Πώς η ζήλια μπορεί να καταστρέψει μια σχέση (και πώς να μην το αφήσετε να συμβεί)

Κανείς δεν θέλει να παραδεχτεί ότι ζηλεύει, αλλά όλοι το έχουμε νιώσει.

Η ζήλια μπορεί να είναι μια αντανάκλαση των βαθύτερων σκέψεών μας. Στη συνέχεια προβάλλουμε το συναίσθημα στην πραγματικότητα και τις σχέσεις μας.

Η ζήλια μπορεί να δημιουργήσει μη χρήσιμα μοτίβα συμπεριφορών και ενοχλητικές σκέψεις που μπορεί να αναστατώσουν τις σχέσεις.

Οι επιπτώσεις της ζήλιας σε μια σχέση

Έχει γίνει ο σύντροφός σας πιο ελεγκτικός αμφισβητώντας τις συμπεριφορές και τα κίνητρά σας; Νιώθετε ανασφάλεια και δημιουργείτε σενάρια στο κεφάλι σας και τα προβάλλετε καταστροφικά στη σχέση σας; Αν ναι, η ζήλια μπορεί να είναι ο ένοχος.

Η ζήλια είναι το συναίσθημα που μπορούμε να βιώσουμε όταν κάτι πολύτιμο – όπως οι ρομαντικές μας σχέσεις ή οι θέσεις στη δουλειά – απειλείται και μπορεί ενδεχομένως να μας αφαιρεθεί.

Επίσης, η ζήλια μπορεί να προκύψει αυθόρμητα και δυνητικά να σαμποτάρει τις κατά τα άλλα υγιείς και αρμονικές σχέσεις μας.

Ωστόσο, το συναίσθημα εμφανίζεται φυσικά στους ανθρώπους και μπορεί να μας καλέσει να στρέψουμε την προσοχή μας στη ρίζα των συναισθημάτων που βιώνουμε.

Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι η ζήλια στις σχέσεις δεν είναι «κακή» και μπορεί να είναι αρκετά εποικοδομητική. Αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στη ζήλια ως υγιές κίνητρο και στη ζήλια ως καταστροφικό ανταγωνιστή.

Σημάδια ζήλιας

Επειδή κάθε σχέση είναι μοναδική, η ζήλια μπορεί να εμφανίζεται με διάφορους τρόπους και να φαίνεται διαφορετική για τον καθένα. Τα παρακάτω είναι κοινά σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σας μπορεί να βιώνει ζήλια:

  • κτητική ή ελεγκτική συμπεριφορά
  • απομόνωση
  • συνεχής επιβεβαίωση
  • παρακολούθηση του τόπου και των επικοινωνιών σας
  • δυσπιστία ή καχυποψία
  • έλλειψη ορίων
  • αυξημένη μεταβλητότητα

Η επίγνωση των τοξικών συμπεριφορών στη σχέση σας μπορεί να σας βοηθήσει να εξετάσετε πώς οι πράξεις σας μπορεί να επηρεάσουν τον σύντροφό σας

Αιτίες ζήλιας

Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2021 , τα άτομα που παρακολουθούν τους συντρόφους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή δεν εμπιστεύονται την διαδικτυακή επικοινωνία βιώνουν υψηλότερα επίπεδα ζήλιας και άγχους προσκόλλησης .  Η ίδια μελέτη ανέφερε επίσης ότι οι αντιδράσεις της ζήλιας στις σχέσεις συνήθως αυξάνονται εάν ένα άτομο ζει με άγχος προσκόλλησης.

Τα πρότυπα συμπεριφοράς σε προηγούμενες σχέσεις μπορεί επίσης να σας κάνουν πιο πιθανό να ζηλέψετε ή να βιώσετε ζήλια στη σχέση σας.

Η ζήλια είναι συχνά ένα κάλυμμα για υποκείμενα ζητήματα, όπως:

  • ανασφάλεια
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • νευρωτισμός
  • φόβος εγκατάλειψης

Αυτά τα θέματα μπορούν να τροφοδοτήσουν τη ζήλια και να χειραγωγήσουν τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη από την οποία είναι δύσκολο να ανακτηθεί.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη ζήλια σε μια σχέση

Εάν η συμπεριφορά και τα συναισθήματα ζήλιας επηρεάζουν τη σχέση σας, η εφαρμογή στρατηγικών και τεχνικών μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε σε ένα πιο ήσυχο μέρος. Τα ακόλουθα είναι μερικά που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Εξερευνήστε τη ρίζα της ζήλιας

Προσπαθήστε να εντοπίσετε γιατί η ζήλια έχει γίνει θέμα και επικοινωνήστε ανοιχτά με τον σύντροφό σας για την άποψή του.

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ζητήσετε τη γνώμη ενός έμπιστου φίλου. Ίσως εκπλαγείτε πώς μια διαφορετική οπτική γωνία μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε πιο καθαρά.

Εστιάστε στην παρούσα στιγμή

Η παρουσία της ζήλιας μπορεί να είναι μια ευκαιρία να συζητήσετε την πραγματικότητα της σχέσης σας σε σχέση με την αντίληψη του τι θα έπρεπε να είναι.

Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας και ευγνωμοσύνης μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμες για την υπερνίκηση της ζήλιας. Το να είστε ευγνώμονες για τη σχέση που έχετε, τέλεια ή όχι, μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε όλα τα πράγματα που λειτουργούν.

Θεραπεία

Η θεραπεία ζεύγους μπορεί επίσης να αποδειχθεί ευεργετική.  Η εύρεση ενός χώρου όπου νιώθουμε άνετα να εκφράσουμε τα αληθινά μας συναισθήματα, ειδικά σε ένα ευαίσθητο θέμα όπως η ζήλια, μπορεί να είναι δύσκολο.   Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να καθοδηγήσετε τις συζητήσεις σας, ώστε εσείς και ο σύντροφός σας να φτάσετε στις βαθύτερες αιτίες της ζήλιας. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να εργαστείτε για να επαναπροσδιορίσετε τις μη χρήσιμες συμπεριφορές ή τις ενοχλητικές σκέψεις.

Τα επόμενα βήματά σας 

Η ζήλια είναι ένα φυσικό συναίσθημα, αλλά μπορεί να δημιουργήσει μια μεγάλη πρόκληση ακόμα και για τις πιο δυνατές σχέσεις.

Είτε παρατηρείτε ζήλια στον σύντροφό σας είτε στον εαυτό σας, η κατανόηση του γιατί υπάρχει ζήλια είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της σχέσης.

Προσπαθήστε να παρατηρήσετε πώς η ζήλια επηρεάζει τη σχέση σας και εξερευνήστε τη βασική αιτία χωρίς κρίση.

Μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά μπορείτε να ξεπεράσετε τη ζήλια με ανοιχτό πνεύμα επικοινωνίας και ικανότητα να χρησιμοποιείτε ευγνωμοσύνη προς τον σύντροφο και τη σχέση σας.

ζήλια