Πώς και γιατί πρέπει να σταματήσετε να παραπονιέστε

Το παράπονο είναι ένα φυσικό μέρος της ανθρώπινης επικοινωνίας. Είναι συχνά μια απάντηση σε προβλήματα ή ένας τρόπος επικοινωνίας της δυσαρέσκειας. Μερικές φορές, ωστόσο, οι άνθρωποι μπορεί να αναρωτιούνται αν παραπονιούνται πάρα πολύ.

Μάλλον δεν είναι ρεαλιστικό να αποφασίσετε να μην παραπονεθείτε ποτέ ξανά, αλλά ο καθορισμός ορίων μπορεί να είναι επωφελής.

Γιατί οι άνθρωποι παραπονιούνται;

Μπορεί να είναι χρήσιμο να κατανοήσετε καλύτερα τι προκαλεί αυτό το είδος επικοινωνίας. Οι άνθρωποι παραπονιούνται για πολλούς λόγους. Μερικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο:

  • Μερικές φορές οι άνθρωποι παραπονιούνται γιατί αυτός είναι ο τρόπος διαχείρισης των συναισθημάτων τους. Εκτονώνοντας τα συναισθήματά τους , ελπίζουν να μειώσουν τη σοβαρότητα αυτών των οδυνηρών συναισθημάτων.
  • Οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να παραπονεθούν όταν βιώνουν αρνητικές διαθέσεις. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι οι άνθρωποι παραπονιούνται περισσότερο όταν είναι σε κακή διάθεση. Το παράπονό τους οδηγεί σε περαιτέρω αρνητικές διαθέσεις, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
  • Ερευνα δείχνει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας παίζουν ρόλο στο πόσο συχνά παραπονιούνται οι άνθρωποι. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που βαθμολογούν υψηλά το χαρακτηριστικό που ονομάζεται συμφιλίωση είναι λιγότερο πιθανό να παραπονεθούν.
  • Άλλα άτομα μπορούν επίσης να επηρεάσουν το πόσο συχνά οι άνθρωποι παραπονούνται. Το να βρίσκεστε κοντά σε άτομα που τείνουν να παραπονιούνται πολύ μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο πιθανό να εκφράσουν τα δικά τους παράπονα. Το κοινό παράπονο μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως μια μορφή κοινωνικού δεσμού.
Δεν είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάθονται γύρω-γύρω όλη μέρα και επισημαίνουν τα αρνητικά στη ζωή – μακριά από αυτό. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί ακόμη και να επιδιώξουν ενεργά να παρατηρήσουν και να μιλήσουν για όλα όσα πρέπει να είναι ευγνώμονες στη ζωή. Ωστόσο, το παράπονο είναι ανθρώπινη φύση.

Ακόμη και οι άνθρωποι που μοιράζονται συχνά ιδιαίτερες στιγμές με αγαπημένα τους πρόσωπα, ακολουθούν τα πάθη τους στη ζωή, γράφουν για την ευγνωμοσύνη σε ένα ημερολόγιο ή συμμετέχουν σε άλλες θετικές δραστηριότητες, μπορεί να παραπονιούνται περισσότερο από ό,τι χρειάζεται – και περισσότερο από όσο είναι υγιές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζεται να εκφράζουν απογοητεύσεις από καιρό σε καιρό. Οι άνθρωποι πρέπει να μιλήσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα για συναισθήματα, θετικά και αρνητικά. Πρέπει να αναζητούν τη γνώμη εκείνων που εμπιστεύονται όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες επιλογές ή καταστάσεις.

Αυτές οι ενέργειες μπορεί να είναι θετικές, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν συχνά την ανταλλαγή ιστοριών για προβλήματα. Μερικές φορές αυτό διολισθαίνει σε υπερβολικά παράπονα ή κουτσομπολιά – και αυτό μπορεί να είναι ολισθηρό. Μια πιο υγιής μορφή διαμαρτυρίας περιλαμβάνει λύσεις καταιγισμού ιδεών,

Μήπως παραπονιέστε πάρα πολύ;

Πώς καταλαβαίνετε αν παραπονιέστε πάρα πολύ; Μπορεί να είναι χρήσιμο να δίνετε προσοχή στην καθημερινή σας επικοινωνία—είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω μηνύματος κειμένου είτε με άλλη μέθοδο. Παρατηρήστε πόσο από το περιεχόμενο των συνομιλιών σας επικεντρώνεται σε παράπονα ή αρνητικότητα.

Είναι φυσιολογικό να παρατηρήσετε ότι μέρος της καθημερινής σας επικοινωνίας περιλαμβάνει παράπονα ή παράπονα. Αλλά αν παρατηρήσετε ένα μοτίβο που πολλές από τις λέξεις σας επικεντρώνονται στην αρνητικότητα, μπορεί να είναι σημάδι ότι πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να αντιμετωπίσετε το παράπονό σας.

Μερικά σημάδια ότι μπορεί να παραπονιέστε πάρα πολύ:

  • Εκπέμπετε αρνητικότητα αλλά δεν προσπαθείτε να βρείτε λύσεις
  • Συχνά μηρυκάζετε για γεγονότα του παρελθόντος
  • Βιώνετε πολλές τύψεις και εύχεστε να μπορούσατε να επιστρέψετε και να αλλάξετε τα πράγματα
  • Βιώνετε συχνά συναισθήματα άγχους
  • Είστε συνήθως οξύθυμοι μετά από παράπονα
  • Έχετε αρνητική διάθεση και άποψη για τη ζωή
  • Το να μιλάτε για προβλήματα σας κάνει να αισθάνεστε αβοήθητοι ή απελπισμένοι
Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι άλλοι άνθρωποι αρχίζουν να απομακρύνονται ή να σας αποφεύγουν λόγω της συνεχούς αρνητικότητας σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σύστημα κοινωνικής υποστήριξης που σας περιβάλλει. Επίσης, το συχνό παράπονο μπορεί επίσης να μειώσει τον αριθμό των θετικών επιρροών στη ζωή σας. Τα άτομα που θέλουν να περνούν χρόνο μαζί σας τείνουν να ενισχύουν την αρνητικότητά σας μέσω του συν-μηρυκασμού ή με την επανάληψη γεγονότων του παρελθόντος ξανά και ξανά.

Στρατηγικές για να γίνετε πιο θετικοί

Εάν αυτό είναι αληθινό για εσάς και θέλετε να ανανεώσετε τη δέσμευσή σας να κρατάτε τα πράγματα όσο πιο θετικά μπορούν, δοκιμάστε να ακολουθήσετε το σχέδιο για να ελαχιστοποιήσετε τα παράπονα, να μεγιστοποιήσετε την αισιοδοξία και να μειώσετε το άγχος.

Καθώς εστιάζετε περισσότερο στο να ελαχιστοποιήσετε τα παράπονά σας και να μεγιστοποιήσετε την ευγνωμοσύνη και τον ενθουσιασμό σας για τη ζωή, πιθανότατα θα νιώσετε διαφορά στα επίπεδα άγχους σας και στο επίπεδο της συνολικής σας ικανοποίησης από τη ζωή.

Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε ότι παραπονιέστε πάρα πολύ ή γλιστρήσετε σε μηρυκασμό. Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσετε κάτι νέο. Αυτές οι αποδεδειγμένες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν:

  • Το να κρατήσετε ένα ημερολόγιο, αποφέρει πολλά οφέλη που σχετίζονται με την υγεία και την ευεξία. Το τέχνασμα για την αποτελεσματική σύνταξη ημερολογίου είναι να γράψετε για το πρόβλημα και τα συναισθήματά σας για αυτό , μετά να σκεφτείτε λύσεις και να δείτε τα θετικά της κατάστασής σας.
  • Η κοινωνική υποστήριξη είναι μια μεγάλη ανακούφιση από το άγχος, και αν είστε τυχεροί, έχετε κάποιους υποστηρικτικούς και σοφούς ανθρώπους στη ζωή σας με τους οποίους μπορείτε να μιλήσετε όταν είστε πεσμένοι. Αντί να τους παραπονιέστε, γελάστε μαζί τους. Εάν αντιμετωπίζετε μια πιο σημαντική πρόκληση, πείτε τους πώς νιώθετε, πάρτε τις σκέψεις τους (και ίσως μια αγκαλιά) και προχωρήστε σε πιο χαρούμενα θέματα. Δεν χρειάζεται παράπονο.
  • Το να μετράτε τις ευλογίες σας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεφύγετε από την κακή διάθεση ή να αλλάξετε την εστίασή σας μακριά από τις απογοητεύσεις σας. Είναι δύσκολο να παραπονιέσαι όταν σκέφτεσαι πόσο τυχερός είσαι. 
  • Το να αναλάβετε δράση. Η παρόρμηση για παράπονο προέρχεται από τη δυσαρέσκεια με κάτι που συμβαίνει στη ζωή (συχνά σε συνδυασμό με το αίσθημα της ανικανότητας να το αλλάξετε). Τα παράπονα μπορεί να είναι ένα μήνυμα ότι χρειάζεται δράση. Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι θέλετε να παραπονεθείτε, αντ’ αυτού επικεντρωθείτε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε τις περιστάσεις σας — και στη συνέχεια (αν είναι δυνατόν) κάντε το.
  • Καλλιέργεια αισιοδοξίας :  Είναι πολύ πιο εύκολο να εγκαταλείψετε τις αρνητικές συνήθειες αντικαθιστώντας τις με θετικές. Η αντικατάσταση αρνητικών σκέψεων και λέξεων με αισιόδοξες φέρνει τόσα πολλά οφέλη. Αξίζει να προσπαθήσετε, ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να σταματήσετε να παραπονιέστε σύντομα.

 

Η εύρεση τρόπων για να μειώσετε τα παράπονα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή και την ευημερία σας. Εκτός από τη βελτίωση των σχέσεών σας, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα για τη ζωή σας. Όταν χρειάζεται να παραπονεθείτε, θυμηθείτε να περιορίζετε τα παράπονά σας σε προβλήματα που προσπαθείτε να λύσετε. Τελικά, η ζωή σας είναι αυτό που τη φτιάχνετε και αυτές οι στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να την κάνετε πιο γαλήνια.

παράποναπαραπονιέμαιψυχική ηρεμία