Πώς μπορεί το κάπνισμα να αποδυναμώσει την δομή της καρδιάς

  • Πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη χρήση καπνού.
  • Η χρήση του καπνού, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, στοιχίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια άτομα  σε όλο τον κόσμο.

Ερευνητές από το Νοσοκομείο Herlev και Gentofte της Κοπεγχάγης διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα αποδυναμώνει τη δομή της καρδιάς, επηρεάζοντας την καλή λειτουργία της.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η διακοπή του καπνίσματος βοήθησε την καρδιά να ανακάμψει.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα αιμοφόρα αγγεία ενός ατόμου- πάνω από το 30% των θανάτων από στεφανιαία νόσο οφείλεται στο ενεργό κάπνισμα ή στην έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.

“Το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ενός ατόμου και τριπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου”.

Τώρα, ερευνητές από το Νοσοκομείο Herlev και Gentofte στην Κοπεγχάγη της Δανίας, βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το κάπνισμα δεν επηρεάζει μόνο τα αιμοφόρα αγγεία ενός ατόμου, αλλά αποδυναμώνει και τη δομή της ίδιας της καρδιάς, επηρεάζοντας την καλή λειτουργία της.

Οι ερευνητές παρουσίασαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) 2022.

Κάπνισμα και καρδιακή βλάβη

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τα αιμοφόρα αγγεία ενός ατόμου, προκαλώντας ενδεχομένως προβλήματα στην καρδιά.

Για παράδειγμα, η νικοτίνη στα τσιγάρα μπορεί να προκαλέσει στένωση των αιμοφόρων αγγείωνΕμπιστευμένη πηγή, περιορίζοντας την ποσότητα του αίματος που επιτρέπεται να ρέει μέσα από αυτά. Η νικοτίνη μπορεί επίσης αποδεδειγμένα να αυξήσει την αρτηριακή πίεση ενός ατόμουΕμπιστευμένη Πηγή.

“Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα προκαλεί στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια“, εξήγησε η Δρ Eva Holt του Νοσοκομείου Herlev και Gentofte της Κοπεγχάγης, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

“Όμως ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να διερευνήσουμε αν το κάπνισμα είχε ανεξάρτητη επίδραση στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς σε έναν μεγάλο γενικό πληθυσμό χωρίς γνωστή καρδιακή νόσο”, διευκρίνισε η ίδια.

Η Δρ Holt και η ομάδα της αξιολόγησαν δεδομένα από περισσότερους από 3.800 συμμετέχοντες στην πέμπτη μελέτη Copenhagen City Heart StudyΕμπιστευμένη πηγή. Η μελέτη αυτή εξέτασε τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τους παράγοντες κινδύνου στον γενικό πληθυσμό. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν ηλικία από 20 έως 93 ετών και δεν είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης περιλάμβαναν ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε το ιστορικό καπνίσματος των συμμετεχόντων, καθώς και ένα υπερηχοκαρδιογράφημα ή υπερηχογράφημα της καρδιάς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σημερινοί καπνιστές της ομάδας των συμμετεχόντων είχαν καρδιές που ήταν πιο παχιές, βαρύτερες και πιο αδύναμες σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης συσχέτιση μεταξύ των αυξημένων “πακέτων ετών τσιγάρωνΕμπιστευτική πηγή” – 1 πακέτο ετών ισοδυναμεί με 20 τσιγάρα που καπνίζονται καθημερινά για 1 έτος – και της μειωμένης ικανότητας της καρδιάς να αντλεί αίμα.

“Διαπιστώσαμε ότι το σημερινό κάπνισμα και τα συσσωρευμένα έτη πακέτων τσιγάρων σχετίζονται με επιδείνωση της δομής και της λειτουργίας του αριστερού καρδιακού θαλάμου – του πιο σημαντικού τμήματος της καρδιάς”, λέει ο Δρ Holt. “Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 10 ετών, όσοι συνέχισαν το κάπνισμα ανέπτυξαν παχύτερες, βαρύτερες και ασθενέστερες καρδιές που ήταν λιγότερο ικανές να αντλούν αίμα σε σύγκριση με όσους δεν κάπνιζαν ποτέ και όσους το διέκοψαν κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος”.

Πώς το κάπνισμα αποδυναμώνει την καρδιά;

Σύμφωνα με τον Dr. Rigved Tadwalkar, πιστοποιημένο καρδιολόγο στο Providence Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτ稔Το ενδιαφέρον σε αυτή τη μελέτη είναι ότι εξετάζει τις αλλαγές στον κύριο θάλαμο άντλησης της καρδιάς, την αριστερή κοιλία, από τη χρήση καπνού, η οποία μέχρι στιγμής έχει εξηγηθεί λιγότερο καλά”, σχολίασε.

“Μιλάμε πάντα για τη σχέση μεταξύ της χρήσης καπνού και των ασθενειών των αιμοφόρων αγγείων, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών της καρδιάς, αλλά δεν έχουμε εμβαθύνει πραγματικά στις λεπτομέρειες του πώς επηρεάζει τη δομή και τη λειτουργία της ίδιας της καρδιάς”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Dr. Tadwalkar, το τσιγάρο αυξάνει την τάση για ανάπτυξη πλάκας στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, κλινικά γνωστή ως αθηροσκλήρωσηΕμπιστευμένη πηγή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή βλάβη τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, είπε.

“Άμεσα, το κάπνισμα βλάπτει το αγγειακό τοίχωμα, το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε συστολή και μειωμένη ελαστικότητα, καθώς και σε μειωμένη λειτουργία του ενδοθηλίου, που είναι το εσωτερικό στρώμα των αιμοφόρων αγγείων”, εξήγησε.

Μπορεί η διακοπή του καπνίσματος να βοηθήσει στην αποκατάσταση της καρδιακής βλάβης;

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η δρ Holt και η ομάδα της βρήκαν ενδείξεις ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει την καρδιά να ανακάμψει σε κάποιο βαθμό.

“Το αποτέλεσμα ότι η καρδιά φαίνεται να ανακτά την προηγούμενη δομή και λειτουργία της μετά τη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο κίνητρο για να δοθεί στον ασθενή να σταματήσει το κάπνισμα”, πρόσθεσε η ίδια.

Ο Δρ Tadwalkar συμφώνησε. “Σίγουρα έχουμε δεδομένα ότι αυτό συμβαίνει και αυτή η μελέτη ακολουθεί μια σειρά άλλων προηγούμενων μελετών που δείχνουν ότι με διάφορους τρόπους, και όχι μόνο με την καρδιά μόνο, η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει την υγεία του ατόμου συνολικά”, εξήγησε.

“Η άμεση διακοπή του καπνίσματος θα μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, καθώς και [την] απόκριση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος”, συνέχισε ο Δρ Tadwalkar.

“Τα καλά νέα λοιπόν είναι ότι ακόμη και άμεσα, υπάρχουν φυσιολογικά οφέλη”, επισήμανε. “Και στη συνέχεια, η μείωση με την πάροδο του χρόνου αυτού του φλεγμονώδους φορτίου και αυτών των άλλων καταστροφικών παθοφυσιολογικών διαδικασιών, από την έλλειψη χρόνιας έκθεσης, είναι μέρος των λόγων για αυτή τη βελτίωση”.

καρδιακή ανεπάρκειακάπνισμακαρδιακές παθήσειςστεφανιαία νόσοςfront-storiesεπιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία