Πολλαπλή σκλήρυνση: Ο ρόλος των αναψυκτικών και των ροφημάτων με ζάχαρη

Για τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, η κατανάλωση περίπου 290 θερμίδων ημερησίως από αναψυκτικά ή άλλα ζαχαρούχα ποτά ή δυο κουτιά αναψυκτικών με ζάχαρη μπορεί να συνδέεται με σοβαρότερα συμπτώματα και με υψηλότερο επίπεδο αναπηρίας, σε σύγκριση με ασθενείς, οι οποίοι καταναλώνουν σπάνια ποτά με ζάχαρη, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη που θα ανακοινωθεί στην 71η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, 4 έως 10 Μαΐου 2019.

Άτομα, που σπάνια έπιναν ροφήματα με ζάχαρη, κατανάλωσαν κατά μέσο όρο μόλις επτά θερμίδες σε ζαχαρούχα ροφήματα τη μέρα ή το ισοδύναμο ενάμιση κουτιού αναψυκτικού – όχι διαίτης – τον μήνα.

Τα αναψυκτικά και τα άλλα γλυκά ροφήματα ήταν το μόνο είδος τροφίμου, που σχετίστηκε με τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης στη μελέτη.

Η συγγραφέας της μελέτης Elisa Meier-Gerdingh, από το Νοσοκομείο St. Josef, στο Bochum της Γερμανίας, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, δήλωσε: “Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση θέλουν συχνά να γνωρίζουν πώς η διατροφή και συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της νόσου τους.

Και ενώ δεν βρήκαμε κάποιον σύνδεσμο με τη συνολική διατροφή, βρήκαμε μια σύνδεση με εκείνους που έπιναν αναψυκτικά, χυμούς, τσάγια και καφέδες με ζάχαρη”.

Η μελέτη περιελάμβανε 135 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή τους. Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο κοντά ήταν η δίαιτα των συμμετεχόντων στη δίαιτα που ρίχνει την υπέρταση (DASH). Η δίαιτα DASH συνιστά δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, άπαχα κρέατα, πουλερικά και ψάρια, ξηρούς καρπούς και όσπρια και περιορίζει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη.

“Επιλέξαμε να μελετήσουμε τη δίαιτα DASH, επειδή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις”, όπως εξήγησε η Dr Meier-Gerdingh.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες, με βάση την κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη και αναψυκτικών.

Εκείνοι, που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες ροφημάτων με ζάχαρη, είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να έχουν σοβαρή αναπηρία από όσους έπιναν σπάνια τέτοια ροφήματα.

Από τα 34 άτομα στην ομάδα, που έπαιρνε 290 θερμίδες την ημέρα από τα αναψυκτικά, 12 είχαν σοβαρή αναπηρία, σε σύγκριση με 4 από τα 34 άτομα στην ομάδα εκείνων, που έπιναν σπάνια. Η πρώτη ομάδα είχε κατά μέσο όρο βαθμολογία αναπηρίας 4,1 μονάδων, ενώ η δεύτερη ομάδα είχε κατά μέσο όρο 3,4 μονάδες.