Πώς ο κανόνας 20-20-20 αποτρέπει την καταπόνηση των ματιών;

Ο χρόνος που βρισκόμαστε μπροστά σε μία οθόνη, τα τελετυαία χρόνια έχει γίνει μεγάλο ζήτημα.

Πιθανότατα περνάτε πολλές ώρες κοιτάζοντας οθόνες, όπως τον υπολογιστή σας στην εργασία και στο σπίτι, το smartphone, την τηλεόραση ή άλλες ψηφιακές συσκευές. Η υπερβολική έκθεση των ματιών στις οθόνες, μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση των ματιών. Αλλά ο κανόνας 20-20-20 μπορεί να βοηθήσει

Ποιος είναι ο κανόνας 20-20-20;

Kάθε 20 λεπτά που αφιερώνετε χρησιμοποιώντας μια οθόνη, θα πρέπει να προσπαθείτε να κοιτάξετε μακριά σε κάτι που βρίσκεται 20 πόδια (περίπου 6 μέτρα)  μακριά σας για συνολικά 20 δευτερόλεπτα.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν κάτι είναι 6 μέτρα μακριά;

Αν δεν έχετε μεζούρα, πιθανότατα δεν θα μπορείτε να μετρήσετε με ακρίβεια πόση είναι η απόσταση. Το να είστε ακριβής με τα μέτρα,  δεν είναι το κλειδί. Θα πρέπει απλώς να προσπαθήσετε να εστιάσετε σε κάτι μακριά σας. Σκεφτείτε να κοιτάξετε έξω από ένα παράθυρο σε ένα αντικείμενο που φαίνεται μακρινό, όπως ένα δέντρο ή ένα κτίριο απέναντι. Εάν εργάζεστε σε μικρό χώρο, δοκιμάστε να περπατήσετε σε εξωτερικούς χώρους ή σε μια μεγαλύτερη περιοχή όπου μπορείτε να ξεκουράζετε τα μάτια σας.

Γιατί 20 δευτερόλεπτα;

Χρειάζονται περίπου 20 δευτερόλεπτα για να χαλαρώσουν πλήρως τα μάτια σας.

Ενώ ξεκουράζετε τα μάτια σας, είναι επίσης καλή ιδέα να σηκωθείτε και να πιείτε ένα ποτήρι νερό για να διατηρήσετε τον εαυτό σας ενυδατωμένο. Εάν το σώμα σας είναι ενυδατωμένο, τα μάτια σας θα είναι επίσης.

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού κατά τη διάρκεια του διαλείμματος μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες που μπορεί να βοηθήσουν τα μάτια σας να παράγουν δάκρυα για καλύτερη λίπανση.

Βρείτε τρόπο να το υπενθυμίσετε αυτό στον εαυτό σας κάθε 20 λεπτά

Πιθανότατα σας απορροφά το διάβασμα ή η δουλειά όταν κοιτάτε τις οθόνες. Η ρύθμιση μιας χρονομετρημένης υπενθύμισης για να εμφανίζεται μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ένα διάλειμμα κάθε 20 λεπτά. Υπάρχουν επίσης δωρεάν εφαρμογές όπως το Eye Care 20 20 20 που μπορούν να βοηθήσουν. Απλώς κάντε κλικ στην έναρξη όταν ξεκινάτε τον χρόνο χρήσης και η εφαρμογή θα σας υπενθυμίσει να κάνετε ένα διάλειμμα.

Τι λέει η έρευνα;

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας εξηγεί ότι η εξέταση ψηφιακών συσκευών δεν θα βλάψει απαραίτητα την όρασή σας. Αλλά μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση και δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ξηρά, ερεθισμένα και κουρασμένα μάτια.

Η καταπόνηση των ματιών που προκαλείται από τις οθόνες έχει το δικό της όνομα. Ονομάζεται σύνδρομο όρασης υπολογιστή (CVS). Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Nepalese Journal of Ophthalmology , οι ερευνητές εξέτασαν τη χρήση υπολογιστή και τις επιπτώσεις της στα μάτια των φοιτητών πανεπιστημίου στη Μαλαισία. Σχεδόν το 90 τοις εκατό των 795 μαθητών είχαν συμπτώματα CVS μετά από μόλις δύο συνεχείς ώρες χρήσης υπολογιστή.

Τα συχνά διαλείμματα για να κοιτάξουν μακρινά αντικείμενα κατά τη διάρκεια της οθόνης μείωσαν σημαντικά τα συμπτώματα καταπόνησης των ματιών τους. Με άλλα λόγια, ο κανόνας 20-20-20 λειτουργεί.

Ενώ πολλοί γιατροί προτείνουν ότι ο κανόνας 20-20-20 είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας, οι ερευνητές εξηγούν ότι κάθε διάλειμμα από την επαναλαμβανόμενη εργασία στον υπολογιστή ή τις οθόνες είναι ευεργετική. Εξηγούν επίσης ότι τα παιδιά συνήθως δεν παρατηρούν την καταπόνηση των ματιών τόσο πολύ όσο οι ενήλικες. Ως αποτέλεσμα, ο χρόνος οθόνης των παιδιών θα πρέπει να παρακολουθείται στενά από τους φροντιστές.

Ποια είναι τα συμπτώματα της καταπόνησης των ματιών;

Το να έχετε πόνο, κούραση, κάψιμο ή φαγούρα στα μάτια είναι τα κύρια συμπτώματα της καταπόνησης των ματιών.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • ξηρά μάτια
  • υγρά μάτια
  • θολή όραση
  • διπλή όραση
  • πονοκεφάλους
  • πόνος στον αυχένα, τους ώμους ή την πλάτη
  • ευαισθησία στο φως
  • δυσκολία συγκέντρωσης
  • δυσκολία να κρατήσει τα μάτια ανοιχτά

Ενώ αυτά τα συμπτώματα πιθανότατα υποδηλώνουν καταπόνηση των ματιών, είναι καλή ιδέα να αναφέρετε στον γιατρό σας τυχόν αλλαγές στην όρασή σας ή στην υγεία των ματιών σας.

προστασία ματιώνκαταπόνηση ματιώνfront-stories