Πώς η θλίψη μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας

Δείτε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η θλίψη στην υγεία σας και τι μπορείτε να κάνετε: 

Προβλήματα ύπνου

Η θλίψη μπορεί να σας αποτρέψει από τον κανονικό ύπνο που χρειάζεται το μυαλό και το σώμα σας. Μπορεί να έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε ή να ξυπνάτε συχνά τη νύχτα ή ακόμα και να κοιμάστε πολύ. Οι καλές συνήθειες ύπνου μπορούν να βοηθήσουν. Χαλαρώστε αργά πριν κοιμηθείτε με κάτι ήρεμο όπως μπάνιο, βιβλίο ή ασκήσεις αναπνοής και πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Κούραση

Το συναισθηματικό κόστος της θλίψης μπορεί να εξαντλήσει την ενέργειά σας. Για να διατηρήσετε τις δυνάμεις σας, φροντίστε να τρώτε αρκετά, ακόμα κι αν δεν σας αρέσει. Και η άσκηση — κάτι τόσο απλό όσο ένας σύντομος περίπατος μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Είναι επίσης καλό να παραμένετε συνδεδεμένοι με την οικογένεια και τους φίλους σας. Και ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας ή μια ομάδα υποστήριξης μπορεί να είναι σε θέση να σας δώσει μια αίσθηση σύνδεσης, μαζί με εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τη θλίψη σας.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η θλίψη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τις ασθένειες και τις λοιμώξεις, ειδικά αν συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μιλήστε με το γιατρό σας ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας εάν δυσκολεύεστε να συμβιβαστείτε με την απώλειά σας.

Φλεγμονή

Αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανταποκρίνεται σε κάτι που θεωρεί απειλή και κάνει τους ιστούς στο σώμα σας να διογκώνονται. Μπορεί να παίξει ρόλο σε καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα, διαβήτη, άσθμα και πιθανώς καρκίνο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η θλίψη συνδέεται με τη φλεγμονή και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι όσο πιο σοβαρό είναι το πένθος, τόσο πιο σοβαρή είναι η φλεγμονή. Η άσκηση και η σωστή διατροφή μπορούν να σας βοηθήσουν να το διαχειριστείτε.

Ανησυχία

Τα γεγονότα που προκαλούν θλίψη μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε ότι δεν έχετε τον έλεγχο της ζωής σας. Μπορεί να ανησυχείτε για το οικονομικό σας μέλλον ή το να είστε μόνοι ή το ενδεχόμενο να χάσετε κάποιον άλλο. Κάποια ανησυχία είναι φυσιολογική, αλλά εάν το άγχος σας διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες ή παρεμποδίζει την κανονική εργασία ή τη ζωή σας στο σπίτι, μπορεί να είναι καιρός να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Κορτιζόλη

Αυτό μερικές φορές ονομάζεται «ορμόνη του στρες» και το σώμα σας μπορεί να απελευθερώσει περισσότερο από αυτό από το συνηθισμένο στην κυκλοφορία του αίματός σας στους 6 μήνες μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητές σας για καρδιακή νόσο ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πέψη

Η θλίψη μπορεί να σας οδηγήσει στο να σταματήσετε να τρώτε με ένα κανονικό πρόγραμμα ή στην υπερφαγία. Και οι ορμόνες του στρες μπορεί να σας προκαλέσουν ναυτία ή να ενοχλήσουν το στομάχι σας και το υπόλοιπο πεπτικό σας σύστημα. Μπορεί να έχετε κράμπες στο στομάχι, διάρροια, δυσκοιλιότητα, έλκη και ακόμη και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Εάν έχετε προβλήματα στο στομάχι που δεν θα υποχωρήσουν, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους για να τα αντιμετωπίσετε.

Πόνοι

Η θλίψη μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να έχετε πόνο στις αρθρώσεις, πόνο στην πλάτη ή πονοκεφάλους. Μέρος του λόγου μπορεί να είναι η μυϊκή ένταση που προκαλείται από τις ορμόνες του στρες που απελευθερώνει το σώμα σας ως απάντηση στη θλίψη. Αυτό θα πρέπει να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά μιλήστε με το γιατρό σας για το πώς να διαχειριστείτε τον πόνο εάν δεν υποχωρήσει.

Παλμός καρδιάς

Η σοβαρή θλίψη μπορεί να κρατήσει τον σφυγμό σας ψηλά για έως και 6 μήνες. Αυτός ο ταχύτερος ρυθμός, που θα μπορούσε να προκληθεί από το άγχος ή την απελευθέρωση κορτιζόλης, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για καρδιακά προβλήματα. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με την προσθήκη ή την αλλαγή του φαρμάκου σας, ειδικά εάν έχετε ήδη καρδιακά προβλήματα.

Σύνδρομο Σπασμένης Καρδιάς

Η ξαφνική απώλεια ενός συζύγου ή ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να προκαλέσει ένα τράνταγμα έντονων συναισθημάτων και να πυροδοτήσει ορμόνες που οδηγούν σε οξύ πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Η καρδιά σας μπορεί να μην αντλεί αίμα το ίδιο καλά για λίγο. Μπορεί να αισθάνεται σαν έμφραγμα, αλλά συνήθως δεν βλάπτει την καρδιά σας ούτε φράζει τις αρτηρίες σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι βελτιώνονται μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες.

Υψηλότερος κίνδυνος καρδιακής προσβολής

Την πρώτη μέρα της θλίψης για την απώλεια κάποιου κοντινού προσώπου, οι πιθανότητες να πάθεις καρδιακή προσβολή είναι υψηλότερες από το κανονικό. Μειώνονται κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, αλλά οι πιθανότητες σας μπορεί να παραμείνουν υψηλότερες από το συνηθισμένο για τον πρώτο μήνα. Προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά και προσέξτε για σημάδια καρδιακής προσβολής όπως πόνο στο στήθος και στο στομάχι, κρύους ιδρώτες, ναυτία και ζάλη.

front-storiesψυχικά προβλήματαθλίψη και υγείαταχυπαλμίαανοσοποιητικόανησυχίαθλίψηαυξημένο στρεςκούρασημυϊκοί πόνοι