Πολλοί οι νέοι θάνατοι λόγω κοροναϊού. Αρνητική πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα στην Ευρώπη – Τι δείχνουν τα στοιχεία των Financial Times

Αρνητική πρωτιά στο στατιστικό στοιχείο των νέων θανάτων λόγω κοροναϊού ανά 100.000 κατοίκους κατέγραψε η Ελλάδα στις 24 Νοεμβρίου, όταν και βρέθηκε πάνω από ΗΠΑ, μέσο όρο της Ε.Ε. και Βρετανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times, την ημέρα εκείνη η Ελλάδα κατέγραφε 0,78 νέους θανάτους ανά 100.000, την ώρα που ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 0,76, της Βρετανίας 0,66 και των ΗΠΑ 0,48.

Στις 28 Νοεμβρίου, η Ελλάδα με 0,93 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους βρέθηκε πίσω από την Ιταλία (1,21 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους), ωστόσο βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (0,78 θάνατοι) και των ΗΠΑ (0,43 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους).

To εξαιρετικά ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει από τον πίνακα είναι ότι η αύξηση των θανάτων από Covid-19 στη χώρα μας είναι σχεδόν κάθετη εντός του Νοεμβρίου, σε σχέση με άλλες χώρες που πλήττονται σοβαρά από το δεύτερο κύμα του κοροναϊού.

«Την πατήσαμε»

Σημειώνεται ότι ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα στη Θεσσαλονίκη, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Την πατήσαμε. Αν δε ληφθούν μέτρα θα είναι εθνική τραγωδία. Το 24ωρο της 25ης Νοέμβρη η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά ένα εκατ. πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη».

Oι Financial Times εξηγούν για τη διαμόρφωση του γραφήματος ότι τα ημερήσια στοιχεία των κυβερνήσεων σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού είναι δύσκολο να συγκριθούν μεταξύ των χωρών και μπορεί να υπάρχουν αρκετές αποκλίσεις.

Ωστόσο, επειδή δεν έχουν όλοι πρόσβαση στα δεδομένα που απαιτούνται για την ανάλυση της πιο αξιόπιστης και συγκρίσιμης μέτρησης της θνησιμότητας, οι επίσημες ανακοινώσεις για τα κρούσματα και τους θανάτους είναι τα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα.

Δείτε ακόμη

Φάρμακα που έχουν λήξει – Μπορεί να παραμένουν αποτελεσματικά;

Δέκα μύθοι & δέκα αλήθειες για τη δισκοκήλη

Κοροναϊόςθανατοι κοροναιοςΕλλάδα κοροναϊόςfinancial times