Πολλαπλή σκλήρυνση: Μια κούπα κακάο την ημέρα διώχνει την κούραση

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 40 ασθενείς, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με πολλαπλή σκλήρυνση και οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Oxford Brookes και Palermo εξέτασαν τη χρήση κακάου πλούσιου σε φλαβονοειδή – ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και οι μεν έπιναν κάθε μέρα για έξι εβδομάδες μια κούπα κακάο, πλούσιο σε φλαβονοειδή, αναμεμειγμένο με ζεστό γάλα ρυζιού, οι δε μια κούπα κακάο με λιγότερα φλαβονοειδή.

Η πρώτη ομάδα παρουσίασε βελτίωση 45% στην εγρήγορση και 80% αύξηση στην ταχύτητα του περπατήματος. Επιπλέον οι ίδιοι ασθενείς πίστευαν ότι χάρη στο κακάο μειώθηκαν και οι πόνοι, τους οποίους έχουν συχνά όσοι πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση.

Ο Dr Paolo Ragonese από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο δήλωσε: “Η μελέτη μας διαπιστώνει ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση είναι εφικτές και μπορούν να προσφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη στη διαχείριση της κόπωσης, βελτιώνοντας παράλληλα την αντοχή στο βάδισμα.

Η χρήση διατροφικών προσεγγίσεων για τη μείωση της κόπωσης και συναφών παραγόντων σε άτομα με την εκφυλιστική νόσο μπορεί να είναι ένας εύκολος, ασφαλής και οικονομικός τρόπος, για να επηρεάσει την ποιότητα ζωής και την ανεξαρτησία τους, επιτρέποντας στους ασθενείς να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο της κατάστασής τους”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry.