Πολλαπλές οι σοβαρές ασθένειες λόγω καπνίσματος

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από επτά εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο στον κόσμο, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που απευθύνει έκκληση να σταματήσει η προώθηση του και να αυξηθούν οι φόροι και οι τιμές των προϊόντων καπνού.

Έχει υπολογιστεί ότι οι θάνατοι που προκαλεί το κάπνισμα κάθε χρόνο στις ανεπτυγμένες χώρες είναι περισσότεροι από όσους προκαλούν μαζί: το ΑΙDS, τα τροχαία ατυχήματα, οι ανθρωποκτονίες, οι αυτοκτονίες, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τα ναρκωτικά.

Μερικές από τις σοβαρές ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα είναι :

  • Ο καρκίνος των πνευμόνων, που είναι η συχνότερη αιτία θανάτων από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες
  • Οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως είναι η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα, το άσθμα
  • Οι παθήσεις των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, του εγκεφάλου και των αγγείων των άκρων του σώματος
  • Ο καρκίνος του λάρυγγα
  • Η οστεοπόρωση
  • Προβλήματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης

Πώς το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει την υγεία του εμβρύου

Νέα έρευνα αποκαλύπτει την σχέση μεταξύ του καπνίσματος της μητέρας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης με επιγενετικές μεταβολές στο νεογνό. Διαβάστε το άρθρο στο healthmag.gr

ΧΑΠ & Καρκίνος Πνεύμονα

Μεταξύ των νοσημάτων που αποδίδονται κυρίως στο κάπνισμα συγκαταλέγονται η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που αποτελεί παγκοσμίως την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας και ο καρκίνος του πνεύμονα (ΚΠ), που είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος παγκοσμίως. Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί την μόνη πρόληψη τόσο για τη ΧΑΠ όσο και για τον ΚΠ.  

Πως το κάπνισμα βοηθά στη μετάδοση του Covid

Προσθέτει ότι παράγοντες όπως, η καθιέρωση της τηλεργασίας με άρση των απαγορεύσεων για κάπνισμα στο χώρο εργασίας, ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών και εκδηλώσεων και η ψυχολογική επίπτωση της καραντίνας, καθώς και η δυνατότητα παραγγελίας καπνικών προϊόντων από το διαδίκτυο πιθανόν να λειτούργησε αντίστροφα και να αύξησε τα ποσοστά τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού καπνίσματος. Διαβάστε το άρθρο στο Healthmag.gr

Πηγή: ΕΝΘΕ, ΑΠΕ ΜΠΕ

διακοπή καπνίσματοςκάπνισμαΧΑΠαπαγόρευση καπνίσματοςπαθητικό κάπνισμακαρκίνος πνεύμονα