Πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού;

Η κρίση πανικού μπορεί να είναι μια συντριπτική και μερικές φορές τρομακτική εμπειρία – όχι μόνο για το άτομο που βρίσκεται στη μέση της κρίσης – αλλά και για ένα αγαπημένο πρόσωπο που θέλει να βοηθήσει. Όχι μόνο είναι δύσκολο να ξέρετε τι  πρέπει να πείτε ή να κάνετε για να τα βοηθήσετε να επιστρέψουν στην αίσθηση της κανονικότητας, αλλά μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να κρατήσετε υπό έλεγχο τα συναισθήματά σας, ειδικά αν δεν καταλαβαίνετε πλήρως τι συμβαίνει.

Αλλά να είστε σίγουροι, με κάποιες βασικές γνώσεις, κατανόηση και ενσυναίσθηση, μπορείτε να βοηθήσετε με σιγουριά κάποιον που σας ενδιαφέρει να επιστρέψει με ασφάλεια σε μια κατάσταση ηρεμίας. Είτε αυτή είναι η πρώτη τους κρίση πανικού είτε μία από τις πολλές, το να γνωρίζετε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε μπορεί να σας βοηθήσει να τους βοηθήσετε.

Σημάδια κρίσης πανικού

Οι κρίσεις πανικού είναι ένα κοινό πρόβλημα από το οποίο επηρεάζονται εκατομμύρια άνθρωποι  κάθε χρόνο. Ακόμη και άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί με διαταραχή πανικού μπορεί να έχουν κρίση πανικού. Στην πραγματικότητα, ένας στους πέντε ανθρώπους βιώνει κρίση πανικού τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Επειδή οι κρίσεις πανικού τείνουν να συμβαίνουν ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα. Οι κρίσεις πανικού συνήθως διαρκούν από 5 έως 30 λεπτά, αν και ορισμένα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν λίγο περισσότερο. Εδώ είναι μερικά σημάδια ότι κάποιος παθαίνει κρίση πανικού:

  • Έντονο άγχος
  • Τρέμουλο ή τρέμουλο
  • Αίσθημα ζάλης, ζάλης ή λιποθυμίας
  • Υπερβολική εφίδρωση ή εξάψεις
  • Αίσθημα παλμών ή σφυροκόπημα στο στήθος
  • Πρόβλημα αναπνοής
  • Σφίξιμο ή πόνο στο στήθος
  • Κρυάδα
  • Μούδιασμα στα χέρια ή στα πόδια
  • Ναυτία ή έμετος
  • Στομαχικές διαταραχές
  • Φοβούμενος μήπως χάσεις τον έλεγχο ή πεθάνεις
  • Αποκόλληση ή αποσύνδεση

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά σημάδια κρίσης πανικού μπορεί να μοιάζουν με καρδιακή προσβολή. Εάν ένα άτομο που γνωρίζετε παθαίνει κρίση πανικού για πρώτη φορά, ενθαρρύνετέ το να επισκεφτεί έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να αποκλείσει μια έκτακτη ανάγκη υγείας.

Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι αυτή είναι η πρώτη τους κρίση πανικού, μπορείτε να τους ρωτήσετε εάν είχαν πάθει κρίση πανικού στο παρελθόν και αν πιστεύουν ότι παθαίνουν τώρα. Τούτου λεχθέντος, δεν υπάρχει ποτέ κακό να λάβετε επείγουσα ιατρική περίθαλψη ακόμα και όταν κάποιος έχει ιστορικό κρίσεων πανικού. Κάτι τέτοιο όχι μόνο αποκλείει μια επείγουσα ιατρική περίθαλψη, αλλά μπορεί επίσης να προσφέρει ηρεμία στο μυαλό ότι όλα είναι εντάξει.

Τι να κάνετε για κάποιον που έχει κρίση πανικού

Όταν ένα άτομο παθαίνει κρίση πανικού, είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι και να θυμάστε ότι αυτό που βιώνει θα περάσει σιγά σιγά και το σώμα του θα επιστρέψει στην κανονική του κατάσταση. Καθώς το αγαπημένο σας πρόσωπο περνά από κρίση πανικού, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορεί να κάνει για να παρέχει υποστήριξη και φροντίδα:

  • Ρωτήστε τους τι χρειάζονται: Μάθετε αν θα ήθελαν να κάνετε κάτι ή αν υπάρχει κάτι που έχουν κάνει στο παρελθόν που τους έχει λειτουργήσει σε προηγούμενη κρίση πανικού.
  • Μειώστε τους περισπασμούς, αν μπορείτε: Βοηθήστε τους να μετακινηθούν κάπου που είναι ασφαλές και ιδιωτικό, εάν φαίνονται ανοιχτοί σε αυτό ή ρωτήστε τους αν θέλουν να καθίσουν. Ακόμη και το να βγαίνετε έξω για καθαρό αέρα μπορεί να είναι χρήσιμο για μερικούς ανθρώπους.
  • Ακούστε τους: Εάν έχουν κάτι να μοιραστούν ή να ζητήσουν κάτι συγκεκριμένο, φροντίστε να τους ακούσετε, να επικυρώσετε τα συναισθήματά τους και να κάνετε ό,τι μπορείτε για να ικανοποιήσετε τα αιτήματά τους.
  • Να είστε υποστηρικτικοί: Μιλήστε ήρεμα και απαλά χρησιμοποιώντας σύντομες, απλές προτάσεις. Θυμίστε τους ότι αυτά τα συναισθήματα θα φύγουν σύντομα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να αναγνωρίσουν τον τρόμο που βιώνουν και να τους ενημερώσετε ότι είστε εκεί για να τους υποστηρίξετε με οτιδήποτε χρειαστούν.
  • Ενθαρρύνετέ τους να δοκιμάσουν στρατηγικές αντιμετώπισης: Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι θα ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν μια τεχνική αναπνοής όπως η αναπνοή με κουτί, ενώ άλλοι μπορεί να προτιμούν να μετρούν αντίστροφα από το 100. Αφήστε τους να σας καθοδηγήσουν σε τι θέλουν να προσπαθήσουν για να τους βοηθήσετε να νιώσουν ξανά ήρεμοι.
  • Μείνετε μαζί τους: Να είστε υπομονετικοί καθώς αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους και παραμείνετε μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης πανικού—εκτός αν σας ζητήσουν να φύγετε ή να τους δώσετε χώρο. Θέλετε επίσης να προσπαθήσετε να τους κρατήσετε ασφαλείς, αν μπορείτε, ειδικά εάν ο πανικός τους αναγκάζει να αναλάβουν κινδύνους όπως να προσπαθήσουν να μπουν στην κυκλοφορία ή να προσπαθήσουν να κατέβουν από ένα κινούμενο τρένο.

 Πώς βοηθάτε μέσω επικοινωνίας από το κινητό ;

Μπορεί να είναι δύσκολο να λαμβάνετε ένα μήνυμα κειμένου από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας που βρίσκεται σε κίνδυνο. Αλλά αν λάβετε ένα μήνυμα και πιστεύετε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο παθαίνει κρίση πανικού, είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι και υποστηρικτικοί. Επιπλέον, το να τους επιτρέπεται να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων κειμένου μπορεί να είναι απλώς η απόσπαση της προσοχής που χρειάζονται για να νιώσουν καλύτερα.

Εάν υποστηρίζετε κάποιον που έχει κρίση πανικού μέσω μηνύματος στο κινήτο, ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που πρέπει να δοκιμάσετε:

  • Ρωτήστε τους πώς μπορείτε να τους υποστηρίξετε ή αν θέλουν να καλέσετε κάποιον για βοήθεια ή υποστήριξη
  • Δείτε αν θέλουν να καλέσουν ή να χρησιμοποιήσουν το FaceTime (αν βρίσκεστε και οι δύο σε ιδιωτικό μέρος), καθώς το άκουσμα της φωνής ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το άγχος
  • Ενθαρρύνετέ τα να δοκιμάσουν μια στρατηγική αντιμετώπισης εάν είναι ανοιχτά σε αυτήν
  • Μην τους επιβάλλετε τεχνικές αυτοβοήθειας και κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να σέβεστε τις επιθυμίες τους
  • Επιτρέψτε τους να αποφασίζουν εκείνοι και δώστε τους μια αίσθηση ελέγχου της κατάστασής τους
  • Εάν είναι ανοιχτά σε μεθόδους μείωσης του πανικού, προτείνετε να βάλουν κάτι παγωμένο στους καρπούς τους, να χρησιμοποιήσουν κρύα κομπρέσα ή να βάλουν τα χέρια τους σε κρύο νερό – καθώς το κρύο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ηρεμήσουν
  • Δοκιμάστε μια τεχνική γείωσης μαζί τους, όπως η άσκηση 5-4-3-2-1 που τους ζητά να ονομάσουν πέντε πράγματα που μπορούν να δουν, τέσσερα πράγματα που μπορούν να αγγίξουν, τρία πράγματα που μπορούν να ακούσουν, δύο πράγματα που μπορούν να μυρίσουν και ένα πράγμα μπορούν να γευτούν
  • Συνεχίστε να επικοινωνείτε με το αγαπημένο σας πρόσωπο μέχρι να υποχωρήσει η κρίση πανικού και να νιώσει πιο άνετα
  • Ολοκληρώστε τη συζήτηση ευχαριστώντας τους που σας εμπιστεύτηκαν και επικοινωνούσαν μαζί σας όταν χρειάζονταν βοήθεια, λέγοντάς τους ότι είστε περήφανοι για αυτούς και προσφερόμενοι να είστε εκεί όποτε χρειάζονται υποστήριξη

Τι δεν πρέπει να κάνετε για κάποιον που έχει κρίση πανικού

Όταν κάποιος που σας ενδιαφέρει παθαίνει κρίση πανικού, μπορεί να είναι συντριπτικό, τρομακτικό και ακόμη και να σας προκαλέσει σύγχυση. Αλλά είναι σημαντικό να μην αφήσετε τη σύγχυση ή τον φόβο σας να εμποδίσει από το να κάνετε  ό,τι είναι καλύτερο για αυτούς. Αντί να ελαχιστοποιείτε ή να υποβαθμίζετε αυτό που περνάνε, προσπαθήστε να είστε υποστηρικτικοί και να αποδέχεστε  τα συναισθήματά τους. Ο πανικός και ο φόβος που βιώνουν είναι πραγματικός και δεν είναι «όλα στο κεφάλι τους».

Θα πρέπει επίσης να επιλέγετε τα λόγια σας προσεκτικά και να αποφεύγετε να πείτε οτιδήποτε θα μπορούσε να τους βλάψει, να επιδεινώσει την κατάσταση ή να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς. Εξάλλου, δεν θέλετε να τους ντροπιάσετε. Αντίθετα, ενημερώστε τους ότι νοιάζεστε για αυτούς και ότι τους αποδέχεστε.

Ακολουθούν ορισμένα άλλα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε να πείτε ή να κάνετε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού:

  • Αποφύγετε να τους πείτε να ηρεμήσουν ή να κρίνετε
  • Αποφύγετε να τους πείτε να μην ανησυχούν
  • Προσπαθήστε να μην κάνετε πολλές ερωτήσεις
  • Μην υποθέσετε ότι ξέρετε τι χρειάζονται
  • Αποφύγετε να απορρίψετε τα συναισθήματα ή τις πεποιθήσεις τους—ακόμα κι αν δεν έχουν νόημα για εσάς

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης

Εάν ο φίλος ή το αγαπημένο σας πρόσωπο βιώνει κρίση πανικού για πρώτη φορά ή ανησυχείτε για την υγεία ή την ευημερία τους, είναι σημαντικό να τους ενθαρρύνετε να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια είτε από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης είτε από τον θεραπευτή. Εάν πιστεύουν ότι η ιατρική περίθαλψη είναι καλή ιδέα, μπορείτε είτε να καλέσετε το 166  είτε να τους μεταφέρετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Μόλις πάτε εκεί, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να  αξιολογήσει την κατάσταση  και να αποκλείσει μια απειλητική για τη ζωή ιατρική κατάσταση. Μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν φάρμακα που μπορεί να τους βοηθήσουν να αισθανθούν καλύτερα ή να τους παραπέμψουν σε έναν εφημερεύοντα επαγγελματία ψυχικής υγείας για να εξασκήσουν τεχνικές αντιμετώπισης ή να μιλήσουν για τα άγχη τους.

Ενθαρρύνετε την θεραπεία

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε κάποιον που έχει πάθει κρίση πανικού είναι να τον ενθαρρύνετε να βρει θεραπεία. Λάβετε υπόψη: αυτό είναι επίσης ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα. Εάν προσεγγίσετε την κατάσταση χωρίς ενσυναίσθηση και συμπόνια, ή εάν πιέσετε πολύ σκληρά, μπορείτε να στρέψετε το αγαπημένο σας πρόσωπο εντελώς ενάντια στην ιδέα να λάβει τη φροντίδα που χρειάζεται.

Αντίθετα, ξεκινήστε δείχνοντας την ανησυχία σας και δείξτε ότι είστε πρόθυμοι να τους ακούσετε και τις ανησυχίες τους. Διαβεβαιώστε τους ότι είστε εκεί για αυτούς, αλλά αποφύγετε να κρίνετε ή να προσπαθήσετε να τους διαγνώσετε. Αφήστε τους να μιλήσουν και να είναι εκεί για να ακούσετε χωρίς να διακόπτετε ή να προσπαθείτε να διορθώσετε τα πράγματα.

Για τα άτομα που διστάζουν να δουν έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, μπορεί να είναι χρήσιμο να συγκρίνουν τις κρίσεις πανικού τους με υψηλή χοληστερόλη, καρδιακές παθήσεις ή πρόβλημα με τον θυρεοειδή. Υπενθυμίστε τους ότι θα επισκεφθούν έναν επαγγελματία ιατρό για αυτές τις καταστάσεις και ότι η λήψη θεραπείας για τις κρίσεις πανικού δεν διαφέρει. Η αναζήτηση θεραπείας τους βοηθά να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μερικοί άνθρωποι φοβούνται να δουν έναν θεραπευτή ή δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν. Ελάτε οπλισμένοι με πόρους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, όπως τηλεφωνικές γραμμές αντιμετώπισης κρίσεων που μπορούν να καλέσουν ή γραπτά μηνύματα και διαδικτυακές βάσεις δεδομένων για να τους βοηθήσετε να βρουν εφημερεύοντες θεραπευτές. Εάν έχουν ήδη έναν θεραπευτή ή άλλο πάροχο ψυχικής υγείας, μπορείτε επίσης να προσφέρετε να πάτε μαζί τους στο ραντεβού με τον θεραπευτή τους και να καθίσετε στην αίθουσα αναμονής μέχρι να βολευτούν να πηγαίνουν μόνοι.

Μια γρήγορη ανασκόπηση

Μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, συντριπτική, ακόμη και τρομακτική όταν κάποιος που σας ενδιαφέρει παθαίνει κρίση πανικού. Αλλά το να ξέρεις τι να κάνεις και να πεις μπορεί να βοηθήσει το αγαπημένο σου πρόσωπο να ξεπεράσει την επίθεση και να επιστρέψει με ασφάλεια σε μια κατάσταση ηρεμίας. Το κλειδί είναι η υποστήριξη και η ενδυνάμωση τους  ώστε να αναλάβουν την κατάσταση και να αισθάνονται καλύτερα.

Μόλις περάσει η κρίση πανικού, μπορεί να θέλετε να τους μιλήσετε για τη λήψη θεραπείας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι σέβεστε τις επιθυμίες και τα όριά τους και μην πιέζετε πολύ. Μπορείτε ακόμη και να προσφερθείτε να πάτε μαζί τους σε μια συνεδρία θεραπείας τις πρώτες φορές, εάν αυτό τους είναι χρήσιμο. Το πιο σημαντικό, βεβαιωθείτε ότι είστε ένα ασφαλές άτομο στο οποίο μπορούν να βασιστούν για υποστήριξη.

 

Πηγή :https://www.health.com/panic-attack-how-to-help-8351121

κρίση πανικού