Πώς η μυρωδιά των νέων μαμάδων επηρεάζει τη σχέση μπαμπάδων-παιδιών

Η μυρωδιά της εγκύου και της λεχώνας μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον των ανδρών για τα μωρά τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Newcastle και το Πανεπιστήμιο Stirling μελέτησαν μια ομάδα 91 ανδρών, ηλικίας από 19 έως 44, στους οποίους έδωσαν κομμάτια υφάσματος από μπλούζες, που φορούσαν γυναίκες για πάνω από 24 ώρες, να τα μυρίσουν για 10 λεπτά. Κάποιες γυναίκες τις φορούσαν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, άλλες τις μέρες της λοχείας και κάποιες ενώ δεν ήταν έγκυοι.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Caroline Allen από το Πανεπιστήμιο του Newcastle και τον Craig Roberts, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Stirling, διαπίστωσαν ότι οι οσμές μετά την εγκυμοσύνη έκαναν τους άνδρες να θέλουν να βλέπουν εικόνες παιδιών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι πιθανό οι μυρωδιές των εγκύων ή των λεχώνων να κάνουν τους συντρόφους τους πιο αφοσιωμένους πατέρες.

“Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα ευρήματά μας παρέχουν την πρώτη απόδειξη ότι η σύντομη έκθεση στην οσμή του θηλυκού μετά την εγκυμοσύνη είναι επαρκής, για να προκαλέσει στους άνδρες ψυχολογικές και συμπεριφορικές αλλαγές, που σχετίζονται με τη φροντίδα των βρεφών”, ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης.

“Διαπιστώσαμε ότι η σύντομη έκθεση των μπαμπάδων σε οσμές μετά τον τοκετό αύξησε σημαντικά τη σημασία που έδιναν στα νεογνά”.

Τα ευρήματα συνδέονται με προηγούμενες μελέτες, που δείχνουν ότι οι πατέρες, που φροντίζουν μικρά παιδιά, εμφανίζουν πτώση στα επίπεδα τεστοστερόνης.

Τη μελέτη δημοσίευσε το επιστημονικό έντυπο Physiology & Behavior.

 

εγκυμοσύνη