Πώς να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας παίρνει αρκετά θρεπτικά συστατικά

Για να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών ώστε να μην χρειάζονται συμπληρώματα, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία θρεπτικών τροφών στη διατροφή τους.

Η ενσωμάτωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, άπαχων πρωτεϊνών, υγιών λιπαρών και γαλακτοκομικών προϊόντων (εάν το παιδί σας μπορεί να τα ανεχθεί) στα γεύματα και τα σνακ πιθανότατα θα παρέχει αρκετές βιταμίνες και μέταλλα.

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να τρώει περισσότερα προϊόντα, εισάγετε συνεχώς νέα λαχανικά και φρούτα που παρασκευάζονται με διαφορετικούς και νόστιμους τρόπους.

Μια υγιεινή διατροφή για τα παιδιά θα πρέπει επίσης να περιορίζει τα προστιθέμενα σάκχαρα και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και να επικεντρώνεται σε ολόκληρα φρούτα έναντι του χυμού φρούτων .

Ωστόσο, εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας δεν λαμβάνει σωστή διατροφή μόνο μέσω της διατροφής, τα συμπληρώματα μπορεί να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για την παροχή των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται τα παιδιά.

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο του παιδιού σας  εάν ανησυχείτε για τη διατροφική πρόσληψη του παιδιού σας.

Πρέπει να δίνετε στο παιδί σας βιταμίνες;

Τα παιδιά που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή γενικά δεν χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών. Ωστόσο, ορισμένα παιδιά μπορεί να τα χρειαστούν εάν διατρέχουν κίνδυνο ελλείψεων.

Αυτό θα περιλαμβάνει παιδιά που ακολουθούν μια vegan ή χορτοφαγική διατροφή, έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση που επηρεάζει το έντερό τους, έχουν μια ιατρική πάθηση που επηρεάζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών ή είναι πολύ επιλεκτικοί.

Τι βιταμίνες πρέπει να δώσω στο παιδί μου;

Ο τύπος των συμπληρωμάτων βιταμινών που χρειάζεται το παιδί σας θα εξαρτηθεί από την ηλικία και τις συγκεκριμένες ανησυχίες του. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για να δείτε εάν το παιδί σας χρειάζεται ή θα ωφεληθεί από τη λήψη βιταμινών.

Εάν ένας παιδίατρος συστήσει στο παιδί σας να παίρνει βιταμίνες, αναζητήστε ποιοτικές μάρκες που έχουν ελεγχθεί από τρίτους και έχουν παρασκευαστεί με τις κατάλληλες δόσεις θρεπτικών συστατικών για παιδιά (για να αποφύγετε την τοξικότητα).

Πότε πρέπει να αρχίσουν τα παιδιά να παίρνουν βιταμίνες;

Δεν χρειάζονται όλα τα παιδιά βιταμίνες, αλλά ορισμένες ομάδες μπορεί να ωφεληθούν από αυτές (δείτε παρακάτω). Συγκεκριμένα, στα βρέφη θα πρέπει να χορηγούνται συμπληρώματα βιταμίνης D λίγο μετά τη γέννηση.

Εκτός αυτής της ηλικιακής ομάδας, το πότε θα πρέπει να αρχίσετε να δίνετε βιταμίνες στα παιδιά εξαρτάται από το πότε θα αρχίσουν να έχουν ανάγκες που δικαιολογούν βιταμίνες. Για παράδειγμα, ένα παιδί που έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση που επηρεάζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών θα χρειαστεί πιθανότατα να αρχίσει να παίρνει βιταμίνες μετά την επέμβαση.

Συζητήστε με τον παιδίατρό σας για να επιβεβαιώσετε την καλύτερη στιγμή για να δώσετε βιταμίνες στο παιδί σας.