο προάγει τις ελεύθερες ρίζες ή τα ασταθή μόρια που καταστρέφουν άλλα μόρια στα κύτταρά σας και προσθέτουν χρόνια στο δέρμα σας Μπορείτε επίσης να βρείτε ελεύθερες ρίζες σε άλλα τηγανητά τρόφιμα, όπως τηγανητές πατάτες, κουτάβια και μοτσαρέλα.

Ψημένες λιχουδιές:    Το ότι δεν είναι τηγανητά δεν σημαίνει ότι σας φαίνονται καλά. Τα αρτοσκευάσματα όπως τα μπισκότα και τα κέικ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος που φράζει τις αρτηρίες και αυξάνει τα κιλά. Επίσης, δεν τσιγκουνεύονται τη ζάχαρη, η οποία μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και τερηδόνα (μεταξύ άλλων). Η φλεγμονή είναι ένας άλλος λόγος για να παραλείψετε αυτό το γλυκάκι. Όσο περισσότερη φλεγμονή έχετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε για αρθρίτιδα, κατάθλιψη, Αλτσχάιμερ και ορισμένους καρκίνους.

Πολύ ψημένα (έως καμένα) κρέατα:   Το τηγάνισμα ή το ψήσιμο του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης ή AGEs. Τα χαμηλά επίπεδα AGEs είναι καλά (το ίδιο το σώμα σας τα παράγει), αλλά υψηλές ποσότητες από απανθρακωμένα κρέατα προκαλούν φλεγμονή που «φλεγμονώνει» το σώμα σας και πυροδοτεί καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη:  ο  χημικός ξάδερφος της επιτραπέζιας ζάχαρης, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, γλυκαίνει τις σόδες και τα ποτά φρούτων. Μεταξύ πολλών άλλων μειονεκτημάτων για την υγεία, παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματός σας να χρησιμοποιεί χαλκό, ο οποίος σας βοηθά να σχηματίσετε το κολλαγόνο και την ελαστίνη που διατηρεί το δέρμα σας υγιές. Είναι επίσης γεμάτο θερμίδες και σας θέτει σε κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

Καφεΐνη:  Η καφεΐνη είναι διουρητικό: διεγείρει τον εγκέφαλό σας και την ανάγκη σας για ούρηση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Όταν δεν έχετε αρκετό νερό, το δέρμα σας σταματά να απελευθερώνει τοξίνες. Το backup σας κάνει πιο επιρρεπείς σε ξηροδερμία, ψωρίαση και ρυτίδες.

τροφές για αντιγήρανσητροφές που μας γερνάνεανθυγιεινή διατροφή