Πώς τα ρομπότ κατοικίδια βοηθούν τους ενήλικες με άνοια

Γνωρίζουμε ότι η αγκαλιά με τα κατοικίδιά μας μπορεί να απελευθερώσει ενδορφίνες, να ηρεμήσει το μυαλό μας και να μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο άγχος. Μια πρόσφατη μελέτη , από το Issues In Mental Health Nursing, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα δίνοντας ρομποτικές γάτες σε ηλικιωμένους με άνοια.

Οι ερευνητές έδωσαν σε 12 ενήλικες ασθενείς ημερήσιας φροντίδας τη δική τους γάτα ρομπότ, στην οποία ο κάθε ασθενής έδωσε ένα όνομα. Οι ασθενείς αλληλεπιδρούσαν με τις γάτες σε ομάδες τέσσερις φορές την εβδομάδα για συνολικά 12 συνεδρίες.

Κάθε συμμετέχων παρουσίασε βελτιωμένη διάθεση και πάνω από το 50% από αυτούς παρουσίασαν μια ελαφρά έως μέτρια άνοδο στην προσοχή, τη γλώσσα και τις ικανότητές τους για γραφή.

Μια παρόμοια μελέτη του 2016 χρησιμοποίησε ρομποτικές μωρές φώκιες με ασθενείς με άνοια αντί για ρομποτικές γάτες. Διαπιστώθηκε ότι τα συναισθήματα του στρες και του άγχους μειώθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων, γεγονός που βοήθησε στη μείωση της χρήσης ψυχοδραστικών και παυσίπονων φαρμάκων.

Ίσως σκέφτεστε, “Γιατί τα ρομπότ πάνω από αληθινά ζώα;” Τα ρομποτικά κατοικίδια έχουν μοναδικά οφέλη.

Το μεγαλύτερο είναι ότι δεν απαιτούν το ίδιο επίπεδο συντήρησης, συμπεριλαμβανομένου του ταΐσματος, του ποτίσματος, της περιποίησης και του καθαρισμού.

Είναι επίσης πιο πιθανό να τους επιτραπεί να εισέλθουν σε οίκους ευγηρίας όπου οι αλλεργίες και η συντήρηση προκαλούν ανησυχία.

Η έρευνα για τη χρήση ρομποτικών κατοικίδιων είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά τα πρώτα ευρήματα μας λένε ότι υπάρχουν μερικά αξιόλογα μακροπρόθεσμα οφέλη. Ιδιαίτερα για ηλικιωμένους με άνοια. Εάν κάποιος στην οικογένειά σας έχει άνοια, εξετάστε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε ρομποτικά κατοικίδια. Εναλλακτικά, εξετάστε το ενδεχόμενο να περνούν ελεγχόμενο χρόνο ζώντας με κατοικίδια.