Πώς η ποιότητα του αέρα στο γραφείο μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη και την παραγωγικότητα των εργαζομένων

Η ποιότητα του αέρα μέσα σε ένα γραφείο μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των χρόνων απόκρισης και της ικανότητας εστίασης και μπορεί επίσης να επηρεάσει την παραγωγικότητά τους, σύμφωνα με νέα έρευνα με επικεφαλής το Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan.

Η μονοετής μελέτη, η οποία περιελάμβανε συμμετέχοντες σε γραφεία σε έξι χώρες που εργάζονταν σε διάφορους τομείς, όπως μηχανική, επενδύσεις σε ακίνητα, αρχιτεκτονική και τεχνολογία, διαπίστωσε ότι αυξημένες συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων (PM2.5) και χαμηλότερα ποσοστά αερισμού (μετρημένα με τη χρήση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ως πληρεξούσιου) συσχετίστηκαν με βραδύτερους χρόνους απόκρισης και μειωμένη ακρίβεια σε μια σειρά γνωστικών δοκιμασιών. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι παρατήρησαν εξασθενημένη γνωστική λειτουργία σε συγκεντρώσεις PM2.5 και CO2 που είναι κοινές σε εσωτερικούς χώρους.

«Η μελέτη μας προσθέτει στα αναδυόμενα στοιχεία ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αντίκτυπο στον εγκέφαλό μας. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αυξήσεις στα επίπεδα PM2.5 σχετίζονται με οξείες μειώσεις στη γνωστική λειτουργία. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτές τις βραχυπρόθεσμες επιδράσεις μεταξύ των νεότερων ενηλίκων», δήλωσε ο Jose Guillermo Cedeño Laurent, ερευνητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης πώς τα χαμηλά ποσοστά αερισμού επηρεάζουν αρνητικά τη γνωστική λειτουργία. Συνολικά, η μελέτη υποδηλώνει ότι η κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα επηρεάζει την υγεία και την παραγωγικότητα σημαντικά περισσότερο από ό, τι θεωρούσαμε προηγουμένως».

Ένα αυξανόμενο σύνολο ερευνών έχει δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους μειώνει τη γνωστική λειτουργία. Ενώ είναι γνωστό ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι όπως το PM2.5 μπορούν να διεισδύσουν σε εσωτερικούς χώρους, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο η έκθεση των εσωτερικών χώρων στα PM2.5 και τα ποσοστά αερισμού του εξωτερικού αέρα επηρεάζουν τη γνώση. Ο Cedeño-Laurent σημείωσε ότι αυτός είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός τομέας έρευνας δεδομένου του υψηλού ποσοστού χρόνου που περνούν οι άνθρωποι σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά οι εργαζόμενοι σε γραφεία.

Για την καλύτερη κατανόηση του θέματος, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε περισσότερους από 300 υπαλλήλους γραφείων σε πόλεις σε όλη την Κίνα, την Ινδία, το Μεξικό, την Ταϊλάνδη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 18 και 65 ετών, δούλευαν τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα σε κτίριο με γραφεία και είχαν μόνιμο σταθμό εργασίας εντός του γραφείου. Ο χώρος εργασίας κάθε συμμετέχοντα ήταν εξοπλισμένος με περιβαλλοντικό αισθητήρα που παρακολουθούσε σε πραγματικό χρόνο συγκεντρώσεις PM2.5 και CO2, καθώς και τη θερμοκρασία και τη σχετική υγρασία. Επιπλέον, κάθε συμμετέχων είχε μια προσαρμοσμένη εφαρμογή στα τηλέφωνά του μέσω της οποίας θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν γνωστικές δοκιμές και έρευνες.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε δοκιμές και έρευνες σε προκαθορισμένες ώρες ή όταν οι περιβαλλοντικοί αισθητήρες ανίχνευσαν επίπεδα PM2.5 και CO2 που ήταν κατώτερα ορίων ή τα υπερέβησαν. Διενεργήθηκαν δύο τύποι δοκιμών: Μία δοκιμή απαιτούσε από τους υπαλλήλους να προσδιορίσουν σωστά το χρώμα των εμφανιζόμενων λέξεων και χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της γνωστικής ταχύτητας και του ανασταλτικού ελέγχου – η ικανότητα εστίασης σε σχετικά ερεθίσματα όταν υπάρχουν επίσης άσχετα ερεθίσματα. Το δεύτερο τεστ αφορούσε βασικές αριθμητικές ερωτήσεις και χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της γνωστικής ταχύτητας και της λειτουργικής μνήμης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι χρόνοι απόκρισης στη δοκιμή με βάση το χρώμα ήταν βραδύτεροι καθώς αυξήθηκαν τα επίπεδα PM2.5 και CO2. Διαπίστωσαν επίσης ότι η ακρίβεια στη δοκιμή βάσει χρώματος επηρεάστηκε από τα επίπεδα PM2.5 και CO2. Για τη δοκιμή βάσει αριθμητικής, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι αυξήσεις του CO2 αλλά όχι του PM2.5 σχετίζονται με βραδύτερους χρόνους απόκρισης. Ωστόσο, καθώς οι συγκεντρώσεις και των δύο ρύπων αυξήθηκαν, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν σωστά λιγότερες ερωτήσεις στον καθορισμένο χρόνο δοκιμής.

«Ο κόσμος είναι σωστά επικεντρωμένος στην COVID-19 και στρατηγικές όπως ο καλύτερος αερισμός και η χρήση καθαριστών αέρα, είναι το κλειδί για την επιβράδυνση της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών σε εσωτερικούς χώρους», δήλωσε ο Joseph Allen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Η έρευνά μας διαπιστώνει με συνέπεια ότι η αξία αυτών των στρατηγικών επεκτείνεται στη γνωστική λειτουργία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, καθιστώντας τους υγιείς χώρους εργασίας θεμελιώδεις στο πλαίσιο της στρατηγικής της δημόσιας υγείας και των επιχειρήσεων».

 

καθαρός αέραςfront-storiesποιότητα αέρα