Πώς η θέση ύπνου σας επηρεάζει την υγεία σας

Σβήνετε τα φώτα και ετοιμάζεστε για να κοιμηθείτε.  Είστε ανάσκελα, στο πλάι ή μπρούμυτα;  Αν και δεν υπάρχει ισχυρή επιστήμη που να συνδέει τη θέση του ύπνου σας με πράγματα όπως ο πόνος στην πλάτη, το ροχαλητό, η προσωπικότητα και πόσο συχνά ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, εδώ είναι μερικές ενδιαφέρουσες συσχετίσεις που έχουν σημειωθεί.

Κοιμάστε μπρούμυτα;

Αν ναι, έχετε προβλήματα με τον ύπνο; Η στάση του ύπνου σας μπορεί να μην σας βοηθά. Είναι πιο πιθανό να είστε ανήσυχοι και να γυρίζετε για να νιώσετε άνετα όταν κοιμάστε στην κοιλιά σας. Μπορεί επίσης να καταπονήσει το λαιμό και το κάτω μέρος της πλάτης σας. Αν σας αρέσει να κοιμάστε έτσι, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα πολύ μαλακό μαξιλάρι ή καθόλου για να διατηρήσετε τον λαιμό σας άνετο.

Ξαπλώνετε στην κοιλιά με το κεφάλι στο πλάι;

Περίπου το 7% του πληθυσμού κοιμάται με αυτόν τον τρόπο. Ξαπλώνετε στην κοιλιά σου με τα χέρια γύρω από ένα μαξιλάρι και το κεφάλι σας γυρισμένο στο πλάι. Εάν αυτή είναι η αγαπημένη σας στάση ύπνου, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι πιο πιθανό να λέτε άνετα τη γνώμη σας και να είστε κοινωνικοί και εξωστρεφείς. Μπορεί επίσης να μην είστε πολύ ανοιχτοί στην κριτική.

Κοιμάστε ανάσκελα;

Αυτή η θέση μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση σε μερικούς ανθρώπους. Και ήδη υποφέρετε από τη μέση σας,  μπορεί να χειροτερέψει. Εάν ροχαλίζετε ή έχετε άπνοια ύπνου, μπορεί να δημιουργήσει και σε αυτά μεγαλύτερα προβλήματα. Εάν έχετε ένα από αυτά τα προβλήματα και δεν μπορείτε να νιώσετε άνετα με άλλο τρόπο, μιλήστε με το γιατρό σας για το τι μπορεί να σας βοηθήσει.

Κοιμάστε ανάσκελα με τα χέρια κοντά στο σώμα;

Αυτή η θέση “στρατιώτης” προτιμάται από περίπου το 8% του πληθυσμού.  Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι πιο πιθανό να είστε ήσυχοι και να τα κρατάτε τον εαυτό σας. Μπορεί επίσης να περιμένετε πολλά από τον εαυτό σας και από τους άλλους.

Κοιμάστε ανάσκελα με απλωμένα χέρια;

Μόνο το 5% περίπου των ανθρώπων κοιμάται με αυτόν τον τρόπο – θέση “αστερίας”. Ξαπλώνετε ανάσκελα με τα χέρια ψηλά κοντά στο κεφάλι. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, μπορεί να είναι πιο πιθανό να είστε καλός ακροατής και να μην θέλετε να είστε το κέντρο της προσοχής.

 

Κοιμάστε στο πλάι;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κοιμάστε στο πλάι, αλλά ο πιο άνετος είναι με τα γόνατά σας λυγισμένα ελαφρώς προς το στήθος σας την εμβρυακή θέση.  Περισσότερο από το 40% των ανθρώπων κοιμούνται σε αυτή τη θέση ύπνου με κουλούριασμα στο πλάι. Είναι η πιο κοινή στάση για τις γυναίκες — έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να κοιμούνται έτσι. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είστε πιο ζεστοί, φιλικοί και ευαίσθητοι, αλλά μπορεί επίσης να έχετε ένα προστατευτικό κέλυφος γύρω σας.

Πλαϊνή θέση – σαν “κούτσουρο”: Αυτό συμβαίνει όταν κοιμάστε στο πλάι με τα δύο χέρια κάτω. Περίπου το 15% των ανθρώπων «κοιμάται σαν κούτσουρο». Κάποιες έρευνες λένε ότι μπορεί να τείνετε να είστε κοινωνικοί, χαλαροί και να έχετε εμπιστοσύνη.

Πλαϊνή θέση – με τα χέρια έξω από το σώμα:  Περίπου το 13% των ανθρώπων κοιμούνται σε αυτή την πλάγια θέση με τα χέρια έξω μπροστά από το σώμα τους. Εάν κοιμάστε έτσι, ορισμένες μελέτες λένε ότι μπορεί να είστε ανοιχτόμυαλοι, αλλά καχύποπτοι και πεισματάρηδες να τηρείτε μια απόφαση αφού την έχετε πάρει.

Πλαϊνή θέση: Κουτάλι
Με το σώμα σας κοντά στον σύντροφό σας, μπορεί να ξυπνάτε πιο συχνά, αλλά η αγκαλιά μπορεί να σας κάνει καλό. Κάνει το σώμα σας να απελευθερώνει μια χημική ουσία που ονομάζεται ωκυτοκίνη που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος σας, να σας συνδέσει με τον σύντροφό σας και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα.

Αν ροχαλίζετε

Για να αποφύγετε “θορυβώδη” νύχτα, ο ύπνος στο πλάι είναι καλύτερος. Αν σας αρέσει να κοιμάστε ανάσκελα, το να στοιβάζετε μερικά μαξιλάρια μπορεί να σας βοηθήσει. Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν το ροχαλητό σας κάνει να λαχανιάζετε ή να αισθάνεστε κουρασμένοι την επόμενη μέρα ή εάν ξυπνάτε εσάς (ή τον σύντροφό σας). Το δυνατό ροχαλητό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να έχετε υπνική άπνοια — μια κατάσταση που σταματά και επανεκκινεί την αναπνοή σας όταν κοιμάστε. Μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Εάν έχετε πόνο στην πλάτη

Ο ύπνος στο πλάι κερδίζει και για αυτό. Για να αφαιρέσετε ακόμη περισσότερη πίεση από τους γοφούς και την πλάτη σας, μπορείτε να βάλετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.

Εάν είστε έγκυος

Συνήθως είναι πιο άνετα — και πιο υγιεινά για εσάς και το μωρό σας — αν κοιμάστε στο πλάι. Και η αριστερή πλευρά μπορεί να είναι καλύτερη, γιατί μπορεί να πάρει περισσότερο αίμα και θρεπτικά συστατικά στο μωρό σας. Εάν έχετε πόνο στην πλάτη, βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά σας για να υποστηρίξετε το βάρος. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να λυγίσετε τα γόνατά σας και να βάλετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από webmd