Πώς να απαλλαγείτε από τον εθισμό στα smartphone

Το αν η υπερβολική χρήση smartphone αποτελεί πραγματικό εθισμό είναι ακόμα προς συζήτηση, αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν τρόποι να μειωθεί.

Η εργασία, η κοινωνική ζωή και η ψυχαγωγία μας έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τις συσκευές μας και η πανδημία έχει επιδεινώσει τα πράγματα. Μια έρευνα του Pew Research Center που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι μεταξύ του 81% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες που χρησιμοποίησαν βιντεοκλήσεις για να συνδεθούν με άλλους από την αρχή της πανδημίας, το 40% είπε ότι αισθάνεται «καταπονημένος ή κουρασμένος» από αυτές τις κλήσεις και το 33% είπε ότι προσπάθησε να μειώσει τον χρόνο που αφιέρωσε στο Διαδίκτυο ή στα smartphone του.

Δεν είναι καθόλου κακή χρήση smartphone, φυσικά. Μερικές φορές, τα smartphone  μας κάνουν πιο χαρούμενους,  και μας συνδέουν με άλλους ανθρώπους. Αλλά πολλοί άνθρωποι θέλουν να μειώσουν, και οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για να το κάνουν.

Η υπερβολική χρήση smartphone μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους. Ίσως μένετε τακτικά μέχρι αργά κάνοντας κύλιση στο Instagram ή το TikTok. Ή η γοητεία του smartphone σας καθιστά δύσκολο να είστε πλήρως παρόντες για τον εαυτό σας, τη δουλειά σας ή τους γύρω σας.

Η υπερβολική χρήση τηλεφώνου ή οθόνης δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως εθισμός  στο επίσημο εγχειρίδιο ψυχικών διαταραχών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Αλλά «υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ειδικών ψυχικής υγείας που αναγνωρίζουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να εθιστούν στα smartphone τους», αναφέρει η Δρ Άννα Λέμπκε, ειδική σε εθισμούς και καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Ο Δρ Alter, καθηγητής μάρκετινγκ και ψυχολογίας στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης από την άλλη πλευρά, δεν θεωρεί την υπερβολική χρήση smartphone ή οθόνης ως πραγματικό εθισμό αλλά θεωρεί ότι είναι περισσότερο μια πολιτιστική ασθένεια από οτιδήποτε άλλο.

Πως μπορείτε να απαλλαγείτε από τον εθισμό του κινητού:   

  • Να αποφεύγετε  η χρήση όλων των οθονών, όχι μόνο των τηλεφώνων, για οπουδήποτε από μια μέρα έως έναν μήνα.

Το πόσο καιρό θα αποφασίσετε να νηστέψετε θα εξαρτηθεί από το επίπεδο χρήσης σας. Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να ξεκινήσει με μια 24ωρη αποχή, για παράδειγμα, ενώ κάποιος με πιο σοβαρή περίπτωση υπερβολικής χρήσης οθόνης μπορεί να θέλει να αποφύγει τις οθόνες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Φυσικά, μια αληθινή αποχή  μπορεί να μην είναι πρακτική για πολλούς ανθρώπους, είτε για λόγους δουλειάς είτε για προσωπικούς λόγους, αλλά ο στόχος είναι να πλησιάσετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πλήρη αποφυγή. Είναι πιθανόν, κάποιοι άνθρωποι, – ακόμη και εκείνοι με πιο ήπια υπερβολική χρήση οθόνης –  να παρατηρήσουν αρχικά συμπτώματα στέρησης, όπως ευερεθιστότητα ή αϋπνία, αλλά με τον καιρό θα αρχίσουν να αισθάνονται καλύτερα.

  • Κρατήστε το κινητό μακριά

Αντί να κρατάτε το smartphone στο χέρι και την τσέπη σας πάντα, κρατήστε το smartphone λίγο μακριά σας. Όποτε το smartphone βρίσκεται στο χέρι σας, θα συνεχίσετε να ελέγχετε κάτι σε αυτό. Μαζί με αυτό, όποτε βγαίνετε μια βόλτα, αποφύγετε να πάρετε ένα smartphone μαζί σας, ακόμα και κάνοντας τέτοιες μικρές συνήθειες, ο εθισμός στη χρήση του smartphone αρχίζει να φεύγει.

  • Χρησιμοποιήστε το κινητό μόνο αφού ολοκληρώσετε τις απαραίτητες εργασίες

Βεβαιωθείτε ότι το πρώτο πράγμα το πρωί είναι να κάνετε τη σημαντική σας δουλειά, να κάνετε άσκηση ή γιόγκα και μόνο μετά να χρησιμοποιείτε κινητό. Ομοίως, σταματήστε να χρησιμοποιείτε το smartphone μία με δύο ώρες πριν κοιμηθείτε το βράδυ.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ορίζετε ώρες της ημέρας ή ημέρες της εβδομάδας που δεν χρησιμοποιείτε καθόλου το τηλέφωνό σας, όπως πριν και μετά την εργασία. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι αφήνετε το τηλέφωνό σας στο άλλο δωμάτιο, κρατάτε το έξω από την κρεβατοκάμαρά σας ή βάζετε το τηλέφωνο όλων σε ένα κουτί έξω από την κουζίνα κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Μπορείτε επίσης να κάνετε το τηλέφωνό σας λιγότερο ελκυστικό οπτικά, αλλάζοντας την οθόνη σε κλίμακα του γκρι ή απενεργοποιώντας, για παράδειγμα, τις ειδοποιήσεις.

  • Διατηρήστε τον ελάχιστο αριθμό εφαρμογών στο κινητό

Συστήνεται η διαγραφή ορισμένων τύπων εφαρμογών — ειδικά εκείνων που γνωρίζετε ότι δυσκολεύεστε να αποφύγετε (ή αν δεν θέλετε να διαγράψετε αυτές τις εφαρμογές, μπορείτε να τις μετακινήσετε στην τελευταία οθόνη του τηλεφώνου σας για να τις κάνετε λιγότερο προσβάσιμες ).

  • Διατηρήστε ενεργές μόνο τις σημαντικές ειδοποιήσεις

Διατηρήστε μόνο τις ειδοποιήσεις των εφαρμογών που σχετίζονται με την εργασία σας στο smartphone σας, κρατήστε μακριά τις ειδοποιήσεις όλων των άλλων εφαρμογών. Κάνοντας αυτό επίσης μπορείτε να απαλλαγείτε από τη συνήθεια να κοιτάτε το κινητό ξανά και ξανά.

  • Ξεκινήστε να διαβάζετε βιβλία

Για να αποφύγετε τον εθισμό στα κινητά, θα πρέπει να γίνετε φίλοι με τα βιβλία. Η ανάγνωση βιβλίων διευρύνει τη γνώση και ο χρόνος επίσης χάνεται εύκολα. Αυτή τη στιγμή, όλοι οι σπουδαίοι άνθρωποι ή στοχαστές στον κόσμο θα σας ζητήσουν επίσης να διαβάσετε βιβλία αντί για κινητά τηλέφωνα. Επιτυχημένοι επιχειρηματίες όπως ο Elon Musk, ο Warren Buffett, ο Bill Gates και ο Ratan Tata έχουν μεγαλώσει με βάση τα βιβλία και εξακολουθούν να διαβάζουν βιβλία.

 Η απαλλαγή από τον εθισμό στα κινητά δεν είναι δύσκολη υπόθεση, μπορείτε εύκολα να μειώσετε τη χρήση του κινητού με τις προαναφερθείσες μεθόδους ή να μειώσετε τη χρήση του κινητού με τους δικούς σας τρόπους. Κάνοντας αυτό, μπορείτε να αποφύγετε έγκαιρα να γίνετε θύμα εθισμού στα κινητά.

εθισμός στο κινητό