Ποιοι είναι οι λόγοι που αποτυγχάνουν οι σχέσεις μας;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι σχέσεις μπορεί να μην πηγαίνουν καλά.  Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι σχέσεις αποτυγχάνουν είναι η απώλεια εμπιστοσύνης, η κακή επικοινωνία, η έλλειψη σεβασμού, η διαφορά στις προτεραιότητες και η μικρή οικειότητα.

Απώλεια εμπιστοσύνης: Ένα από τα θεμελιώδη συναισθήματα που είναι απαραίτητα σε μια καλή σχέση είναι το αίσθημα ασφάλειας. Εάν δεν έχετε συναισθηματική υποστήριξη ή βρίσκετε τον σύντροφό σας αναξιόπιστο, μπορεί να χάσετε την εμπιστοσύνη σας.

Κτητικότητα:  Εάν είστε με έναν σύντροφο που είναι υπερβολικά κτητικός, αναρωτηθείτε: «Φαίνεται υγιές; Ο σύντροφός σου σε απομονώνει μακριά από τους φίλους σου ή σε ελέγχει συνεχώς;»  Αυτά δεν είναι σημάδια κάποιου που σας εμπιστεύεται. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν είναι αυτό το νόημα μιας υγιούς σχέσης.

Ζήλια: Σε μικρές δόσεις μπορεί να είναι υγιής και ένα σημάδι ότι δεν παίρνετε ο ένας τον άλλον δεδομένο. Αλλά αν κάποιος είναι υπερβολικά κτητικός και φαίνεται να εμφανίζει σημάδια παθολογικής ζήλιας, αυτά είναι κόκκινες σημαίες.

ΑπιστίαΕάν υποψιάζεστε ότι ο σύντροφός σας είναι άπιστος, μπορεί να αισθάνεστε ότι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτού που φτιάξατε μαζί έχει καταστραφεί. Μπορεί να μην εμπιστεύεστε πια αυτό το άτομο. Είναι αυτοί που νόμιζετε ότι είναι;

Φτωχή επικοινωνίαΑν και οι δύο έχετε περιοριστεί να μιλάτε μόνο για τα προγράμματα των παιδιών ή τη λίστα με τις δουλειές του Σαββατοκύριακου, η επικοινωνία σας έχει γίνει απλώς συναλλακτική. Η υγιής επικοινωνία πρέπει να αφορά πολλά διαφορετικά θέματα.  Ακόμα κι αν επικοινωνείτε καλά, δεν πειράζει να διαφωνείτε. Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες και υπάρχουν τρόποι διαχείρισης των συγκρούσεων με αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας . Η επικοινωνία πρέπει να είναι γεμάτη με ενσυναίσθηση, κατανόηση και ενεργητική ακρόαση. Δυστυχώς, πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με αυτόν τον τρόπο. Αν και ακούγεται αντίθετο, όταν ένα ζευγάρι καυχιέται ότι ποτέ δεν μαλώνει καθόλου, αυτό δεν είναι καλό. Συχνά αντανακλά το γεγονός ότι και τα δύο άτομα αποφεύγουν τις συγκρούσεις. Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο για τα ζευγάρια να εκφράσουν τις απογοητεύσεις τους και να βρουν έναν τρόπο να τους μιλήσουν παρά να μην μαλώσουν καθόλου.

Ελλειψη σεβασμούΤα ζευγάρια συχνά διαφωνούν για διάφορα θέματα, αλλά τα οικονομικά ζητήματα είναι συχνά πηγή διαφωνιών.  Το πρόβλημα δεν είναι τόσο πολύ που βλέπουν τις δαπάνες και την αποταμίευση με αντίθετους τρόπους. είναι περισσότερο για το πώς χειρίζονται τις συζητήσεις για τα χρήματα. Επομένως, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε πώς αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης για χρήματα ή οποιοδήποτε θέμα.

Διαφορά στις προτεραιότητες: Εάν διαπιστώσετε ότι κάποιος με τον οποίο βγαίνετε ραντεβού ή κάποιος με τον οποίο είστε για λίγο έχει πολύ διαφορετικές επιθυμίες για σχέση ή στόχους ζωής από εσάς, η σχέση σας μπορεί να αρχίσει να καταρρέει.

Διαφορετικοί Στόχοι ΣχέσεωνΜερικές φορές έχετε διαφορετικές προτεραιότητες για την ίδια τη σχέση. Για παράδειγμα, μετά από ένα μήνα ραντεβού, ένα άτομο που χήρε πρόσφατα μπορεί να θέλει να κλείσει μαζί σας ένα διασκεδαστικό ταξίδι απόδρασης και να διατηρήσει μια σχέση χωρίς δεσμούς. Εσείς, ωστόσο, μπορεί να είστε έτοιμοι να μυήσετε την οικογένειά σας στον έρωτά σας στις επερχόμενες γιορτές και να ξεκινήσετε έναν πιο σοβαρό δρόμο.

Διαφορετικοί Στόχοι ΖωήςΊσως και οι δύο έχετε διαφορετικούς μακροπρόθεσμους στόχους για το μέλλον. Εάν δεν έχετε αφιερώσει χρόνο να το συζητήσετε, μπορεί να ανακαλύψετε ότι τα όνειρα και οι στόχοι του συντρόφου σας διαφέρουν από τους δικούς σας.  Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να συνεχίσετε φιλόδοξα μια καριέρα στην πόλη για άλλα πέντε χρόνια. Εν τω μεταξύ, ο σύντροφός σας είναι έτοιμος να εγκατασταθεί τον επόμενο χρόνο και να κάνει οικογένεια στα προάστια. Όταν δεν μπορείτε να συμβιβαστείτε ή να ακολουθήσετε ευτυχώς έναν δρόμο, η σχέση σας θα υποφέρει.  Το να έχετε διαφορετικούς στόχους δεν σημαίνει πάντα ότι η σχέση σας είναι καταδικασμένη. Για παράδειγμα, είναι πιθανό οι στόχοι σας να επηρεάσουν αυτούς του ατόμου με το οποίο είστε μαζί.

Μια  μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journals of Gerontology διερεύνησε την αλληλεξάρτηση των στόχων στα ζευγάρια.  Η έρευνα, η οποία περιελάμβανε 450 ζευγάρια, διαπίστωσε ότι οι σύντροφοι μακροπρόθεσμα επηρεάζουν ο ένας τον άλλον όσον αφορά τους στόχους. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας μηχανισμός που κρατά τη σχέση πιο σταθερή.

Δεν υπάρχει αρκετό σεξ και οικειότηταΗ ωκυτοκίνη ονομάζεται μερικές φορές η “ορμόνη της αγάπης”.  Το σώμα μας παράγει την ορμόνη ωκυτοκίνη όταν αγκαλιάζουμε, αγγίζουμε, φιλιόμαστε και δείχνουμε στοργή προς ένα άλλο άτομο. Η αυξημένη ωκυτοκίνη σχετίζεται επίσης με μειωμένα επίπεδα στρες και αισθήματα ευτυχίας.  Όταν τα ζευγάρια δεν αγγίζουν πολύ και η έλλειψη επαφής επιδεινώνεται όταν επικοινωνούν με στυλ που δεν είναι οικείο και στενό, οι σχέσεις συχνά επιδεινώνονται.  Όταν  ο σύντροφός σας δεν ενδιαφέρεται για το σεξ, μερικές φορές οι σχέσεις καταλήγουν τεταμένες. Η αναντιστοιχία των σεξουαλικών επιθυμιών μπορεί να διαβρώσει μια σχέση μαζί με άλλους παράγοντες και τελικά να συμβάλει σε μια διάσπαση. Το σεξ είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, ο μέσος ενήλικας κάνει σεξ μία φορά την εβδομάδα.  Υπάρχουν πολλά οφέλη από το να κάνετε σεξ πιο συχνά . Αυτά περιλαμβάνουν συναισθηματικά, ψυχολογικά και σωματικά οφέλη.

 

Οι σχέσεις δεν αντέχουν για πολλούς λόγους. Αλλά οι βασικοί συνεισφέροντες στον χαμό τους περιλαμβάνουν θέματα εμπιστοσύνης, επικοινωνίας, σεβασμού, προτεραιοτήτων και οικειότητας. Φυσικά, καμία σχέση δεν είναι τέλεια, αλλά αν διαπιστώνετε ότι οι δύσκολες στιγμές υπερτερούν των καλών, ίσως είναι καιρός να επανεκτιμήσετε τη σχέση σας. Εάν εσείς και ο σύντροφός σας θέλετε να κάνετε τη σχέση να λειτουργήσει, μπορείτε να δοκιμάσετε να απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή ζευγαριών για πρόσθετη υποστήριξη .