Πονόλαιμος, που επιμένει, θα μπορούσε να είναι σημάδι καρκίνου

Σε μελέτη με περισσότερους από 800 ασθενείς, που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του λάρυγγα και με περίπου 3.500 υγιείς, ο επίμονος πονόλαιμος σε συνδυασμό με άλλα ήπια συμπτώματα αντιπροσώπευε κίνδυνο 5% για καρκίνο.

Ένας επίμονος πονόλαιμος από μόνος του αντιπροσώπευε κίνδυνο 2,7%. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί η ηλικία του ατόμου και το κάπνισμα, ο κίνδυνος μεγαλώνει. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν περίπου 2.000 νέα περιστατικά καρκίνου του λάρυγγα κάθε χρόνο και η έρευνα έχει σκοπό να τα πιάσει νωρίς, ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Exeter Willie Hamilton, δήλωσε στο ιατρικό περιοδικό British Journal of General Practice: “Ένας πονόλαιμος που επιμένει, είναι κάτι που χρήζει διερεύνησης. Επιπλέον η έρευνά μας έχει δείξει τη δυνητική σοβαρότητα ορισμένων συνδυασμών συμπτωμάτων, που προηγουμένως θεωρούνταν χαμηλού κινδύνου”.

Περίπου το 80% των καρκίνων του λάρυγγα διαγιγνώσκεται στους άνδρες και οι συνολικοί αριθμοί αυξήθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ η κατανάλωση καπνού και αλκοόλ συνδέεται στενά με την ασθένεια.

Η επικεφαλής συγγραφέας Dr Elizabeth Shephard είπε: “Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να υστερεί πολύ σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όσον αφορά στα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο, αν και η έρευνά μας αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας, που οδηγεί σε σημαντικές βελτιώσεις.

Έχουμε δρόμο ακόμη και τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης τονίζουν πραγματικά την ανάγκη βελτίωσης των σημερινών συστάσεων για όλους τους καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, οι οποίες είναι είτε ατελείς είτε απούσες”.