Πως μπορείτε να κάνετε φίλους ως ενήλικας

Θυμάστε πόσο εύκολο ήταν να κάνετε φίλους στο δημοτικό σχολείο; Όχι μόνο ανησυχούσατε λιγότερο για το αν θα σας απορρίψουν, αλλά δεν ήσασταν τόσο επιλεκτικοί για τους ανθρώπους που θα κάνατε παρέα.

Αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα που είστε ενήλικες. Εκτός από το φόβο της απόρριψης, η δημιουργία νέων φίλων απαιτεί πολύ χρόνο – κάτι που οι περισσότεροι δεν έχουμε αυτό τον καιρό. Έτσι, σας στεναχωρεί το γεγονός ότι ο κύκλος των φίλων σας συρρικνώνεται.

Δεν είστε όμως μόνοι.

Η πανδημία COVID-19 άλλαξε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των φιλιών μας. η κοινωνική αποστασιοποίηση δυσκόλεψε το να γνωρίσεις νέους ανθρώπους αλλά και να παραμείνεις κοτνά με τους υπάρχοντες. Παρόλα αυτά, είναι ακόμα δυνατό να κάνεις νέους φίλους παρά τους πανδημικούς περιορισμούς .

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω στρατηγικές όχι μόνο για να συναντήσετε νέους ανθρώπους, αλλά και για να συνδεθείτε ξανά με παλιούς φίλους.

Γιατί οι φίλοι έχουν σημασία για την ενήλικη ζωή;

Η έρευνα δείχνει ότι μετά την ηλικία των 25 ετών, οι περισσότερες φιλίες ενηλίκων αρχίζουν να μειώνονται. Συχνα έχουν να κάνουν με την αλλαγή θέσεων εργασίας, το γάμο, τη μετακίνηση και ακόμη και την απόκτηση παιδιών.

Όμως, το να έχεις σταθερές φιλίες ως ενήλικας είναι σημαντικό. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ανεξάρτητα από την οικογενειακή κατάσταση, τα άτομα που ανέφεραν ότι είχαν 10 ή περισσότερους φίλους στην ηλικία των 45 είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ευεξίας στην ηλικία των 50 ετών από εκείνα με λιγότερους φίλους.

Επιπλέον, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η ποιότητα της φιλίας προβλέπει συχνά την υγεία περισσότερο από την ποιότητα οποιασδήποτε άλλης σχέσης. Τα άτομα με μεγαλύτερους κοινωνικούς κύκλους είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από αυτά που δεν είχαν.

Τι μπορείτε να κάνετε: 

Να έχετε θετική διάθεση και νοοτροπία

Όταν πρόκειται να κάνετε φίλους ως ενήλικες, είναι σημαντικό να είστε θετικοί. Αν μπείτε στη διαδικασία να αρχίσετε να σκέφτεστε ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνετε φίλους, πιθανά δεν θα κάνετε. Και αν αφήσετε στην τύχη την κοινωνική σας ζωή, επίσης δεν θα δείτε αποτελέσματα.

Εστιάστε στο να είστε ανοιχτοί

Μην σκέφτεστε υπερβολικά τη διαδικασία δημιουργίας φίλων. Αντί να ανησυχείτε για την απόρριψή σας, ή να σκεφτείτε το γεγονός ότι μπορεί να μην είστε αρκετά διασκεδαστικοί, προσπαθείστε να είστε ανοιχτοί για να συναντήσετε νέους ανθρώπους και να έχετε νέες εμπειρίες.

Μην υποθέσετε ότι όλοι οι μελλοντικοί σας φίλοι πρέπει να έχουν το ίδιο φύλο, ηλικία ή εθνικό υπόβαθρο με εσάς. Να είστε ανοιχτοί και φιλόξενοι και να δείτε τι συμβαίνει όταν επεκτείνετε τους ορίζοντές σας.

Δημιουργήστε μια λίστα με πιθανούς φίλους

Σχεδόν κάθε άτομο έχει ένα ή δύο άτομα στη ζωή τους που θα ήθελαν να γνωρίσουν καλύτερα. Δημιουργήστε μια λίστα με άτομα που ίσως θέλετε να κάνετε παρέα. Θυμηθείτε, το να κάνετε φίλους έχει δουλειά και κάποιος πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία. Αφού έχετε τη λίστα σας, σκεφτείτε να κάνετε μια πρόσκληση για καφέ και δείτε τι θα συμβεί.

Βάλτε το στο ημερολόγιο

Ας το παραδεχτούμε, όλοι είναι απασχολημένοι. Και παρά τις καλύτερες προθέσεις σας, εάν δεν το προγραμματίσετε, πιθανότατα δεν θα κάνετε τίποτα για να κάνετε περισσότερους φίλους.  Αφιερώστε χρόνο για να καλέσετε το άτομο για ένα καφέ, οργανώστε τη συνάντηση. Το κλειδί είναι να προγραμματίσετε αυτές τις αρχικές επαφές, επειδή εάν δεν το κάνετε, θα συνεχίσετε να το αναβάλετε.

Πείτε ναι σε προσκλήσεις

Ναι, είστε κουρασμένοι, απασχολημένοι και υπερβολικά προγραμματισμένοι. Αλλά αν κάποιος σας έχει προσκαλέσει να κάνετε κάτι, προσπαθήστε να το πραγματοποιήσετε! Εάν έχετε κοινωνικό άγχος , κάντε ό, τι μπορείτε για να θυμάστε ότι αυτό το άτομο σας προσκάλεσε να συναντηθείτε, γιατί σας αρέσει και πιθανά να θέλει να σας γνωρίσει καλύτερα.

Φυσικά, εάν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά κάτι ή είστε άρρωστοι, τότε απορρίψτε σίγουρα την πρόσκληση. Αλλά προσπαθήστε να κάνετε κάτι άλλο μαζί. Η αποδοχή προσκλήσεων, ακόμη και αν δεν γνωρίζετε πολύ καλά το άτομο, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ανοίξετε πόρτες και να επεκτείνετε τις ευκαιρίες φιλίας σας.

Δοκιμάστε νέα πράγματα

Όταν θέλετε να κάνετε φίλους, είναι σημαντικό να επεκτείνετε τους ορίζοντές σας και να δοκιμάσετε νέα πράγματα. Ποτέ δεν ξέρετε, ίσως να απολαύσετε αυτές τις νέες περιπέτειες.   Παρακολουθήστε μαθήματα τέχνης ή μαθήματα αναρρίχησης. Ίσως να μην είστε οι μόνοι που βγαίνετε από την  ζώνη άνεσής σας.

Αναζητήστε νέους φίλους

Μέρος της πρόκλησης δημιουργίας νέων φίλων είναι να ξέρεις πού να ψάξεις. Πάρα πολλές φορές, οι άνθρωποι υποθέτουν ότι δεν υπάρχουν απλώς πιθανοί φίλοι εκεί έξω. Όμως το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη ευκαιριών για φιλίες, αλλά η ανικανότητα να καταβάλουμε προσπάθεια να τις βρούμε.

Αξιοποιήστε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο σκοπός των κοινωνικών μέσων είναι η σύνδεση ανθρώπων. Είτε ζουν πολύ μακριά είτε δεν τους έχετε δει από το γυμνάσιο, οι λογαριασμοί σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι  ευκαιρίες να κάνετε φίλους.

Προσεγγίστε τους Γείτονες

Πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τον πιθανό φίλο που ζει ακριβώς δίπλα ή απέναντι. Λένε απλά μια ευγενική καλημέρα και μετά κλείνουν την πόρτα τους. Αλλά μπορεί να υπάρχουν κάποιες πολύ καλές φιλίες που περιμένουν να γίνουν ακριβώς εκεί όπου ζείτε.

Συνδεθείτε με τους συναδέλφους σας

Ξοδεύετε μεγάλο μέρος της ζωής σας με τους ανθρώπους με τους οποίους εργάζεστε. Και παρά το γεγονός ότι βρίσκεστε σε επαγγελματικό περιβάλλον, πιθανότατα γνωρίζετε πολύ καλά ο ένας τον άλλον. Όμως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ευκαιρίες σας να συνδεθείτε με άτομα εκτός εργασίας ήταν περιορισμένες και ακόμη και περιστασιακές συνομιλίες στο ασανσέρ εξαφανίστηκαν.  Είτε εργάζεστε στον ίδιο φυσικό χώρο είτε όχι, σκεφτείτε να προσκαλέσετε έναν από τους συναδέλφους σας να κάνει κάτι που δεν σχετίζεται με την εργασία, πχ προτείνετε να παρακολουθήσετε ένα παιχνίδι μπάσκετ μαζί ή να πιείτε μια μπύρα μετά τη δουλειά.

Δηλώστε συμμετοχή σε γυμναστήριο ή αθλητική ομάδα

Φαίνεται κάπως κλισέ να προτείνεις να συναντήσεις ανθρώπους στο γυμναστήριο. Αλλά οι άνθρωποι το κάνουν όλη την ώρα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συμμετάσχετε σε γυμναστήριο ή σε ψυχαγωγικό πρωτάθλημα ενηλίκων  και εγγραφείτε. Την επόμενη φορά που θα συμμετάσχετε στην τάξη Zumba ή περπατάτε στο διάδρομο, ξεκινήστε μια απλή συνομιλία με το άτομο δίπλα σας. Ποιός ξέρει? Μπορεί να είναι η αρχή μιας μεγάλης φιλίας.

Παρακολουθήστε μια εκδήλωση

Είτε εργάζεστε από το σπίτι είτε πηγαίνετε στο γραφείο κάθε μέρα, οι συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε νέους ανθρώπους – και πιθανούς φίλους.

Εγγραφείτε σε ένα Club

Εάν σας αρέσει να διαβάζετε, η συμμετοχή σε μια τοπική λέσχη βιβλίων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε πιθανούς νέους φίλους. Αντίστοιχα αν κάνετε κάποιο άθλημα, μπορείτε να ψάξετε την περίπτωση να συμμετάσχετε σε κάποια ομάδα.

Παρακολουθείστε συναντήσεις σε εκκλησίες

Είτε είστε ενεργός σε μια εκκλησία είτε δεν έχετε πάει σε ένα εδώ και χρόνια, οι εκκλησίες  είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συναντήσετε άτομα που μοιράζονται την πίστη σας. Επιπλέον, υπάρχουν συνήθως πολλές ευκαιρίες για συμμετοχή.

Γίνετε εθελοντές

Ο εθελοντισμός του χρόνου και της ενέργειάς σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τα συναισθήματα της ευγνωμοσύνης. Με τον εθελοντισμό, θα συναντήσετε πολλά άτομα που μοιράζονται πιθανότατα τις ίδιες βασικές αξίες με εσάς.

Διατηρήστε τις φιλίες σας

Αφού δημιουργήσετε μερικές συνδέσεις, είναι σημαντικό να παραμείνετε σε επαφή. Οι φιλίες είναι σαν φυτά. Εάν δεν τα ποτίζετε τακτικά, θα πεθάνουν.

Γι ‘αυτό βεβαιωθείτε ότι επικοινωνείτε τακτικά με τους νέους φίλους σας.   Ρωτήστε για τη ζωή τους. Δείξτε ενδιαφέρον για τα πράγματα που είναι σημαντικά για αυτούς. Ένας καλός φίλος δεν κάνει τη φιλία για τις δικές του μόνο ανάγκες, αλλά ενδιαφέρεται ενεργά για το άλλο άτομο.

 

φίλοιφιλία