Πώς σχετίζονται ο κακός ύπνος και ο πόνος στη μέση;

Ο πόνος στη μέση  είναι  πολύ συχνός  και επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών. Tο 7,3% του παγκόσμιου πληθυσμού — ή 540 εκατομμύρια άνθρωποι — βιώνουν πόνο στη μέση που περιορίζει τη δραστηριότητα ανά πάσα στιγμή και αυτό το σύμπτωμα είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής σχετίζονται με  υψηλότερο κίνδυνο  πόνου στη μέση. Αυτά περιλαμβάνουν σωματικά απαιτητικές εργασίες, το κάπνισμα, την  παχυσαρκία και τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί η συγκεκριμένη αιτία του πόνου στη μέση. Σε ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων, ο πόνος στη μέση μπορεί να αποδοθεί σε  καρκίνο, κάταγμα σπονδύλου , λοίμωξη ή φλεγμονώδη διαταραχή.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή ποιότητα ύπνου και ο πόνος στη μέση συσχετίζονται.

Μια  μελέτη που διεξήχθη μεταξύ 9.611 συμμετεχόντων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πόνος στη μέση σχετίζεται με μικρή διάρκεια ύπνου και κακή ποιότητα ύπνου.

Σε  μια άλλη μελέτη , οι ερευνητές αξιολόγησαν την ποιότητα του ύπνου και την ένταση του πόνου σε 80 ασθενείς με πόνο στη μέση. Παρατήρησαν ότι μια νύχτα κακής ποιότητας ύπνου ακολουθήθηκε από μια μέρα με υψηλότερη ένταση πόνου.

Επιπλέον, μια ημέρα με υψηλότερη ένταση πόνου συσχετίστηκε με μείωση της ποιότητας ύπνου της επόμενης νύχτας, υποδηλώνοντας μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και της έντασης του πόνου σε ασθενείς με πόνο στη μέση.

Αν και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κακή ποιότητα ύπνου είναι συχνή σε ασθενείς με πόνο στη μέση, η αιτιολογική σχέση μεταξύ ποιότητας ύπνου και πόνου στη μέση παραμένει ασαφής.

Τώρα, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Zhejiang διεξήγαγαν μια μελέτη για να διερευνήσουν την αιτιώδη σχέση μεταξύ των διαταραχών του ύπνου και του πόνου στη μέση. Τα ευρήματά τους εμφανίζονται στο  Frontiers in Neuroscience .

Μια  μελέτη συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα Trusted Source  (GWAS) περιλαμβάνει τη σάρωση του γενετικού υλικού ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων για τον εντοπισμό γονιδίων που σχετίζονται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.   Oι επιστήμονες που έκαναν την μελέτη, έλαβαν αυτοαναφερόμενα δεδομένα και γενετικές πληροφορίες για  336.965 άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής.  Για να αξιολογήσουν την αιτιώδη σχέση μεταξύ των διαταραχών του ύπνου και του πόνου στη μέση, οι ερευνητές επέλεξαν άτομα από την κοόρτη GWAS που είχαν γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με τους ακόλουθους τύπους διαταραχών ύπνου:

  • αυπνία
  • σύντομη διάρκεια ύπνου
  • μεγάλη διάρκεια ύπνου
  • υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν τύπο στατιστικής ανάλυσης που είναι γνωστή ως ανάλυση   Mendelian  για να εκτιμήσουν την αιτιολογική επίδραση μεταξύ των διαφορετικών διαταραχών ύπνου και του πόνου στη μέση.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτών των στατιστικών αναλύσεων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αμφίδρομη αιτιώδης σχέση μεταξύ της αϋπνίας και του πόνου στη μέση, που σημαίνει ότι η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση και το αντίστροφο.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η γενετική προδιάθεση για σύντομη ή μεγάλη διάρκεια ύπνου δεν αύξανε τον κίνδυνο πόνου στη μέση.

Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια γενετική προδιάθεση για πόνο στη μέση θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά δεν βρήκαν αντίστροφη αιτιολογική σχέση.

front-storiesκακός ύπνοςπόνος στη μέση