Ποιοι παράγοντες του lifestyle σκληραίνουν τις αρτηρίες

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Georgia εντόπισε παράγοντες του τρόπου ζωής, που θα μπορούσαν να σκληρύνουν τις αρτηρίες.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 1200 άτομα. Η σκλήρυνση των αρτηριών ή η αρτηριακή δυσκαμψία είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις και για πρόωρο θάνατο και οι μηχανισμοί, που συμβάλλουν στη δημιουργία αυτού του προβλήματος, δεν είναι καλά κατανοητοί.

Τι είναι οι μεταβολίτες

Οι λεγόμενοι μεταβολίτες είναι εκείνοι, που κρύβουν το μυστικό της δημιουργίας σκληρών αρτηριών, κατά τους επιστήμονες.

Οι μεταβολίτες δημιουργούνται κάθε φορά που υπάρχει μεταφορά ενέργειας στο σώμα. Παίζουν βασικό ρόλο στην διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού και οι μεταβολές στα επίπεδα ενός μεταβολίτη μπορεί να αντικατοπτρίζουν τον τρόπο, με τον οποίο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η διατροφή ή οι ρύποι επηρεάζουν την υγεία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Georgia Dr Changwei Li: “Σε αυτή τη μελέτη εντοπίσαμε πολλούς μεταβολίτες, που σχετίζονται με την κατανάλωση καφέ, την κατανάλωση αλκοόλ, ορισμένες τροφές, τα συμπληρώματα διατροφής, ακόμη και τα φυτοφάρμακα.

Κ΄άναμε ανάλυση σε δείγματα αίματος των συμμετεχόντων, αναζητώντας περιβαλλοντικές εκθέσεις, που είχαν αντίκτυπο στην έκταση της αρτηριακής δυσκαμψίας”.

Η μελέτη εντόπισε 27 νέους μεταβολίτες, που σχετίζονται με την αρτηριακή δυσκαμψία.

«Ήμασταν σε θέση να εντοπίσουμε μερικούς μεταβολίτες, που σχετίζονται με το περιβάλλον και με τον τρόπο ζωής, να δείξουμε πώς το σώμα αντιδρά στην έκθεσή του σε διάφορους παράγοντες του περιβάλλοντος και, πιο σημαντικό, να εξετάσουμε την επίδραση αυτών των μεταβολιτών στην αρτηριακή δυσκαμψία», δήλωσε ο Dr Li.

Προσοχή στα πρόσθετα των τροφίμων

Η πλειοψηφία αυτών συσχετίστηκε με άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη ή ο διαβήτης.

Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς τους μεταβολίτες είναι πρόσθετα τροφίμων και συστατικά, που χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική.

Για παράδειγμα, η ομάδα εντόπισε δύο πεπτίδια – την γ-γλουταμυλβαλίνη και την γ-γλουταμυλισολευκίνη – τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για την ενίσχυση της γεύσης του ζωμού κοτόπουλου.

“Η μελέτη μας έδειξε την πιθανότητα αυτά τα πρόσθετα να προκαλούν αρτηριακή δυσκαμψία. Λαμβάνοντας υπόψη την ευρεία χρήση αυτών των προσθέτων, μελλοντικές μελέτες δικαιολογούνται να διερευνήσουν τον ρόλο τους στην αρτηριακή δυσκαμψία”, είπαν οι ερευνητές.

Τα νέα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό American Journal of Hypertension.

αρτηριακή δυσκαμψίακαρδιακές παθήσειςμεταβολίτες