Ποιο είναι προειδοποιητικό σημάδι για τον καρκίνο του πνεύμονα;

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal αποκάλυψε ότι το 70% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα υποφέρουν από δύσπνοια – ένα σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά. 

Ο καρκίνος που ξεκινά από τους πνεύμονες ονομάζεται πρωτοπαθής καρκίνος του πνεύμονα, ενώ ο καρκίνος που εξαπλώνεται στους πνεύμονες από άλλο σημείο του σώματος είναι γνωστός ως δευτερογενής καρκίνος του πνεύμονα.

Η ασθένεια είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου που εξαπλώνεται γρήγορα, επομένως η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία θα μπορούσε να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Ενώ το πιο κοινό σύμπτωμα της θανατηφόρας πάθησης είναι ο επίμονος βήχας, άλλα σημάδια θα μπορούσαν επίσης να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε έγκαιρα την ασθένεια.

Eνα σημάδι που πρέπει να μας θορυβήσει είναι η δύσπνοια, ένα έντονο σφίξιμο του θώρακα και δυσκολία στην αναπνοή.

Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να σας κάνει να νιώσετε ότι πνίγεστε.

Η δύσπνοια μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί ακόμη και όταν ξεκουράζεστε.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι η δύσπνοια στοχεύει περίπου το 60 έως 70 τοις εκατό των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα.

Η μελέτη εξέτασε 22 ασθενείς με την πάθηση που αντιμετώπιζαν κυρίως συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχας, κόπωση, απώλεια όρεξης και πόνο στο στήθος.

Επιπλέον, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί επίσης να εμφανιστεί με άλλα συμπτώματα, όπως έναν επίμονο βήχα που μπορεί να επιδεινωθεί, βήχα με αίμα και πόνο στο στήθος που είναι χειρότερος με βαθιά αναπνοή, βήχα ή γέλιο. Η απώλεια της όρεξης, η απώλεια βάρους που δεν μπορεί να εξηγηθεί και η κούραση είναι επίσης βασικά σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα.  Προσέξτε για βραχνάδα, δύσπνοια, νέα εμφάνιση συριγμού και λοιμώξεις όπως βρογχίτιδα και πνευμονία που είναι επίμονες.

Το NHS αναφέρει ότι ο καρκίνος του πνεύμονα συνήθως δεν προκαλεί πολλά σημεία ή συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Αυτό σημαίνει ότι οι προοπτικές για την πάθηση δεν είναι τόσο καλές όσο πολλοί άλλοι τύποι καρκίνου.   Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να ελέγχονται τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα σε αυτόν τον τομέα.

Η κύρια εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα είναι η ακτινογραφία θώρακος.  Ο εξειδικευμένος γιατρός θα συστήσει επίσης μια αξονική τομογραφία καθώς και μια εξέταση PET-CT.  Αν διαγνωστείτε με καρκίνο του πνεύμονα, η ακριβής θεραπεία σας θα εξαρτηθεί από τον τύπο της μετάλλαξης που έχει ο καρκίνος, την έκταση της εξάπλωσής του και τη γενική σας υγεία.

front-storiesδύσπνοιακαρκίνος του πνεύμονα