Πώς η επιλόχειος κατάθλιψη της μητέρας επηρεάζει την υγεία των δοντιών στα παιδιά

Η ψυχική υγεία της μητέρας μπορεί να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στις συνήθειες του παιδιού στο βούρτσισμα των δοντιών από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Δεν είναι μυστικό ότι το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την προώθηση της υγείας των δοντιών και των ούλων. Η Διεθνής Ένωση Παιδοδοντιατρικής υποστηρίζει το βούρτσισμα με οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο για την πρόληψη της τερηδόνας, της έλλειψης ή της πλήρωσης των δοντιών — γνωστή ως παιδική τερηδόνα (ECC) — στα παιδιά.

Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμπέδωση καλών οδοντιατρικών συνηθειών στα παιδιά τους.

Στην Ιαπωνία, υπάρχει ένας ανησυχητικά υψηλός επιπολασμός της ECC σε παιδιά ηλικίας 3 ετών. Η επιλόχειος κατάθλιψη ή/και η έλλειψη στοργής που προκαλείται από διαταραχές του δεσμού εμποδίζουν την ικανότητα της μητέρας να καλλιεργήσει υγιείς οδοντιατρικές πρακτικές στα παιδιά και οι ερευνητές ήθελαν να διερευνήσουν αυτή τη σχέση.

Η Dr. Shinobu Tsuchiya από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tohoku ηγήθηκε μιας ερευνητικής ομάδας που ανέλυσε περίπου 80.000 ζευγάρια μητέρας-βρέφους από τη Μελέτη Περιβάλλοντος και Παιδιών της Ιαπωνίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

  • Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με μητέρες που έπασχαν από επιλόχειο κατάθλιψη ή διαταραχές δεσμού βούρτσιζαν τα δόντια τους λιγότερο συχνά. Ομοίως, η συχνότητα με την οποία τα παιδιά βούρτσιζαν τα δόντια τους αυξανόταν όταν οι μητέρες έδειχναν έντονη στοργή προς τα παιδιά τους.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι η έρευνά τους θα προωθήσει μεγαλύτερη ψυχική υποστήριξη και διαχείριση των μητέρων και ότι οι γιατροί θα ενσωματώνουν αυτούς τους παράγοντες κατά την αξιολόγηση της στοματικής υγείας των παιδιών.

“Η ψυχολογική ευημερία της μητέρας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες διαλογής για τον εντοπισμό των παιδιών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για ECC”, δήλωσε η Tsuchiya

Σε μελλοντικές μελέτες, η Tsuchiya και η ομάδα της ελπίζουν να εξετάσουν και άλλες περιβαλλοντικές επιδράσεις στην κακή στοματική υγεία.

front-storiesεπιλόχειος κατάθλιψηυγεία των δοντιών στα παιδιά