Πώς η στάση του ύπνου συνδέεται με την υγεία και την ευεξία

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ψυχική και σωματική μας ευεξία, επομένως είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να ξεκουράζονται. Ένα συστατικό του ύπνου που επηρεάζει την ευεξία είναι η θέση  την οποία  προτιμάμε να κοιμόμαστε, είτε αυτή είναι  να είμαστε ανάσκελα, στο πλάι ή στο στομάχι μας. Ενώ κάθε στάση ύπνου έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ορισμένες στάσεις μπορεί να είναι καλύτερες για εσάς από άλλες, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανησυχίες για την υγεία σας.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη θέση ύπνου;

Πιθανότατα γνωρίζετε τη θέση στην οποία σας αρέσει να κοιμάστε. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν την προτιμώμενη θέση ύπνου μας.  Συγκεκριμένα, ενώ οι ενήλικες τείνουν να προτιμούν τον ύπνο στο πλάι, καθώς μεγαλώνουν, αυτή η προτίμηση γίνεται πιο έντονη. Επιπλέον, ενώ όλοι μετακινούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι 20 έως 34 ετών μετακινούνται περισσότερο από εκείνους άνω των 35 ετών και οι άνδρες τείνουν να αλλάζουν θέσεις περισσότερο από τις γυναίκες.

Τα θετικά και τα αρνητικά των διαφορετικών στάσεων ύπνου

Πολλοί από εμάς μπορεί να μην σκεφτόμαστε πολύ τη θέση του ύπνου μας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας των 20 ή 30, αλλά καθώς μεγαλώνουμε, η θέση ύπνου μας μπορεί να γίνει ολοένα και πιο σημαντική για την ευεξία μας.  Ο ύπνος σε μια θέση έναντι μιας άλλης μπορεί να είναι η διαφορά ανάμεσα σε προβλήματα όπως παλινδρόμηση οξέος, πόνος στην πλάτη και στον αυχένα ή υπνική άπνοια , μια διαταραχή στην οποία ένα άτομο σταματά να αναπνέει για 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ύπνος ανάσκελα

Οι ειδικοί επισημαίνουν τον ύπνο ανάσκελα, ως την καλύτερη στάση για τη συνολική ευεξία, επειδή διατηρεί το βάρος σας ομοιόμορφα κατανεμημένο σε ολόκληρο το σώμα σας ενώ κοιμάστε. Παρόλα αυτά, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές: μόνο το 18% των ερωτηθέντων σε μια έρευνα του Better Sleep Council αναφέρθηκαν στον ύπνο ανάσκελα.

Θετικά : Τα άτομα με πόνο στον αυχένα και κάποια είδη πόνου στην πλάτη μπορεί να βρουν ότι ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση, καθώς η θέση εξασφαλίζει ότι η σπονδυλική στήλη παραμένει σε ευθυγράμμιση.

Τα άτομα με ρινική συμφόρηση λόγω αλλεργιών ή ασθενειών που στηρίζουν το πάνω μέρος του σώματός τους ενώ κοιμούνται ανάσκελα μπορεί να αισθανθούν μεγαλύτερη ανακούφιση από ό,τι αν κοιμούνται σε άλλες στάσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ύπνος ανάσκελα ενώ είναι μερικώς όρθιος μπορεί να βοηθήσει στην αποστράγγιση της μύτης και να κρατήσει τους αεραγωγούς ανοιχτούς.

Αρνητικά : Ο ύπνος πίσω δεν θα ωφελήσει όλους το ίδιο, ωστόσο. Τα άτομα με κάποια είδη πόνου στην πλάτη μπορεί να διαπιστώσουν ότι αυτή η στάση μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Για να αποφύγετε αυτό, μπορείτε να στηρίζετε τα γόνατά σας με ένα μαξιλάρι που επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη να αποκτήσει τη φυσική της καμπυλότητα. Αυτό αφαιρεί την πίεση από αυτό και δυνητικά θα μειώσει τον πόνο.   Ο ύπνος ανάσκελα θεωρείται η χειρότερη στάση για όσους ροχαλίζουν ή έχουν υπνική άπνοια, επειδή μπορεί να προκαλέσει την πτώση της γλώσσας πίσω στο λαιμό, περιορίζοντας τον αεραγωγό και αυξάνοντας τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.   Επιπλέον, τα άτομα με παλινδρόμηση οξέος τείνουν να παρουσιάζουν αύξηση στη συχνότητα των επεισοδίων όταν κοιμούνται ανάσκελα.

Ύπνος στο πλάϊ  

Σύμφωνα με την έρευνα του Better Sleep Council, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων προτιμούσαν να κοιμούνται στο πλάι. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα σε αυτή τη θέση.

Θετικά : Ο ύπνος στο πλάι μπορεί να ανοίξει τους αεραγωγούς σας, κάτι που βοηθά στην ανακούφιση του ροχαλητού και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της άπνοιας ύπνου . Είναι επίσης καλό για την ανακούφιση του πόνου στη μέση. Εάν υποφέρετε από πόνους στην πλάτη ή στο ισχίο, το να βάζετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας σε αυτή τη θέση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο.  Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά με το κεφάλι ψηλά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την παλινδρόμηση οξέος, αν και ο ύπνος στη δεξιά πλευρά μπορεί να επιδεινώσει την παλινδρόμηση οξέος.   Από την άλλη, ο ύπνος στη δεξιά πλευρά είναι ιδανικός για όσους έχουν προβλήματα με την καρδιά .  Ενώ ο ύπνος στα αριστερά μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη θέση της καρδιάς, προκαλώντας δυσφορία και άλλες δυσκολίες, ο ύπνος στα δεξιά διατηρεί την καρδιά στη σωστή θέση στο σώμα, μειώνοντας πιθανά προβλήματα.

Ο ύπνος στο πλάι θεωρείται επίσης η ιδανική θέση για τις εγκύους καθώς ανακουφίζει από την πίεση της εγκυμοσύνης στο σώμα και επιτρέπει την καλύτερη ροή του αίματος.

Αρνητικά : Παρά τα πολλά θετικά του ύπνου στο πλάι, υπάρχουν επίσης αρκετά μειονεκτήματα. Ο ύπνος στο πλάι μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στους ώμους , αν και μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε αυτό το πρόβλημα επιλέγοντας ένα μαξιλάρι και ένα στρώμα που διασφαλίζει ότι οι γοφοί και οι ώμοι σας ξεκουράζονται κάτω από τη μέση σπονδυλική στήλη.

Επιπλέον, εάν δεν αλλάζετε θέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πίεση που δημιουργείται από την παραμονή στο πλάι για πολύ καιρό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κυκλοφορίας του αίματος, προκαλώντας μούδιασμα στα χέρια σας, ένα πρόβλημα που είναι άβολο και διαταράσσει τον ύπνο.

Ύπνος μπρούμυτα 

Ο ύπνος με το στομάχι θεωρείται η χειρότερη στάση. Ευτυχώς, η έρευνα του Better Sleep Council διαπίστωσε ότι είναι η λιγότερο δημοφιλής στάση ύπνου, με μόνο το 17% των ερωτηθέντων να την αναφέρει ως την αγαπημένη του.

Θετικά : Αν και ο ύπνος στο στομάχι δεν συνιστάται για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να περιορίσουν το ροχαλητό   ή να ανακουφίσουν ήπιες περιπτώσεις υπνικής άπνοιας.

Αρνητικά : Ο ύπνος μπρούμυτα,  θεωρείται η χειρότερη στάση γιατί οδηγεί στη χειρότερη στάση του σώματος. Όταν κοιμάστε με το στομάχι σας, πρέπει να γυρίσετε το κεφάλι σας στο πλάι για να αναπνεύσετε, κάτι που βγάζει τη σπονδυλική σας στήλη εκτός ευθυγράμμισης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στον αυχένα και στη μέση . Ο ύπνος στο στομάχι έχει επίσης ως αποτέλεσμα περισσότερες στροφές για να νιώσετε άνετα, κάτι που μπορεί να μειώσει την ποιότητα του ύπνου.  Επιπλέον, επειδή οι άνθρωποι που κοιμούνται στο στομάχι πιέζουν το πρόσωπό τους στα μαξιλάρια τους, κάτι που παραμορφώνει και συμπιέζει το δέρμα τους, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ρυτίδες στο πρόσωπο. 10 Επιπλέον, ο ύπνος με το στομάχι μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ενδοφθάλμια πίεση, παράγοντα κινδύνου για γλαύκωμα .

Οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν να κοιμίζουν τα μωρά τους με το στομάχι τους, καθώς μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ αυξημένου κινδύνου συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) και ύπνου στο στομάχι.

Ποια στάση ύπνου είναι η καλύτερη;

Εάν διαπιστώσετε ότι νιώθετε πιο άνετα όταν κοιμάστε μπρούμυτα είστε σταθερά ξεκούραστοι και δεν έχετε άλλα προβλήματα υγείας, θα πρέπει να συνεχίσετε να κοιμάστε σε αυτή τη στάση, υπό την προϋπόθεση ότι έχετε υπόψη σας πώς μπορεί να επηρεάσει τη σπονδυλική σας στήλη. Από την άλλη πλευρά, εάν κοιμάστε ανάσκελα και διαπιστώσετε ότι επιδεινώνει τα επεισόδια παλινδρόμησης οξέος, διαταράσσοντας τον ύπνο σας και αφήνοντάς σας νωθρό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ίσως θέλετε να δοκιμάσετε να αλλάξετε θέση.

Τελικά, η καλύτερη στάση ύπνου για εσάς είναι αυτή που σας δίνει τη δυνατότητα να κοιμάστε αρκετά ποιοτικά και δεν επιδεινώνει κανένα πρόβλημα υγείας που έχετε.

στάση ύπνουύπνοςfront-storiesκαλός ύπνοςύπνος για καλή υγεία