Πώς να καταπολεμήσετε την καούρα

Αυτή η αίσθηση καψίματος στο κέντρο του στήθους σας – είναι απαίσιο συναίσθημα! Δυστυχώς, η καούρα (επίσης γνωστή ως όξινη δυσπεψία ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) είναι επίσης αρκετά συχνή. Θέλετε να νιώσετε καλύτερα; Ακολουθούν ορισμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αυτή τη στιγμή και τρόποι για να αποτρέψετε το να συμβεί ξανά.
Τι προκαλεί την καούρα;Η καούρα εμφανίζεται όταν όξινα πεπτικά υγρά στο στομάχι σας εκτοξεύονται στον οισοφάγο σας, τη δίοδο μεταξύ του λαιμού και του στομάχου σας. Το στομάχι σας έχει μια ειδική επένδυση που το προστατεύει από αυτά τα οξέα, αλλά ο οισοφάγος σας όχι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια άβολη αίσθηση καψίματος στο στήθος σας και πιθανώς μια ξινή γεύση στο στόμα σας.

Σε μερικούς ανθρώπους, αυτό συμβαίνει επειδή η βαλβίδα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου (που ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας) δεν λειτουργεί σωστά. Συνήθως αυτή η βαλβίδα κλείνει μετά το άνοιγμα. Αλλά μπορεί να χαλαρώσει και να μην κλείνει σφιχτά, αφήνοντας τους χυμούς να ξεφύγουν από το στομάχι σας και να εισχωρήσουν στον οισοφάγο.

Είναι μερικοί άνθρωποι πιο επιρρεπείς στην καούρα;

Ναί. Μερικά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αυτά περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία, το κάπνισμα και την εγκυμοσύνη (λόγω ορμονικών αλλαγών). Η διαφραγματοκήλη σας θέτει επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καούρα. Ορισμένα φάρμακα αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες σας, όπως τα ΜΣΑΦ, ορισμένα φάρμακα για το άσθμα, αναστολείς διαύλων ασβεστίου και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.Ποιες τροφές χειροτερεύουν την καούρα;Ορισμένα τρόφιμα και ποτά προκαλούν τη δημιουργία περισσότερων από αυτούς τους όξινους χυμούς. Αυτά περιλαμβάνουν καφεΐνη και ανθρακούχα ποτά, αλκοόλ, πικάντικα ή λιπαρά τρόφιμα, σοκολάτα, μέντα, ντομάτες και προϊόντα ντομάτας και εσπεριδοειδή.

Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω την καούρα;

Εάν αντιμετωπίζετε καούρα, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε:

  • Αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής. Αντίθετα, τρώτε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα (κάθε 2-3 ώρες). Μια υπερβολική κοιλιά μπορεί να κάνει αυτόν τον σφιγκτήρα να γίνει πιο χαλαρός.
  • Κάντε μια βόλτα μετά το γεύμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να κρατηθούν οι χυμοί κάτω στο στομάχι όπου ανήκουν.
  • Μην τρώτε δείπνο ακριβώς πριν τον ύπνο (ή μην πάρετε έναν υπνάκο μετά το γεύμα). Όταν κοιμάστε, προσπαθήστε να σηκώσετε το κεφάλι σας ψηλά. Αφήστε τη βαρύτητα να βοηθήσει να μην εκτοξευθούν αυτοί οι χυμοί του στομάχου.
Μπορώ να πάρω φάρμακα για την καούρα;Ναί. Τα αντιόξινα και άλλα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Αλλά μερικά μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε, επομένως μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας.Είναι επικίνδυνη η καούρα;

Οχι απαραίτητα. Αν και μπορεί να είναι επώδυνη, η περιστασιακή καούρα από ποικιλία στον κήπο δεν είναι επιβλαβής. Αλλά εάν η καούρα σας είναι επίμονη, μπορεί να είναι σημάδι μιας κατάστασης που ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), η οποία μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστεί. Μιλήστε λοιπόν με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να κάνει εξετάσεις για να ελέγξει για ζημιά.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι η καούρα μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλων προβλημάτων , συμπεριλαμβανομένου ενός έλκους στομάχου και ακόμη και μιας καρδιακής προσβολής.

 

καούρα