Πως σχετίζεται η σωματική με την ψυχική υγεία;

Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών καθιστά σαφές ότι η ψυχική υγεία και η σωματική υγεία συνδέονται βαθιά, με μελέτες που δείχνουν ότι μια βελτίωση ή μείωση του ενός μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση ή μείωση του άλλου.

 Πώς ακριβώς όμως το ένα επηρεάζει το άλλο; Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα για να επιτρέψουμε στις αλλαγές στο ένα να αλλάξουν το άλλο;

Η σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και σωματικής υγείας

Για να κατανοήσουμε γιατί η ψυχική υγεία και η σωματική υγεία συνδέονται τόσο στενά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η διάκριση μεταξύ των δύο είναι λιγότερο σημαντική από ό,τι μπορούμε να υποθέσουμε. Οι σκέψεις, οι διαθέσεις και η ψυχική μας κατάσταση μπορεί να αισθάνονται αφηρημένες ή ξεχωριστές από τη σωματική, αλλά όλα συμβαίνουν ως μέρος της εγκεφαλικής μας δραστηριότητας.

Ένα καλό παράδειγμα του πόσο διασυνδεδεμένοι είναι ο εγκέφαλος και το σώμα σας είναι το σύνολο των ψυχικών και σωματικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου επηρεάζουν πολύ περισσότερα από το αναπαραγωγικό σύστημα.

Πώς η σωματική υγεία επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Μία από τις πιο εδραιωμένες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία είναι οι αλλαγές στη ντοπαμίνη , μια «ορμόνη της ευτυχίας» που σχετίζεται με τα κίνητρα και την ανταμοιβή. Τα οιστρογόνα μειώνουν τη μετάδοση της ντοπαμίνης. Έτσι, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται – κάτι που συμβαίνει μια φορά ακριβώς πριν από την ωορρηξία και ξανά ακριβώς πριν από την περίοδό σας – τα επίπεδα ντοπαμίνης σας πέφτουν.   Για τα άτομα με ΔΕΠΥ, αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Αλλά για άτομα με διπολική διαταραχή ή άλλες καταστάσεις που περιλαμβάνουν ψύχωση, αυτό μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ψύχωσης. 

Εν τω μεταξύ, όταν τα επίπεδα προγεστερόνης αρχίζουν να αυξάνονται στο δεύτερο μισό του κύκλου σας, αυξάνει τα επίπεδα της αλλοπρεγνανολόνης, ενός νευροστεροειδούς που μπορεί να λειτουργήσει ως αντικαταθλιπτικό και αναλγητικό σε υψηλές δόσεις, αλλά, παραδόξως, προκαλεί αυξημένο άγχος. ευερεθιστότητα και άλλα αρνητικά συμπτώματα διάθεσης σε χαμηλά επίπεδα.   Αυτή η παράδοξη επίδραση είναι πιο αισθητή όταν τα επίπεδα προγεστερόνης πέφτουν απότομα τις τελευταίες ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου σας και είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στις αλλαγές της διάθεσης που σχετίζονται με το PMS.
Οι αναπαραγωγικές ορμόνες δεν είναι οι μόνες που συνδέονται με την ψυχική υγεία. Οι μεταβολικές ορμόνες -ινσουλίνη, κορτιζόλη, λεπτίνη και ούτω καθεξής- έχει βρεθεί ότι επηρεάζουν ένα ευρύ φάσμα ψυχικών ασθενειών, από τη ΔΕΠΥ έως τη σχιζοφρένεια και τις διατροφικές διαταραχές.

Η έρευνα δείχνει ότι η αλληλεπίδραση είναι αμφίδρομος. Μεταβολικά προβλήματα όπως ο διαβήτης, η υπέρταση ή ακόμα και οι παρατεταμένες περίοδοι κακής διατροφής μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στον εγκέφαλο που προκαλούνται από το στρες που οδηγούν σε διαταραχές της διάθεσης και της νευροαναπτυξιακής διαταραχής. Ομοίως, οι διαταραχές της διάθεσης και οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν στρες που πυροδοτεί μεταβολικές αλλαγές που, με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να εξελιχθούν σε αυτές τις ίδιες μεταβολικές ασθένειες.  

Πώς επηρεάζει η ψυχική υγεία τη σωματική υγεία;

Ένας αριθμός μελετών έχει βρει ότι οι ψυχικές ασθένειες μπορεί να επιταχύνουν τη βιολογική γήρανση, που εκδηλώνεται ως αυξημένα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και έως και 10-20 χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής. 

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι υπάρχουν πολλές αποχρώσεις σε αυτά τα ευρήματα, επομένως η διάγνωση, για παράδειγμα, με κατάθλιψη δεν σημαίνει ότι είναι εγγυημένο μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Αυτές οι μελέτες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε επιγενετικά ρολόγια, έναν αλγόριθμο για την πρόβλεψη της βιολογικής ηλικίας που βασίζεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται μεθυλίωση του DNA.

Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα που εμπλέκονται στη γήρανση από τη μεθυλίωση του DNA. Επομένως, είναι πιο χρήσιμο να σκεφτείτε το επιγενετικό σας ρολόι ως παράγοντα κινδύνου ή προγνωστικό παράγοντα, παρόμοιο με το πώς ένα άτομο με γενετική προδιάθεση για καρκίνο του μαστού διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο, αλλά δεν είναι εγγυημένο ότι θα προσβληθεί από καρκίνο.

Αυτό που δείχνει η έρευνα είναι ότι το ψυχολογικό στρες που συνοδεύεται από πολλές ψυχικές ασθένειες μπορεί να συνδέεται με την πρόωρη γήρανση με μερικούς διαφορετικούς τρόπους:

  • Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως η κακή διατροφή , η έλλειψη άσκησης και η χρήση ουσιών που είναι επιβλαβείς για τη σωματική υγεία.
  • Το άγχος μπορεί να διαταράξει τον ύπνο , γεγονός που μπορεί να βλάψει τη σωματική υγεία με την πάροδο του χρόνου.
  • Το άγχος μπορεί να προκαλέσει χρόνια αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία μπορεί να διαταράξει σχεδόν κάθε σωματική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού συστήματος, του ανοσοποιητικού συστήματος, του καρδιαγγειακού συστήματος, ακόμη και του αναπαραγωγικού συστήματος.

Για τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, αυτό μπορεί να τους θέσει σε κίνδυνο για μια σειρά χρόνιων παθήσεων, όπως:

  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Καρδιακή ασθένεια
  • Διαβήτης
  • Εγκεφαλικό
  • Αυπνία

Συμβουλές για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας

Υπάρχει κάτι σημαντικό σε όλη την έρευνα σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας: δείχνει ότι το σώμα και ο εγκέφαλος ανταποκρίνονται εξαιρετικά στην αλλαγή.  Αυτή η προσαρμοστικότητα είναι εν μέρει που προκάλεσε την επίδραση της χιονοστιβάδας οποιωνδήποτε συμπτωμάτων ψυχικής και σωματικής υγείας που αντιμετωπίζετε αυτήν τη στιγμή. Αλλά είναι αυτή η ίδια προσαρμοστικότητα που θα επιτρέψει σε οτιδήποτε κάνετε για να φροντίσετε τον εαυτό σας να έχει την ίδια δύναμη να πυροδοτήσει ένα αποτέλεσμα θετικών αλλαγών στο σώμα σας. Τι μπορείτε να κάνετε; 

  • Κάντε την τακτική άσκηση μια δια βίου συνήθεια
  • Τρώτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή
  • Βρείτε χρόνο για να μην κάνετε τίποτα (ενσυνειδητότητα)