Πώς οι άνθρωποι βρίσκουν την αγάπη και τι ελκύει τους ανθρώπους μεταξύ τους;

Η εύρεση ενός συντρόφου με τον οποίο θα μοιραστείτε τη ζωή σας μπορεί να είναι μια ελπιδοφόρα, δύσκολη, αναζωογονητική και προκλητική διαδικασία. Η αναζήτηση κατάλληλου συντρόφου θεωρείται ως μία από τις πρωταρχικές ευθύνες της ενηλικίωσης, και είτε η προσέγγισή τους είναι να φλερτάρουν στην ουρά σε ένα καφέ, να μελετήσουν εκατοντάδες διαδικτυακά προφίλ ή να ζητήσουν από φίλους ή συγγενείς να κανονίσουν ραντεβού, οι άνθρωποι αφιερώνουν  σκέψεις και ενέργεια για αυτό. Ωστόσο, για να βρείτε κάποιον με τον οποίο θα αισθάνεστε άνετα για το υπόλοιπο της ζωής σας, μπορεί να χρειαστεί να πάτε πολύ έξω από τη ζώνη άνεσής σας.

Οι Νόμοι της Έλξης

Η ανθρώπινη έλξη καθοδηγείται από βιολογικούς και εξελικτικούς παράγοντες, αλλά μπορεί επίσης να είναι ιδιοσυγκρασιακή. Μπορεί να μας ελκύουν πολλοί άνθρωποι, τουλάχιστον στιγμιαία. Το να προσδιορίσουμε εάν το ενδιαφέρον μας ή η σύνδεσή μας με κάποιον αντικατοπτρίζει έναν προσωρινό έρωτα ή αληθινή αγάπη μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο, αλλά η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν αποκαλυπτικές ενδείξεις στη συμπεριφορά του άλλου ατόμου και στη δική σας συμπεριφορά. Ένας βασικός πρώιμος σηματοδότης ότι μπορεί να είστε σοβαροί με κάποιον είναι το άγχος: Η επανειλημμένη αλληλεπίδραση με κάποιον του οποίου η γνώμη έχει μεγάλη σημασία για εσάς μπορεί να τροφοδοτήσει το άγχος.

Τι ελκύει τους ανθρώπους μεταξύ τους;

 Οι άνδρες,  τείνουν να έλκονται από γυναίκες με σωματικούς δείκτες νεότητας και υγείας, πιθανώς επειδή φαίνονται οι πιο γόνιμες. Αλλά στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να είσαι εξαιρετικά ελκυστικός για να βρεις σύντροφο ή αρκετά ελκυστικός για να δελεάσεις τον σύντροφο.  Η θεωρία του συνδυασμού ζευγαρώματος υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που ζευγαρώνουν τείνουν να έχουν παρόμοια επίπεδα ελκυστικότητας: Αναζητούμε, με ορισμένες εξαιρέσεις, ανθρώπους σαν εμάς τους ίδιους .

Πόσο γρήγορα αποφασίζουμε ότι μας ελκύει κάποιος;

Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι κάνουν μια γρήγορη κρίση για το αν ένας πιθανός σύντροφος είναι ελκυστικός σε κλάσματα δευτερολέπτου. Σε μελέτες στις οποίες οι άνθρωποι συναντιούνται σε ένα σενάριο γνωριμιών με ταχύτητα, οι άνδρες ήταν πιο πιθανό από τις γυναίκες να βρίσκουν τους πιθανούς συντρόφους τους ελκυστικούς και ήταν πιο πιθανό να βασίσουν την ετυμηγορία τους στην εμφάνιση.

Οι άνθρωποι σίγουρα πιστεύουν ότι βιώνουν τον έρωτα με την πρώτη ματιά. Τα μακροχρόνια ζευγάρια, για παράδειγμα, συχνά ισχυρίζονται χρόνια αργότερα ότι ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά, αλλά αυτό είναι πιθανώς μια ψεύτικη ανάμνηση: Η έρευνα διαπιστώνει ότι το φαινόμενο είναι σπάνια αμοιβαίο – και ότι δεν είναι πραγματικά αγάπη, αφού δεν τείνει να επηρεάζει την οικειότητα, τη δέσμευση ή το πάθος.

Τα αντίθετα έλκονται πραγματικά;

Η ανθρώπινη έλξη διαδραματίζεται με συναρπαστικούς τρόπους, αλλά τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει ανθρώπους περισσότερο όμοιους ή οικείους παρά διαφορετικούς. πανομοιότυπα δίδυμα έχουν παντρευτεί μεταξύ τους, για παράδειγμα, και πολλά έχουν παντρευτεί τη χήρα ενός αδερφού. Όταν τα αντίθετα προσελκύουν όντως , όπως συντρόφους πολύ διαφορετικών ηλικιών ή μεγεθών, μπορεί να ευδοκιμήσουν, αν και άλλοι μπορεί να είναι επικριτικοί για εκείνους που πηγαίνουν ενάντια στο τι συνηθίζεται.

Τι πρέπει να αναζητήσω σε έναν σύντροφο;

Η εύρεση του κατάλληλου συντρόφου μπορεί να ξεκινά με σωματική έλξη, αλλά η προσωπικότητα είναι αυτή που τείνει να κρατά τα ζευγάρια ενωμένα. Οι άνθρωποι που αποκαλύπτουν ότι είναι συναισθηματικά σταθεροί και ευχάριστοι τείνουν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ικανοποιητικές μακροχρόνιες σχέσεις. Στις συναρπαστικές πρώτες μέρες μιας σχέσης, τείνουμε να αγνοούμε λιγότερο ευνοϊκά χαρακτηριστικά, γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν να μην βιαζόμαστε για μακροπρόθεσμη δέσμευση και να μην καθυστερούμε να συζητήσουμε πιθανές συγκρούσεις.

Να ψάξω για αδελφή ψυχή;

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι υπάρχει ένα τέλειο άτομο εκεί έξω για αυτούς – με άλλα λόγια, μια αδελφή ψυχή – μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν αγάπη. Όταν κάποιος πιστεύει ότι ο τελικός σύντροφός του πρέπει να είναι τέλειος, είναι πιο πιθανό να τερματίσει σχέσεις που είχαν πραγματική πιθανότητα επιτυχίας σε συγκρούσεις που μπορεί να είναι επιλύσιμες. Όσοι πιστεύουν ότι η αγάπη είναι ένα ταξίδι και ότι οι σχέσεις έχουν αναπόφευκτα σκαμπανεβάσματα είναι πολύ πιο πιθανό να καταλήξουν ικανοποιημένοι.

Πώς μετατρέπονται οι άνθρωποι από φίλοι σε ζευγάρι;

Οι φίλοι γίνονται εραστές , αλλά μόνο υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι σύντροφοι που είναι αντικειμενικά πιο ανόμοιοι σε επίπεδα ελκυστικότητας έτειναν να γνωρίζονται περισσότερο πριν γίνουν ζευγάρι. Ξεκίνησαν δηλαδή σαν φίλοι. Άλλη έρευνα διαπιστώνει ότι όταν έλκεστε από έναν φίλο που μπορεί να μην σας ελκύει, αυτό μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Πώς δεσμευόμαστε

Το να αποφασίσετε να παντρευτείτε ή να δεσμευτείτε ο ένας στον άλλο με λιγότερο επίσημο αλλά εξίσου σημαντικό συναισθηματικό τρόπο, είναι το μεγαλύτερο βήμα που θα κάνουν πολλά ζευγάρια. Αν κάποιος πιστεύει ότι ένα άτομο δεν μπορεί ποτέ να γνωρίσει αληθινά ένα άλλο άτομο, η ρομαντική δέσμευση θα είναι πάντα ένα στοίχημα. Αλλά όταν οι σύντροφοι αισθάνονται ότι είναι εξίσου αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον και το εκφράζουν με τα λόγια και τις συμπεριφορές τους, ειδικά εκείνων που είναι λιγότερο συνειδητοποιημένες, μπορούν να προχωρήσουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ελπίδα.

Πώς μπορώ να ξέρω αν μια σχέση έχει πιθανότητες;

Το να γνωρίζετε εάν τα συναισθήματά σας για έναν σύντροφο είναι αμοιβαία είναι μια πρόκληση, αλλά η έρευνα επισημαίνει ορισμένα σχετικά σίγουρα σημάδια ανάπτυξης σχέσης , όπως η συχνή έναρξη επικοινωνίας και η γρήγορη ανταπόκριση σε εσάς, καθώς και η χρήση περισσότερου “εμείς” παρά “εγώ” στη συζήτηση, η έλλειψη δισταγμού σχετικά με το να περάσετε χρόνο μαζί. και  απλές χειρονομίες στοργής, όπως να κρατάτε το χέρι, να αγκαλιάζετε και να κάθεστε ή κοντά..

Πώς ξέρουν τα ζευγάρια ότι είναι αγάπη;

Η αγάπη είναι δύσκολο να οριστεί, αν και πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι περιλαμβάνει πάθος, οικειότητα και δέσμευση , τις τρεις πτυχές αυτού που είναι γνωστό ως «τέλεια αγάπη». Για να δείτε πού βρίσκεστε και να βοηθήσετε να προσδιορίσετε εάν είναι αγάπη , ορισμένοι ειδικοί προτείνουν να κάνετε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως, Πόσο συχνά σκέφτομαι το άτομο; Είναι συναρπαστικό να τον βλέπεις; Πόσο καλά με ξέρει; Νιώθω υπεύθυνος για αυτούς; και, Είμαι “all-in” μαζί τους;

Ποιες σχέσεις είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε γάμο;

Σε μελέτες για ζευγάρια στα πρώιμα στάδια μιας σχέσης, εκείνα που ήταν πιο κοινωνικά – αισθάνονται σαν να είναι φίλοι, αλλά επίσης, κυρίως, περιβάλλονται από υποστηρικτικούς φίλους και άλλους. και εκείνοι που είναι εστιασμένοι στον σύντροφο—βλέποντας τον σύντροφό τους πιο θετικά με διάφορους τρόπους από άλλους—είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης και είχαν περισσότερες πιθανότητες να παντρευτούν .

Γιατί μερικοί άνθρωποι αντιστέκονται στη δέσμευση;

Τα άτομα είναι πιο πιθανό να δεσμευτούν, σύμφωνα με έρευνα, όταν έχουν φτάσει να εξαρτώνται από έναν σύντροφο και όταν είναι γενικά ικανοποιημένα από το πώς ο σύντροφός τους ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Τα άτομα που αντιστέκονται στη δέσμευση , από την άλλη πλευρά, μπορεί να έχουν πολλαπλές εναλλακτικές σχέσεις – για παράδειγμα, φίλους με οφέλη – ή μεγαλύτερες μη ρομαντικές δεσμεύσεις που τους εμποδίζουν να εστιάσουν στην ποιότητα της σχέσης τους.