Πώς ένα βίντεο 10 δευτερολέπτων μπορεί να προβλέψει την υποτροπή του καρκίνου του αίματος

Σε μια νέα μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, βίντεο 10 δευτερολέπτων με την κίνηση των λευκών αιμοσφαιρίων στο μικροαγγειακό σύστημα του δέρματος βελτίωσε σημαντικά την πρόβλεψη για το ποιοι ασθενείς με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων και μυελού των οστών θα παρουσιάσουν υποτροπή του καρκίνου του αίματος.

Στην τυπική ανοσολογική αντίδραση, τα λευκά αιμοσφαίρια παρατηρείται ότι αλληλεπιδρούν με τα εσωτερικά τοιχώματα των φλεβών, κυλώντας κατά μήκος τους σαν μπάλες του μπόουλινγκ πριν προσκολληθούν σε αυτά, και στη συνέχεια εξέρχεται μέσω αυτών για να πάει σε σημεία φλεγμονής.

Οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς των οποίων τα λευκά αιμοσφαίρια καταγράφηκαν σε βίντεο με μεγαλύτερα επίπεδα προσκόλλησης και μεγαλύτερη κύλιση κατά μήκος των τοιχωμάτων των αγγείων είχαν υπερτριπλάσιες πιθανότητες να υποτροπιάσουν τον καρκίνο ή να πεθάνουν, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν φυσιολογικά επίπεδα προσκόλλησης και κύλισης.

Το σκληρό εύρημα, πολύ πιο προγνωστικό από τα καθιερωμένα μοντέλα υποτροπής και θανάτου του καρκίνου του αίματος, αναφέρθηκε στις 26 Μαρτίου στο περιοδικό JAMA Dermatology και παρουσιάστηκε την ίδια ημέρα στη Βοστώνη στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Σε μια προηγούμενη μελέτη που αφορούσε τη μη επεμβατική μικροσκοπία και τη νόσο μοσχεύματος κατά ξενιστή, οι ερευνητές σκόνταψαν σε αυτό που φαινόταν να είναι μια συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης δραστηριότητας των λευκών αιμοσφαιρίων και της υποτροπής του καρκίνου.

“Όταν μπορέσαμε να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτή τη δραστηριότητα και να τη μετρήσουμε προσεκτικά σε αυτή τη νέα μελέτη, διαπιστώσαμε ότι η συσχέτιση ήταν πράγματι εντυπωσιακή”, δήλωσε η Inga Saknite, PhD, επίκουρη επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας, η οποία έκανε την παρουσίαση στη Βοστώνη. Η Saknite ηγήθηκε της μελέτης μαζί με τον Eric Tkaczyk, MD, PhD, επίκουρο καθηγητή Δερματολογίας και Βιοϊατρικής Μηχανικής, διευθυντή της Κλινικής Μεταφραστικής Έρευνας Δερματολογίας του Vanderbilt και προσωπικό δερματολόγο στο Ιατρικό Κέντρο VA του Nashville.

Σύμφωνα με την έκθεσή τους, η κλινική αξία της χρήσης της βιντεομικροσκοπίας για τη μη επεμβατική προβολή της δραστηριότητας των λευκών αιμοσφαιρίων στα αιμοφόρα αγγεία των ασθενών ήταν ανεξερεύνητη μέχρι τώρα.

“Η μελέτη μας εγείρει την προοπτική μιας νέας εφαρμογής της λεγόμενης διαγνωστικής οπτικής βιοψίας”, δήλωσε ο Tkaczyk, “με ένα ειδικό συνοπτικό μικροσκόπιο που θα μεταφέρεται σε ασθενείς με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων και μυελού των οστών για μη επεμβατική επιθεώρηση του δέρματός τους ακριβώς δίπλα στο κρεβάτι. Αν και πρόκειται για μια πιλοτική μελέτη σε μόλις 50 ασθενείς, φαίνεται να δείχνει έντονα την πιθανή κλινική εφαρμογή για τη βελτίωση της αξιολόγησης και της διαχείρισης των ασθενών. Ασθενείς που βρέθηκαν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να παραπέμπονται ευκολότερα σε κλινικές δοκιμές”.

Σε αντίθεση με την αυτόλογη μεταμόσχευση, όπου ο ασθενής είναι ο ίδιος ο δότης, η αλλογενής μεταμόσχευση χρησιμοποιεί βλαστικά κύτταρα ή μυελό των οστών από αδελφό ή άλλο δότη που ταιριάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με τον ασθενή. Με την αλλογενή μεταμόσχευση, χρησιμοποιούνται συχνά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για την πρόληψη της νόσου μοσχεύματος κατά ξενιστή.

Σε 56 ασθενείς με καρκίνο του αίματος που είχαν υποβληθεί σε αλλογενή μεταμόσχευση, η ομάδα χρησιμοποίησε συνεστιακή βιντεομικροσκοπία για να καταγράψει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων στο μικροαγγειακό σύστημα του δέρματος 34 έως 58 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση. Αφού επιλέχθηκε ένα κλινικά σημαντικό κατώφλι για τα υψηλά και χαμηλά ποσοστά προσκόλλησης ή κύλισης, ή Α&Ρ, των λευκών αιμοσφαιρίων στο μικροαγγειακό σύστημα, η ομάδα μελέτης χωρίστηκε σε 35 συμμετέχοντες (62%) με χαμηλό Α&Ρ και 21 (38%) με υψηλό Α&Ρ.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν μέσω ανασκόπησης των ηλεκτρονικών αρχείων υγείας για διάμεσο διάστημα 15 μηνών μετά τη μεταμόσχευση, κατά τη διάρκεια του οποίου 13 υποτροπίασαν και 14 πέθαναν. Μεταξύ των 13 υποτροπών, οι εννέα είχαν υψηλό A&R, με οκτώ από τις εννέα υποτροπές να συμβαίνουν εντός τεσσάρων μηνών από την απεικόνιση.

Το A&R ξεπέρασε κατά πολύ ένα καθιερωμένο μοντέλο πρόβλεψης της υποτροπής του καρκίνου ή του θανάτου μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών, που ονομάζεται βελτιωμένος δείκτης κινδύνου νόσου, έτσι ώστε όταν τα δύο μοντέλα συνδυάστηκαν, το A&R αντιπροσώπευε πάνω από το 80% των προγνωστικών πληροφοριών για την υποτροπή και τον θάνατο.

καρκίνος αίματοςfront-stories