Ποιες βιταμίνες ενισχύουν την μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία

Ορισμένες βιταμίνες και λιπαρά οξέα θεωρείται, ότι επιβραδύνουν ή αποτρέπουν την απώλεια μνήμης

Ο μακρύς κατάλογος αυτών των βιταμινών περιλαμβάνει βιταμίνες όπως βιταμίνη Β12, φυτικά συμπληρώματα όπως ginkgo biloba και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Αλλά μπορεί ένα συμπλήρωμα να ενισχύσει πραγματικά τη μνήμη σας;

Σύμφωνα με πρόσφατες κλινικές μελέτες, ορισμένες βιταμίνες σχετίζονται με την εγκεφεαλική λειτουργία και την απώλεια μνήμης.

Βιταμίνη Β12

Οι επιστήμονες μελετούν εδώ και πολύ καιρό τη σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων Β12 (κοβαλαμίνης) και απώλειας μνήμης. Ωστόσο, εάν λαμβάνει κανείς επαρκή ποσότητα Β12, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η υψηλότερη πρόσληψη έχει θετικά αποτελέσματα.

Η ανεπάρκεια Β12 είναι πιο συχνή σε άτομα με προβλήματα στο έντερο ή στο στομάχι ή σε αυστηρούς χορτοφάγους. Ο κίνδυνος ανεπάρκειας Β12 αυξάνεται επίσης με την ηλικία. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη συχνότητα εμφάνισης χαμηλού οξέος στομάχου σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Η μετφορμίνη, ένα φάρμακο πρώτης γραμμής για τους διαβητικούς, έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα Β12. Άλλα φάρμακα όπως οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η πρεδνιζόνη και ο έλεγχος των γεννήσεων μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα Β12.

Η B12 βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα ψάρια και τα πουλερικά. Τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού είναι μια καλή επιλογή για χορτοφάγους.

Δείτε ακόμη: Κοροναϊός: : Το δεύτερο κύμα δεν θα είναι το τελευταίο, προειδοποιεί το γαλλικό Επιστημονικό Συμβούλιο

Ωστόσο, τα άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, εκείνα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα ή άτομα με χαμηλό οξύ στομάχου μπορεί να μην είναι σε θέση να απορροφήσουν σωστά την Β12 από τα τρόφιμα και μπορεί να χρειάζονται ένα συμπλήρωμα διατροφής για να διατηρήσουν επαρκή επίπεδα.

Βιταμίνη Ε

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να ωφελήσει το μυαλό και τη μνήμη σε ηλικιωμένους. Μια μελέτη του 2014, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA διαπίστωσε ότι υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε, μπορούν να βοηθήσουν άτομα με ήπια έως μέτρια νόσο του Alzheimer.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν δόσεις 2.000 IU ανά ημέρα. Ωστόσο, αυτό το ποσό μπορεί να είναι μη ασφαλές για ορισμένα άτομα, σύμφωνα με τον Δρ Gad Marshall της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Η λήψη περισσότερων από 400 IU την ημέρα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπληρωματική βιταμίνη Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Ανεξάρτητα από την ηλικία ή την κατάστασή σας, θα πρέπει να λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Ε από το φαγητό σας. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε είναι σπάνια, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι:
  • Ξηροί καρποί
  • Σπόροι
  • Φυτικά έλαια
  • Λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο

Άλλα συμπληρώματα που μπορεί να βοηθήσουν

  • Όσον αφορά το ginkgo biloba, τόσο παλαιότερες όσο και πιο πρόσφατες μελέτες, συμφωνούν στο εξής: Το συμπλήρωμα δεν φαίνεται να επιβραδύνει την απώλεια μνήμης ή να αποτρέπει τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer.
  • Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να δείχνουν μια σχέση μεταξύ των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και της μνήμης. Ωστόσο, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μια επισκόπηση του 2015: Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με DHA και EPA είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές βελτιώσεις στα επεισόδια της μνήμης σε ενήλικες με προβλήματα μνήμης.

Το DHA είναι ένας κύριος τύπος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος και το EPA είναι ένα άλλο βασικό ω-3 λιπαρό οξύ. Τα DHA και EPA συγκεντρώνονται περισσότερο στα θαλασσινά όπως ο σολομός και το σκουμπρί.

Οι καλύτεροι τρόποι για να βοηθήσετε τη μνήμη σας

Για νέους και ηλικιωμένους, είναι πολύτιμο οι βιταμίνες να λαμβάνονται από την διατροφή. Τα συμπληρώματα μπορούν να καλύψουν τα κενά, αλλά επικοινωνήστε με το γιατρό σας προτού προχωρήσετε στην λήψη κάποιου σκευάσματος.

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της μείωσης της μνήμης είναι να τρώτε καλά και να ασκείτε το σώμα και τον εγκέφαλό σας. Η μεσογειακή διατροφή είναι μια καλή πηγή όλων των βιταμινών που χρειάζεται το σώμα σας.

Η μεσογειακή διατροφή έχει αναφερθεί επανειλλημένως, ως τρόπος βελτίωσης της μνήμης. Τα χαρακτηριστικά της διατροφής περιλαμβάνουν:

  • Κυρίως φυτικά τρόφιμα
  • Περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος
  • Ψάρι
  • Ελαιολάδο για την προετοιμασία γευμάτων

Οι δίαιτες που μοιάζουν με τη μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνουν τη δίαιτα MIND καθώς και τη δίαιτα DASH (διατροφικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης). Και οι δύο δίαιτες έχει βρεθεί ότι μειώνουν την εμφάνιση της νόσου του Alzheimer.

Η δίαιτα MIND, ειδικότερα, δίνει έμφαση στην κατανάλωση πράσινων, φυλλωδών λαχανικών και φυτικών τροφίμων.

Επιλογές τρόπου ζωής που βλάπτουν τη μνήμη

Μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου σας δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στα τρόφιμα και τις συνήθειες που έχουν αποδειχθεί ότι το βλάπτουν. Τα τηγανητά έχουν συνδεθεί με βλάβη του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ σύμφωνα με αξιόπιστες έρευνες φαίνεται να επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου. 

Πολλοί παράγοντες κινδύνου της νόσου του Alzheimer, όπως η κακή διατροφή και ο καθιστικός τρόπος ζωής, μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η αλλαγή ενός από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εμφάνισης άνοιας.

Πηγή: Healthline

Δείτε ακόμη

Εγκέφαλοςάνοιαβιταμινη Β12εγκεφαλική λειτουργίαβιταμινη Εαπώλεια μνήμης