Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος από τον COVID-19, την κλιματική αλλαγή και άλλα άγχη

Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας λένε ότι ζούμε μια από τις πιο αγχωτικές περιόδους στη ζωή μας, αλλά υπάρχουν εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε.

Συστήνουν στους ανθρώπους να επικεντρωθούν στη φροντίδα του εαυτού τους  ξεκινώντας από μια ισορροπημένη διατροφή, περνώντας χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και συζητώντας με άλλους που έχουν παρόμοιες ανησυχίες.

Και δεν είναι μόνο η πανδημία του κορονοϊού που έπληξε τονκόσμο μας. Αν προσθέσετε σε αυτή τις εξελίξεις στις χώρες γύρω μας, τις πυρκαγιές, τους τυφώνες αλλά και τις δυσκολίες που έχει πλέον η καθημερινή διαβίωση, συγκεντρώνετε σίγουρα περισσότερες από μία αιτίες για να έχετε άγχος.

Σύμφωνα με την Jillian Hughes, εκπρόσωπο της Mental Health America, περισσότερα κλικ από ποτέ έχουν σημειωθεί σε διαδικτυακές αναζητήσεις δεικτών στρες.

«Ο αριθμός των ατόμων που εξετάζονται με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους το πρώτο εξάμηνο του 2021 είναι παρόμοιος [με] τον αριθμό από το 2020 και παραμένει υψηλότερος από τον αριθμό των ατόμων που εξετάζονται σε κίνδυνο πριν από τον COVID-19», δήλωσε η Hughes.

Το πρώτο εξάμηνο του 2021, το 79 % των ατόμων που έκαναν εξετάσεις για το άγχος, εμφάνισαν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα και το 84 % των ατόμων που έκαναν έλεγχο για την κατάθλιψη, εμφάνισαν επίσης μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα.

Η ετήσια έκθεση του Οργανισμού για την Ψυχική Υγεία στην Αμερική αναφέρει ότι η ψυχική  υγεία επιδεινώνεται.

Γιατί όμως αυξάνονται τα επίπεδα άγχους?

Η πανδημία COVID-19 δεν είναι το μόνο πράγμα που αυξάνει τα επίπεδα άγχους. “Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι ενώ διαχειριζόμαστε καλά το ξαφνικό στρες, δεν μπορούμε το ίδιο εύκολα να αντιμετωπίσουμε το χρόνιο.

Οι χρόνιοι παράγοντες άγχους, με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να οδηγήσουν σε εξάντληση της ικανότητάς μας να ανταπεξέλθουμε, αναφέρει ο  Dr. Marni Chanoff, ψυχίατρος στο McLean Hospital, Massachusetts,  ακόμη και να μας ωθήσουν σε κατάθλιψη.

“Με όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο, είπε, όλοι μπορεί να νιώθουν κάποιο άγχος, στρες ή και τα δύο, αλλά διαφέρει από άτομο σε άτομο” αναφέρει.

Η Δρ Cynthia Ackrill , FAIS , μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αμερικανικού Ινστιτούτου Στρες, δήλωσε ότι αυτή η πίεση γίνεται αισθητή σε όλη τη χώρα.

«Τόσοι πολλοί από εμάς νιώθουμε εκτός ελέγχου», αναφέρει. «Το μισό έθνος καίγεται και το άλλο μισό είναι κάτω από το νερό».

Μια δεύτερη πανδημία

Ο C. Vaile Wright , PhD, ανώτερος διευθυντής για την καινοτομία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με την American Psychological Association, είπε ότι θα μπορούσαμε, ως κοινωνία, να αντιμετωπίσουμε μια δεύτερη πανδημία: μια πανδημία ψυχικής υγείας.

“Εάν η έρευνα που βλέπουμε ισχύει, έχουμε μια πανδημία (ψυχικής υγείας) στα χέρια μας”, δηλώνει. Και σημειώνει ότι “Μέρος του λόγου θα μπορούσε να είναι η εστίαση στην τρέχουσα πανδημία και ειδικά στην σωματική υγεία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η ψυχική υγεία”.

Η Δρ Βίβιαν Πέντερ , πρόεδρος της American Psychiatric Association, είπε ότι πιστεύει ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια από τις πιο αγχωτικές στιγμές για τους ανθρώπους στην πρόσφατη ιστορία.

Η Πέντερ επεσήμανε τους φόβους των γονέων των μαθητών, τις συναισθηματικές και σωματικές προκλήσεις της εργασίας στην πρώτη γραμμή και τη συνεχή ροή πληροφοριών για τα πάντ,α ως καύσιμο στη φωτιά που μπορεί να είναι άγχος.

Tι μπορείτε να κάνετε

Οι ειδικοί έχουν μια σειρά συστάσεων για την αντιμετώπιση.  Ο Πέντερ προτείνει να κάνετε έναν αυτοέλεγχο. Ρωτήστε τον εαυτό σας πώς περνάτε. Είστε κουρασμένοι, αγχωμένοι, καταθλιπτικοί; Χρησιμοποιήστε αυτό που βλέπετε στον εαυτό σας για να αναλάβετε δράση. Συνιστά επίσης να περιορίσετε την έκθεσή σας. Αυτό σημαίνει μείωση του χρόνου τηλεοπτικής και κοινωνικής δικτύωσης.  «Ειδικά πριν τον ύπνο. Ο ύπνος είναι πραγματικά σημαντικός και η απενεργοποίηση του τηλεφώνου σας (και οποιασδήποτε άλλης συσκευής) μία ώρα πριν τον ύπνο θα βοηθήσει », είπε ο Πέντερ.

Ο Ackrill είπε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να υποθέτουν ότι είναι μόνοι σε αυτή τη μάχη.  «Μερικοί από εμάς είμαστε πιο ανθεκτικοί, αλλά οι περισσότεροι από εμάς αγωνίζονται», είπε. «Μην υποθέτετε ότι το άτομο δίπλα σας είναι καλύτερα».

«Χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά», πρόσθεσε ο Ackrill. «Κανείς δεν έχει ξοδέψει ενέργεια σε αυτό.  Δεν ξέρω ποιος μπορεί να παρακολουθήσει την ιστορία του Αφγανιστάν και να μην επηρεαστεί. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύετε, τα ανθρώπινα βάσανα είναι οδυνηρά όταν τα βλέπετε».

Ο Pender συνιστά επίσης την τακτική άσκηση. Και μην νομίζετε ότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγγραφείτε για γυμναστήριο ή αθλητικό πρωτάθλημα. Αντιθέτως, βρείτε χρόνο να βγείτε έξω και να περπατήσετε ή να κάνετε κήπο – οτιδήποτε απλό που σας φέρνει καθαρό αέρα και σας κάνει να μετακινηθείτε.  «Μην το σκέφτεσαι πολύ και μην το παρακάνεις», είπε, «γιατί το μόνο που θα κάνει είναι να προσθέσει άγχος».

Προτρέπει επίσης τους ανθρώπους να μην απευθύνονται σε ουσίες για ανακούφιση. Το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή το κάπνισμα δεν είναι η λύση, είπε.

Ο Chanoff προτείνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να εστιάζουν στο “μέσα” τους. Βρείτε κάθε μέρα λίγο αργό, ήσυχο και ακόμα χρόνο για να «συνδεθείτε με τον ισχυρότερο εαυτό σας».

Ο Chanoff προτείνει επίσης “να δημιουργήσετε τη δική σας εργαλειοθήκη ψυχικής υγείας“.   Σε αυτό, μπορείτε να έχετε δωρεάν καθοδηγούμενους διαλογισμούς, μια ισορροπημένη διατροφή και κάποια ώρα «εκτός χρόνου» κάθε μέρα.

Επιπλέον, οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να μην αισθάνεστε “φυσιολογικοί” γιατί τίποτα από όλα αυτά δεν είναι φυσιολογικό και υπάρχουν διαρκή κύματα άγχους, φόβου και άγχους.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

“Εάν αισθάνεστε ότι τα συμπτώματά σας επηρεάζουν την ικανότητά σας να λειτουργείτε, εάν σας εμποδίζουν στην καθημερινότητά σας, θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια”, είπε ο Chanoff.

“Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στη διάθεση, τον ύπνο, το φαγητό, τη δραστηριότητα ή την απόλαυση και διαρκούν 2 σταθερές εβδομάδες, πρέπει να μιλήσετε με κάποιον”, δήλωσε ο Pender. Είπε ότι οι άνθρωποι μπορούν να απευθυνθούν σε φίλους που μπορούν να βοηθήσουν. Συχνά όμως χρειάζεται ειδικός ψυχικής υγείας.

 

 

 

 

Πηγή: Healthline

 

άγχοςέντονο στρεςαυξημένο στρεςκατάθλιψη λόγω κορονοϊούστρες λόγω κορονοϊούάγχος και κορονοϊόςάγχηάγχος για τη ζωή