Φωτογραφίες «πριν και μετά»: ανέφικτα ιδανικά για το σώμα

Άλλοι είπαν ότι καλώς σταμάτησαν, γιατί αυτές οι φωτογραφίες ήταν παραπλανητικές και ανέφικτες μακροπρόθεσμα. Και οι δύο πλευρές μπορεί να έχουν ένα δίκιο. Το κλειδί μπορεί να βρίσκεται στη σχέση μεταξύ των φωτογραφιών μετασχηματισμού και του είδους των κινήτρων που χρησιμοποιούν.

Ένας από τους λόγους που οι Weight Watchers ανέφεραν για την αφαίρεση αυτών των φωτογραφιών ήταν ότι ήθελαν τα μέλη τους να επικεντρωθούν στην υιοθέτηση υγιεινών τρόπων ζωής αντί να στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο σώμα «μετά». Αυτή είναι μια πολύ έξυπνη απάντηση, καθώς πλέον περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για την υγεία και την απώλεια βάρους. Αυτό το επιχείρημα υποστηρίζεται επίσης από φωνές εκτός της «βιομηχανίας δίαιτας», συμπεριλαμβανομένου του κινήματος « Υγεία σε κάθε μέγεθος » (HAES).

Απανθρωποποίηση και εικόνα σώματος

Οι υποστηρικτές του HAES υποστηρίζουν ότι η εστίαση στο βάρος και όχι στην υγεία, και η υπόθεση ότι μπορείς να διαγνώσεις την υγεία από το σωματικό βάρος και το μέγεθος, οδηγεί σε επιζήμιο στίγμα βάρους και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε άτομα σε μεγαλύτερα σώματα.  

 

Υποστηρίζουν ότι η αφαίρεση μεταμορφωτικών φωτογραφιών ενθαρρύνει μια πιο περιεκτική προσέγγιση για την υγεία που δεν βασίζεται στο ορατό μέγεθος/βάρος. Μια προσέγγιση που περιλαμβάνει βάρος, η οποία βλέπει την υγεία ως πολύπλευρη και δεν ορίζεται από το βάρος κάποιου, είναι ένας πιο αποτελεσματικός και πιο ηθικός τρόπος για την προαγωγή της υγείας.

Η εστίαση στο βάρος ως δείκτης υγείας επηρεάζει όλους και όχι μόνο εκείνους που έχουν μεγαλύτερο σώμα. Η εμφάνιση ως κίνητρο για απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να ενθαρρύνεται από φωτογραφίες μεταμόρφωσης, μπορεί να είναι αντιπαραγωγική. Αυτό το είδος κινήτρων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις θετικές ψυχολογικές επιπτώσεις των συμπεριφορών στην υγεία όπως η άσκηση, και στην πραγματικότητα οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και στις διατροφικές συνήθειες.

Στοιχεία για αυτό προέρχονται από έρευνες για τα οφέλη της άσκησης. Γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι καλή για τη σωματική υγεία και η έρευνα δείχνει επίσης ότι η άσκηση μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα για το σώμα μας, επειδή μας ενθαρρύνει να δούμε το σώμα μας από την άποψη του τι μπορεί να κάνει και όχι με το πώς φαίνεται. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το όφελος δεν το απολαμβάνουν άτομα των οποίων το κίνητρο για άσκηση είναι να αλλάξουν το βάρος ή το σχήμα τους.

 

Τα κίνητρα άσκησης που βασίζονται στις επιθυμητές αλλαγές εμφάνισης είναι επίσης πιο πιθανό να συσχετιστούν με κακή έκβαση , όπως συμπτώματα κατάθλιψης και ακόμη και διαταραγμένη διατροφή. Οποιεσδήποτε ενέργειες ενθαρρύνουν επομένως την απομάκρυνση από τα κίνητρα εμφάνισης που ενθαρρύνουν οι μεταμορφωτικές φωτογραφίες θα μπορούσαν να έχουν θετικά αποτελέσματα στον τρόπο με τον οποίο νιώθουμε ότι είμαστε πιο ενεργοί.

Η κίνηση της θετικής εικόνας του σώματος στην ψυχολογική έρευνα, και η θετική κίνηση του σώματος  στη δυτική κοινωνία γενικότερα, ενθαρρύνει την αποδοχή του σώματος όπως είναι, με ό,τι ελαττώματα έχει. Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να βλέπουν την αποδοχή του σώματος, αλλά η έρευνα δείχνει ότι στην πραγματικότητα η αποδοχή του σώματος συνδέεται με θετική ψυχολογική και σωματική υγεία.

Η εκτίμηση του σώματος έχει συσχετιστεί με περισσότερη χρήση αντηλιακού , πιο θετικά σεξουαλικά αποτελέσματα , μείωση των βλαβερών επιπτώσεων των εξιδανικευμένων εικόνων μέσων και βελτιωμένη ψυχική υγεία .

Για πολλούς ανθρώπους, οι μεταμορφωτικές φωτογραφίες είναι ένας σημαντικός τρόπος για να παρακινήσουν τον εαυτό τους να υιοθετήσει και να διατηρήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα σώματα «μετά» σε τέτοιες φωτογραφίες δεν είναι εφικτά ή επιθυμητά για όλους. Η κίνηση των Weight Watchers να αποθαρρύνουν αυτές τις φωτογραφίες θα μπορούσε να καταστήσει πιο δυνατή τη θετική εικόνα του σώματος αφαιρώντας μια ακόμη πηγή ανέφικτων ιδανικών για το σώμα και ενθαρρύνοντας υγιεινές συμπεριφορές για χάρη τους.