Πώς η παχυσαρκία και η διατροφή με λιπαρά επηρεάζει την τριχόπτωση

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία συνδέεται με την ανάπτυξη πολυάριθμων παθήσεων και  ασθενειών στους ανθρώπους. Οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και άλλες ασθένειες είναι εξαιρετικά συχνές σε παχύσαρκα άτομα. Ωστόσο, δεν είναι πλήρως σαφές πώς τα όργανα του σώματος επιδεινώνονται ειδικά και χάνουν τη λειτουργικότητά τους από τη χρόνια παχυσαρκία. Σε ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nature, μια ομάδα ερευνητών από το Ιατρικό και Οδοντιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο (TMDU) χρησιμοποίησαν πειράματα με μοντέλα ποντικών για να εξετάσουν πώς μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή η γενετικά προκαλούμενη παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την αραίωση και απώλεια μαλλιών. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των βλαστοκυττάρων των τριχοθυλακίων (HFSCs) μέσω της επαγωγής ορισμένων φλεγμονωδών σημάτων, εμποδίζοντας την αναγέννηση των θυλάκων των τριχών και τελικά οδηγώντας σε απώλεια των θυλάκων των τριχών.

Κανονικά, τα HFSC ανανεώνονται σε κάθε κύκλο θυλάκου τρίχας. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας που επιτρέπει στα μαλλιά μας να μεγαλώνουν συνεχώς. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, τα HFSC αποτυγχάνουν να αναπληρωθούν οδηγώντας σε λιγότερα HFSC και συνεπώς σε αραίωση των μαλλιών. Αν και τα υπέρβαρα άτομα έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανδρογόνου αλωπεκίας, το εάν και με ποιους μηχανισμούς, η παχυσαρκία επιταχύνει την αραίωση των μαλλιών, ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστο. Η ομάδα TMDU στόχευσε στην αντιμετώπιση αυτών των ερωτημάτων και εντόπισε μερικούς από τους μηχανισμούς.

“Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επιταχύνει την αραίωση των μαλλιών εξαντλώντας τα HFSC που αναπληρώνουν τα ώριμα κύτταρα που αναπτύσσουν τα μαλλιά, ειδικά σε ηλικιωμένα ποντίκια”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Hironobu Morinaga. “Συγκρίναμε την γονιδιακή έκφραση σε HFSC μεταξύ ποντικών στα οποία χορηγείται δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας λιπαρών οξέων και τυπικά ποντίκια που τρέφονται με κανονική δίαιτα και εντοπίζουμε την τύχη αυτών των HFSC μετά την ενεργοποίησή τους.” Διαπιστώσαμε ότι αυτά τα ποντίκια εμφανίζουν ταχύτερη τριχόπτωση και μικρότερα θυλάκια τρίχας μαζί με εξάντληση των HFSCs. ”

“Ακόμη και με τη χορήγηση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σε τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, τα HFSCs δείχνουν αυξημένο οξειδωτικό στρες και σημάδια επιδερμικής διαφοροποίησης”.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η ενεργοποίηση της οδού σηματοδότησης Sonic hedgehog σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να σώσει την εξάντληση των HFSCs. “Αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει την τριχόπτωση που προκαλείται από τη δίαιτα υψηλή σε λιπαρά”, δήλωσε ο Nishimura.

Αυτή η μελέτη παρέχει ενδιαφέρουσες νέες γνώσεις σχετικά με τις συγκεκριμένες κυτταρικές αλλαγές και τη δυσλειτουργία των ιστών που μπορεί να προκύψουν μετά από μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά ή γενετικά προκαλούμενη παχυσαρκία και μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μελλοντική πρόληψη και θεραπεία της αραίωσης των μαλλιών καθώς και για την κατανόηση της παχυσαρκίας.

λιπαράτριχόπτωσηfront-storiesδιατροφή και απώλεια μαλλιώνδιατροφή και τριχόπτωσηανθυγιεινή διατροφή