Πώς τα φυτά στον εσωτερικό χώρο μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και την καλή μας διάθεση;

Το ξέρατε ότι τα φυτά μέσα στο σπίτι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας;
Κι όμως, είναι αλήθεια, γιατί αρκετά από αυτά, απορροφούν τους κοινούς ρύπους της ατμόσφαιρας και βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η NASA μελέτησε φυτά εσωτερικού χώρου ως τρόπο καθαρισμού του αέρα σε διαστημικές εγκαταστάσεις. Βρήκαν αρκετά φυτά που φιλτράρουν τις κοινές πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) αλλά και άλλες ρυπογόνες ουσίες και βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν, επίσης, να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα και τον αέρα του σπιτιού μας και του γραφείου μας, απορροφώντας πολλές τοξικές ουσίες που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, μας βοηθάνε να αναπνεύσουμε και να νιώσουμε καλύτερα στην καθημερινότητα μας.  Επιπλέον, προσφέρουν μια ευχάριστη νότα στο χώρο, σπίτι ή εργασιακό χώρο. Ανεβάζουν τη διάθεση, βελτιώνουν την συγκέντρωση και παράλληλα μειώνουν το άγχος και την κούραση προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης.

 

Aloe (Aloe vera)

 

Είναι παχύφυτο και αγαπά τον ήλιο. Βοηθά στην απομάκρυνση της φορμαλδεΰδης και του βενζολίου, τα οποία μπορούν να είναι ένα υποπροϊόν χημικών προϊόντων καθαρισμού, χρωμάτων και άλλων. Η αλόη είναι μια έξυπνη επιλογή για ένα ηλιόλουστο παράθυρο κουζίνας.

Πέρα από τις ικανότητές της για καθαρισμό του αέρα, το τζελ που βρίσκεται μέσα στα φύλλα τα, στην επούλωση κοψίματος και εγκαυμάτων. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την αλόη βέρα για περισσότερα από 6.000 χρόνια όταν ήταν γνωστό ως “το φυτό της αθανασίας” στις αρχές της Αιγύπτου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.  Χρησιμοποιήθηκε για δερματικές παθήσεις και για να θεραπεύσει πληγές, καθώς και ως καθαρτικό. Σήμερα,  η αλόη βέρα χρησιμοποιείται συνήθως τοπικά για ηλιακά εγκαύματα, εγκαύματα, εκδορές και άλλες δερματικές παθήσεις.

Φοίνικας Μπαμπού

 

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου για την απομάκρυνση των εσωτερικών τοξινών. Είναι πολύ ανεκτικό στις εσωτερικές συνθήκες, μη τοξικό και απόλυτα ασφαλές για παιδιά και κατοικίδια. Ιδανικό για το σπίτι, θέλει πολύ φως. Είναι στην κορυφή των φυτών που είναι καλύτερα για το φιλτράρισμα τόσο του βενζολίου όσο και του τριχλωροαιθυλενίου.

Χλωρόφυτο ή φυτό αράχνη (Chlorophytum comosum)

 

Ακόμα κι παραμελείτε τα φυτά εσωτερικού χώρου, θα δυσκολευτείτε να σκοτώσετε αυτό το ανθεκτικό φυτό. Με πλούσιο φύλλωμα και μικροσκοπικά λευκά άνθη, το φυτό «αράχνη» καταπολεμά το βενζόλιο, τη φορμαλδεΰδη, το μονοξείδιο του άνθρακα και το ξυλόλιο, έναν διαλύτη που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία δέρματος, καουτσούκ και εκτύπωσης. Επιπλέον, αυτό το φυτό θεωρείται επίσης ένα ασφαλές φυτό εσωτερικού χώρου εάν έχετε κατοικίδια στο σπίτι.  Το φυτό «αράχνη» είναι εύκολο να αναγεννηθεί. Απλώς κόψτε ένα από τα φύλλα του, βάλτε το σε μια γλάστρα. Τα φυτά «αράχνη» είναι απίστευτα εύκολο να αναπτυχθούν, αλλά ευδοκιμούν σε δροσερές έως μέσες θερμοκρασίες στο σπίτι και προτιμούν το ξηρό έδαφος.

Ζέρμπερα  (Gerbera jamesonii)

 

H ζέρμπερα είναι τo πιο εντυπωσιακό λουλούδι της οικογένειας των μαργαριτών!  Αυτό το φωτεινό, ανθοφόρο φυτό είναι αποτελεσματικό στην απομάκρυνση του τριχλωροαιθυλενίου, το οποίο μπορείτε να φέρετε σπίτι με το στεγνό καθάρισμα.  Είναι επίσης καλό για το φιλτράρισμα του βενζολίου που συνοδεύει τα μελάνια. Προσθέστε ένα στο μπάνιο ή την κρεβατοκάμαρά σας – αρκεί να έχει φως.  Η ζέρμπερα αναπτύσσεται καλύτερα ηλιόλουστες θέσεις αλλά δεν επιβιώνει στις χαμηλές.

Σανσεβιέρια  (Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’)

 

Επίσης γνωστό ως γλώσσα της πεθεράς, αυτό το φυτό είναι ένα από τα καλύτερα για το φιλτράρισμα της φορμαλδεΰδης, η οποία είναι συχνή σε προϊόντα καθαρισμού, χαρτί τουαλέτας και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Βάλτε ένα στο μπάνιο σας – θα ευδοκιμήσει με συνθήκες χαμηλού φωτισμού και ατμού με υγρασία, βοηθώντας παράλληλα να φιλτράρετε τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.  Ίσως θέλετε επίσης να βάλετε μερικά από αυτά τα φυτά με αιχμηρά φύλλα στην κρεβατοκάμαρά σας. Είναι ενδιαφέρον ότι απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο τη νύχτα (το αντίθετο της διαδικασίας χρονισμού ακολουθούν τα περισσότερα φυτά).   Λόγω των χαρακτηριστικών φύλλων που διαθέτει, στο εξωτερικό την ονομάζουν «φυτό φίδι». Όπως όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου έτσι και την σανσιβέρια αποφεύγουμε να την τοποθετούμε κοντά σε πηγές θερμότητας, τζάκι και καλοριφέρ, ενώ επίσης πρέπει να την προφυλάξουμε από ψυχρά ρεύματα και κλιματιστικά.

Πόθος (Scindapsus aures)

Ένα άλλο ισχυρό φυτό για την αντιμετώπιση της φορμαλδεΰδης, αυτή η ταχέως αναπτυσσόμενη άμπελος θα δημιουργήσει έναν καταρράκτη πράσινου από ένα κρεμαστό καλάθι.     Εχει μεγάλα, γυαλιστερά πράσινα φύλλα με κίτρινες κηλίδες που η χαρακτηριστική τους ιδιότητα είναι ο καθαρισμός του αέρα.  Ο χρυσός πόθος είναι φυτό που μπορεί να ανεχτεί και χαμηλότερες εντάσεις φωτισμού, χωρίς να χάσει το χρώμα του και είναι πολύ εντυπωσιακός όταν χρησιμοποιείται ως κρεμαστό φυτό.   Προσοχή: είναι ένα δηλητηριώδες φυτό και πρέπει να φυλάσσεται μακριά από μικρά παιδιά και κατοικίδια.

Χρυσάνθεμο (Chrysantheium morifolium)

 

Τα πολύχρωμα αυτά και όμορφα λουλούδια, αν και δεν ανήκουν στα κλασικά φυτά του εσωτερικού χώρου, μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από το να φωτίζουν ένα γραφείο στο σπίτι ή ένα σαλόνι.  Τα άνθη του χρυσάνθεμου βοηθούν στο φιλτράρισμα του βενζολίου, το οποίο βρίσκεται συνήθως σε κόλλα, χρώματα, πλαστικά και απορρυπαντικά.  Αυτό το φυτό λατρεύει το έντονο φως, ανθίζει μέσα στο φθινόπωρο, το χρυσάνθεμο διαθέτει πολλές ποικιλίες με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη λουλουδιών καθώς και μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων.

Δράκαινα  (Dracaena marginata)

Η δράκαινα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού που απομακρύνουν βλαβερές ουσίες από την ατμόσφαιρα και καθαρίζουν τον χώρο.   Αυτό το φυτό είναι καλό για την απομάκρυνση του ξυλενίου, του τριχλωροαιθυλενίου και της φορμαλδεΰδης.  Υπάρχουν πολλά είδη της δράκαινας, η οποία αν και μεγαλώνει αργά, μπορεί τελικά να φτάσει μέχρι και τα 15 πόδια, οπότε καλύτερα να το βάλετε σε ένα δωμάτιο με ψηλές οροφές και μέτριο φως του ήλιου.  Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για σαλόνια και επαγγελματικούς χώρους γιατί μπορεί να επιβιώνει ακόμα και σε σημεία με λίγο φως.

Φίκος Μπέντζαμιν (Ficus benjamina)

Ο μπέντζαμιν, κοινώς γνωστή ως «κλαίουσα» και πλέον γνωστή ως  φίκος μπέντζαμιν, είναι ιδανικό φυτό για μεγάλους χώρους, έχοντας την ικανότητα να απομακρύνει από την ατμόσφαιρα τοξικές ουσίες όπως το ξυλόλιο και το τολουόλιο, τα οποία είναι διαλύτες που βρίσκονται σε βαφές, μελάνια και κόλλες. Έχει ένα βαθύ πράσινο χρώμα στα φύλλα του και θέλει ιδανικές συνθήκες ποτίσματος και φωτός.

Αζαλέα (Rhododendron simsii)

 

Φέρτε αυτόν τον όμορφο ανθισμένο θάμνο στο σπίτι σας για να καταπολεμήσετε τη φορμαλδεΰδη από πηγές όπως κόντρα πλακέ. Επειδή οι αζαλέες λειτουργούν καλύτερα σε δροσερές περιοχές, είναι μια καλή επιλογή για τη βελτίωση του εσωτερικού αέρα  εάν μπορείτε να βρείτε ένα φωτεινό σημείο. Εάν το σπίτι σας είναι ξηρό, ψεκάστε το φυτό κάθε λίγες μέρες για να δημιουργήσετε ένα πιο φιλικό, υγρό περιβάλλον

Κισσός (Hedera helix)

Ανθεκτικό αναρριχόμενο φυτό που ευδοκιμεί και σε εσωτερικό χώρο, μπορεί να καθαρίσει  τον αέρα του χώρου μας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο κισσός μειώνει τα αερομεταφερόμενα σωματίδια κοπράνων. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι φιλτράρει τη φορμαλδεΰδη που βρίσκεται σε ορισμένα προϊόντα καθαρισμού οικιακής χρήσης αλλά και τη μούχλα.  Αν και είναι δημοφιλές ως φυτό εσωτερικού χώρου σε γλάστρες.  Αναπτύσσεται καλύτερα με υγρό έδαφος και τέσσερις ή περισσότερες ώρες άμεσου ηλιακού φωτός κάθε μέρα. Ο κισσός διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Λόγω του πυκνού φυλλώματος που διαθέτει, ο κισσός μπορεί να εξασφαλίσει και μερική ηχομόνωση σε εσωτερικούς χώρους.

Αγλαόνημα (Aglaonema Crispum ‘Deborah’)

Αυτό το εύκολο στη φροντίδα φυτό μπορεί να βοηθήσει να φιλτράρει μια ποικιλία ατμοσφαιρικών ρύπων και αρχίζει να απομακρύνει περισσότερες τοξίνες.  Ακόμα και με χαμηλό φωτισμό, θα παράγει άνθη και κόκκινα μούρα.  Θεωρείται από τα πιο εύκολα φυτά για τον εσωτερικό χώρο γιατί ευδοκιμεί σε χαμηλό φωτισμό και θα αναπτυχθεί σε μέρη όπου δεν θα αναπτυχθούν άλλα φυτά.  Το όνομά του είναι ελληνικό και τα συνθετικά του μεταφράζονται ως “λαμπερό νήμα”.

Φιλόδενδρο (Philodendron oxycardium)

Είναι φυτό αναρρίχησης, δεν συστήνεται αν έχετε παιδιά ή κατοικίδια αλλά είναι καλό για την αφαίρεση όλων των ειδών VOC, ιδιαίτερα για την καταπολέμηση της φορμαλδεΰδης. Είναι φυτά πολύ χαμηλής συντήρησης. Ευδοκιμούν με έμμεσο φως και ελάχιστη συντήρηση, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Σπαθίφυλλο  (Spathiphyllum)

Η σκιά και το εβδομαδιαίο πότισμα είναι ό,τι χρειάζεται για να επιβιώσει και να παράγει άνθη.  Είναι από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα του σπιτιού ή του επαγγελματικού χώρου.  Θυμίζει κρίνο και χαρακτηρίζεται από τον ταχύ ρυθμό αφαίρεσης τοξικών ουσιών από την ατμόσφαιρα, όπως η αμμωνία που υπάρχει στα καθαριστικά του σπιτιού, καθώς και το μονοξείδιο του άνθρακα. Μπορεί επίσης να καταπολεμήσει το τολουόλιο και το ξυλόλιο.

Πηγή: aerteair

ευεξίαφυτάφυτά εσωτερικού χώρου