Πώς επηρεάζει ο αυνανισμός τον εγκέφαλο;

Πολλοί μύθοι και παρανοήσεις συνεχίζουν να διαδίδουν την ιδέα ότι ο αυνανισμός είναι κατά κάποιο τρόπο επιβλαβής για την υγεία. Ωστόσο, ο αυνανισμός μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Το να αποφασίσετε αν θα αυνανιστείτε ή όχι είναι προσωπική επιλογή. Ωστόσο, ο αυνανισμός μπορεί να έχει πολλά θετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των ορμονών και των χημικών ουσιών που προάγουν θετικά συναισθήματα, συναισθήματα και αισθήσεις.

Παράλληλα, οι περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τον αυνανισμό επικεντρώνονται στο πώς αισθάνεται κάποιος για την ίδια την πράξη, παρά στις φυσικές επιπτώσεις στο σώμα.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς ο αυνανισμός επηρεάζει τον εγκέφαλο, καθώς και τι είναι ο εθισμός στον αυνανισμό , τις μεθόδους θεραπείας και πρόληψης και πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο

Απελευθέρωση ορμονών και χημικών

Έρευνες δείχνουν, ότι ο αυνανισμός, καθώς και άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες που οδηγούν σε σεξουαλική ευχαρίστηση ή οργασμό, πυροδοτούν την απελευθέρωση ορμονών και χημικών ουσιών που εμπλέκονται στο κέντρο ανταμοιβής ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν:

Ντοπαμίνη: Γνωστή ως η ορμόνη της «ευτυχίας», η ντοπαμίνη είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής που εμπλέκεται στα κίνητρα, την κίνηση και την αναζήτηση ανταμοιβής.

Οξυτοκίνη: Η ορμόνη της «αγάπης» ωκυτοκίνη έχει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορικών και φυσιολογικών επιδράσεων, όπως η προώθηση σεξουαλικών, κοινωνικών και μητρικών συμπεριφορών που σχετίζονται με την ευτυχία. Η ορμόνη βοηθά επίσης στην υποστήριξη της ευημερίας, της θετικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της ανάπτυξης και της θεραπείας.

Σεροτονίνη: Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής πουβοηθά στη διαμεσολάβηση της ευτυχίας, αισιοδοξία και ικανοποίηση. Υπάρχει επίσης μια σχέση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων σεροτονίνης και αύξησης της διάθεσης.

Ενδορφίνες: Οι ενδορφίνες είναι γνωστές ως χημικές ουσίες «καλής αίσθησης» που μειώνουν τον πόνο καλύτερα από τη μορφίνη. Είναι υπεύθυνες για την ευχάριστη βιασύνη ή υψηλή που σχετίζεται με την άσκηση.

Προλακτίνη: Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη πουπροωθεί φυσιολογικές αποκρίσεις στην αναπαραγωγή, διαχείριση άγχους και συναισθηματική ρύθμιση.

Αδρεναλίνη: Η αδρεναλίνη μειώνει το άγχοςβοηθώντας στη ρύθμιση καρδιακός ρυθμός, διάμετρος αιμοφόρων αγγείων και αεραγωγών και πτυχές του μεταβολισμού.

Η απελευθέρωση αυτών των διαφόρων ορμονών μπορεί, με τη σειρά της, να οδηγήσει στα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

Μειωμένο στρες και άγχος – Η απελευθέρωση ωκυτοκίνης από τις σεξουαλικές δραστηριότητες φαίνεται να μειώνει τις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, ενώ προάγει τη χαλάρωση.

Καλύτερος ύπνος – Ο αυνανισμός απελευθερώνει ορμόνες και νευροδιαβιβαστές για να βοηθήσει στη μείωση του στρες και της αρτηριακής πίεσης ενώ προάγει τη χαλάρωση, η οποία μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο.  Μια μελέτη του 2019 στην οποία συμμετείχαν 778 ενήλικες διαπίστωσε ότι υπήρχε σαφής αντίληψη για τα ευνοϊκά αποτελέσματα του ύπνου που σχετίζονται με τον οργασμό. Πολλοί ερωτηθέντες θεώρησαν ότι ο αυνανισμός βοήθησε στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται για να αποκοιμηθεί και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Μειωμένος πόνος – Οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά παυσίπονα του σώματος. Τα ενδοκανναβινοειδή είναι επίσης γνωστό ότι βοηθούν στη ρύθμιση των διεργασιών του πόνου και της φλεγμονής. Αυτά τα φυσικά παυσίπονα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου της περιόδου.

Βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού – Ο αυνανισμός αυξάνει τα επίπεδα προλακτίνης και ενδοκανναβινοειδών, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενισχύει επίσης τις ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές που μειώνουν το στρες.

Καλύτερη συγκέντρωση – Αυξάνοντας τα επίπεδα των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στη μάθηση, τη μνήμη και τα κίνητρα, ο αυνανισμός μπορεί να βελτιώσει την εστίαση και τη συγκέντρωση.  Σε μελέτη του 2020, διαπιστώθηκε ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της εστίασης και της συγκέντρωσης, μπορεί να λειτουργήσουν αυξάνοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης στην κυκλοφορία και αυξάνοντας το κίνητρο για την ολοκλήρωση δύσκολων εργασιών.

Βελτίωση αυτοεκτίμησης – Ο αυνανισμός μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα αδρεναλίνης. Αρκετοί ερευνητές συσχετίζουν τα υψηλότερα επίπεδα αδρεναλίνης από το σάλιο και τα ούρα με υψηλότερα επίπεδα προσωπικής ανάπτυξης ή την αίσθηση του σκοπού ζωής. Το να μάθει κανείς πώς να απολαύσει τον εαυτό του μπορεί επίσης να ενδυναμώσει και να βελτιώσει την εικόνα για το σώμα του.

Βελτίωση σεξουαλικής ζωής – Πολλές από τις ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στον κύκλο της ανθρώπινης σεξουαλικής απόκρισης βοηθούν στη ρύθμιση του ίδιου του κύκλου προάγοντας την απελευθέρωση διεγερτικών ενώσεων σε υψηλότερα επίπεδα.

Μειωμένη αρτηριακή πίεση – Η ωκυτοκίνη και τα ενδοκανναβινοειδή μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν θετικά αποτελέσματα από τον αυνανισμό, αυτό μπορεί να μην ισχύει για όλους. Για ορισμένους ανθρώπους, η πράξη του αυνανισμού συσχετίζεται με παραβίαση ηθικών ή θρησκευτικών κανόνων.

Ο υπερβολικός αυνανισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει σωματικά προβλήματα όπως ερεθισμένο δέρμα, οίδημα των γεννητικών οργάνων και κράμπες.

Ο αυνανισμός είναι επίσης δύσκολο να έχει θετική επίδραση σε άτομα με σεξουαλική δυσλειτουργία ή ιστορικό κακοποίησης. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να βρουν πολύ ενοχλητικό ή ακόμα και απαγορευτικό να ασχοληθούν με τον αυνανισμό.

Μπορεί κανείς να εθιστεί στον αυνανισμό;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, και υπό την επίδραση διαφόρων κοινωνικών, προσωπικών ή και σωματικών παραγόντων μπορεί κανείς να εθιστεί στον αυνανισμό. Το άτομο αυτό θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό ή θεραπευτή εάν ο αυνανισμός παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή, τις σχέσεις, τη σεξουαλική λειτουργία ή τη σωματική υγεία.

Επιπλέον, οι άνθρωποι μπορούν να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια εάν ο αυνανισμός προκαλεί έντονα ή διάχυτα αρνητικά συναισθήματα, όπως ενοχές, ντροπή, λύπη, αγωνία και αμηχανία.

αυνανισμός