Ποιες βιταμίνες έχει το ακτινίδιο και που βοηθά στην υγεία μας;

Το ακτινίδιο είναι μικρό φρούτα που περιέχει πολλή γεύση και έχει  πολλά οφέλη για την υγεία.

Πως τρώγεται το ακτινίδιο;

Οι μικροί μαύροι σπόροι του είναι βρώσιμοι, όπως και η καφέ φλούδα, αν και πολλοί προτιμούν να ξεφλουδίζουν το ακτινίδιο πριν το καταναλώσουν.

Τα ακτινίδια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και αποτελούν εξαιρετική πηγή για:

  • βιταμίνη C
  • βιταμίνη Ε
  • βιταμίνη Κ
  • φυλλικό οξύ
  • φυτικές ίνες
  • κάλιο
  • αντιοξειδωτικά 

 

Ακτινίδια και ασθένειες: Δείτε που μπορεί να βοηθήσει η κατανάλωση ακτινίδιων:

Μπορεί να βοηθήσει  στη θεραπεία του άσθματος

Πιστεύεται ότι η υψηλή ποσότητα βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών που περιέχει το ακτινίδιο, μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει στη θεραπεία ατόμων με άσθμα.

Βοηθά στην πέψη

Με  τις φυτικές ίνες που έχει,  βοηθά στην πέψη αλλά και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Περιέχει  επίσης ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη και μπορεί να βοηθήσει στην διάσπαση της πρωτεΐνης.

 Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη C που περιέχει, είναι βασικό θρεπτικό συστατικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση πιθανότητας εμφάνισης ασθενειών όπως η γρίπη ή το κρύωμα, σύμφωνα με Μελέτη.

Μειώνει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Εν μέρει χάρη στα αντιοξειδωτικά που έχει το ακτινίδιο, υπάρχουν στοιχεία ότι η τακτική κατανάλωση ακτινιδίων ή εκχυλίσματος ακτινιδίων μειώνει την πιθανότητα οξειδωτικού στρες.  Δεδομένου ότι η οξειδωτική βλάβη του DNA συνδέεται στενά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η τακτική κατανάλωση ακτινιδίων θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης

Σύμφωνα με μελέτη του 2014 οι βιοδραστικές ουσίες σε τρία ακτινίδια την ημέρα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση περισσότερο από ένα μήλο την ημέρα. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει μειωμένο κίνδυνο για καταστάσεις που μπορεί να προκληθούν από υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακή προσβολή.

Μειώνει την πήξη του αίματος

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Όσλο διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο έως τριών ακτινιδίων την ημέρα μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο πήξης του αίματος. Διαπιστώθηκε επίσης ότι μειώνουν την ποσότητα λίπους στο αίμα.

Προστατεύει από την απώλεια όρασης

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης και τα ακτινίδια μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών σας από αυτό.  Τα υψηλά επίπεδα ζεαξανθίνης και λουτεΐνης από ακτινίδια πιστεύεται ότι συμβάλλουν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Μπορεί το ακτινίδιο να προκαλέσει αλλεργίες;

Η κατανάλωση ακτινίδιων θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους με εξαίρεση αν κάποιος είναι αλλεργικός.  Τα σημάδια αλλεργίας στα ακτινίδια περιλαμβάνουν φαγούρα στο λαιμό, πρησμένη γλώσσα, δυσκολία στην κατάποση, έμετο και κνίδωση.

Πως τρώγεται το ακτινίδιο

Κάποιοι άνθρωποι τρώνε και την φλούδα, αφού την πλύνουν πολύ καλά. Οι περισσότεροι όμως καθαρίζουν το ακτινίδιο. Μπορεί να καταναλωθεί το πρωί ή να ενσωματωθεί σε συνταγές, όπως φρουτοσαλάτα ή smoothie.

 

 

Πηγή: Healthline

 

υγιεινή διατροφήακτινίδιοκαλή υγεία