Πως μπορεί το σέλινο να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Σχεδόν σε κάθε βήμα, η επιστήμη και η ιατρική αποκαλύπτουν μια νέα «υπερτροφή» που θα βελτιώσει δραματικά την υγεία μας. Οι σπόροι Chia μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη σας. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά καίνε το λίπος της κοιλιάς. Τα βατόμουρα ενισχύουν τα αντιοξειδωτικά σας.

Kαι το πιο πρόσφατο στο θαυμαστό σνακ – σπόροι σέλινου για να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή σας πίεση.  Αλλά λειτουργεί πραγματικά;

«Δεν είναι μυστικό ότι τα φυτά προσφέρουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την καλή υγεία, αλλά είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μπορείτε να τρώτε μόνο αυτές τις ουσίες ως συμπληρώματα και να έχετε πραγματικά τα ίδια οφέλη», σύμφωνα με τον Luke Laffin, MD στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic.

Eρευνα δείχνει ότι η λήψη εκχυλίσματος σπόρων σέλινου βελτίωσε τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς που είχαν ήπιες έως μέτριες αυξήσεις. Αλλά ως επί το πλείστον, η έρευνα δείχνει ότι η λήψη φυτικών εκχυλισμάτων προσφέρει ελάχιστα έως καθόλου οφέλη και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει βλάβη. «Για αυτόν τον λόγο, είναι λογικό να τρώμε απλώς ολόκληρο το φαγητό μας, μέσα στο οποία θα συμπεριλάμβουμε και το σέλινο», λέει ο Δρ Laffin.

Η αρτηριακή πίεση μετρά τη δύναμη που ασκεί η καρδιά σας για να αντλεί αίμα γύρω από το σώμα σας. Όσο υψηλότερη είναι η πίεσή σας, τόσο πιο σκληρά λειτουργεί η καρδιά σας. Εάν η πίεσή σας είναι αρκετά υψηλή, μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία σας, καθώς και την καρδιά, τα νεφρά, τα μάτια και τον εγκέφαλό σας. Μπορεί επίσης να σας βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και τύφλωση.

“Οποιαδήποτε ΑΠ πάνω από 130/80 mmHg θεωρείται υψηλή. Ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου κάτω από 2.300 mg ημερησίως μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής  πίεσης” , λέει ο Δρ. Laffin.

Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνετε το σέλινο στη διατροφή.  Η περιεκτικότητα σε αλάτι του μίσχου του σέλινου είναι χαμηλή.  Για να έχετε το όφελος, θα πρέπει να τρώτε περίπου τέσσερα κοτσάνια – ένα φλιτζάνι, ψιλοκομμένο – σέλινο καθημερινά», λέει ο Δρ Laffin.

Τρώγοντας λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, σπόρους, ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια, λαμβάνετε το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, τις φυτικές ίνες, τις πρωτεΐνες και το περιορισμένο νάτριο που απαιτούνται για τον έλεγχο της ΑΠ. Θα πρέπει επίσης να περιορίσετε τα γλυκά, τα ζαχαρούχα ποτά και τα κόκκινα κρέατα.

Αρτηριακή πίεσησέλινο