Πως συνδέεται το κάπνισμα και το άτμισμα με σοβαρές επιπλοκές (έως και θάνατο) του Covid 19

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το μητρώο καρδιαγγειακών παθήσεων COVID-19 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για να προσδιορίσουν τον αντίκτυπο του καπνίσματος ή του ατμίσματος μεταξύ των ατόμων που νοσηλεύονται με COVID-19

Οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι κάπνιζαν ή άτμιζαν πριν από τη νοσηλεία τους για COVID-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους συναδέλφους τους που δεν κάπνιζαν ή ατμίζουν να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, από τη λοίμωξη SARS-CoV-2. Τα ευρήματα προέρχονται από μια νέα μελέτη που βασίζεται σε δεδομένα από το μητρώο καρδιαγγειακών παθήσεων COVID-19 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και δημοσιεύεται στο PLOS ONE. ένα επιστημονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης με κριτές, που δημοσιεύεται από τη Public Library of Science.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για άτομα άνω των 18 ετών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 σε 107 νοσοκομεία που συμμετείχαν στο μητρώο σε όλη τη χώρα από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021. Η κατάσταση του καπνίσματος αναφέρθηκε από μόνο του και τα άτομα ταξινομήθηκαν ως καπνιστές εάν ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν αυτήν τη στιγμή είτε παραδοσιακά, εύφλεκτα τσιγάρα είτε προϊόντα ηλεκτρονικών τσιγάρων, χωρίς διάκριση μεταξύ των δύο και χωρίς πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια του καπνίσματος ή την προηγούμενη κατάσταση καπνίσματος. Για την τελική ανάλυση, επιλέχθηκαν αρχεία για 4.086 άτομα με αναλογία 1:2 ατόμων που κάπνιζαν (1.362) προς άτομα που δεν κάπνιζαν (2.724), με τις δύο ομάδες να ταιριάζουν χωρίς στατιστικά σημαντική διαφορά σε ηλικία, φύλο, φυλή. , ιατρικό ιστορικό ή φαρμακευτική αγωγή.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι το κάπνισμα ή το άτμισμα σχετίζονται με πιο σοβαρό COVID-19 ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή ή το ιατρικό ιστορικό:

  • Οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι κάπνιζαν είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν και 39% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν μηχανικό αερισμό σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάπνιζαν.
  • Αν και ο υπερβολικός κίνδυνος λόγω του καπνίσματος ήταν ανεξάρτητος από το ιατρικό ιστορικό και τη χρήση φαρμάκων, το κάπνισμα ήταν ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου θανάτου σε άτομα ηλικίας 18-59 ετών και σε άτομα που ήταν λευκά ή είχαν παχυσαρκία.

«Γενικά, τα άτομα που καπνίζουν ή ατμίζουν τείνουν να έχουν υψηλότερο επιπολασμό άλλων καταστάσεων υγείας και παραγόντων κινδύνου που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται από τον COVID-19. Ωστόσο, η ισχυρή και σημαντική αύξηση του κινδύνου σοβαρού COVID-19 που παρατηρείται στη μελέτη μας, ανεξάρτητα από το ιατρικό ιστορικό και τη χρήση φαρμάκων και ιδιαίτερα μεταξύ των νεαρών ατόμων, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για εκτεταμένες παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία, όπως εκστρατείες κατά του καπνίσματος και αυξημένη πρόσβαση στη θεραπεία διακοπής, ειδικά στην εποχή του COVID», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Aruni Bhatnagar, Ph.D., FAHA, καθηγητής ιατρικής, βιοχημείας και μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Louisville στο Λούισβιλ του Κεντάκι.

 

front-storiesκάπνισμα και κορονοϊός