Πώς τα ζεστά και πικάντικα πιάτα μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας.

Πώς τα ζεστά και πικάντικα πιάτα μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας.

Τα πικάντικα τρόφιμα σας βοηθούν να χάσετε βάρος; 

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα πικάντικα τρόφιμα είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι ή να έχουν υπερβολικό βάρος.

Η αύξηση της πρόσληψης μπαχαρικών θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους με δύο διαφορετικούς τρόπους:

Ενισχύει τον μεταβολισμό σας

Μεγάλο μέρος της έρευνας για τα πικάντικα φαγητά επικεντρώνεται στην καψαϊκίνη, την ένωση που δίνει το νόημα στις πιπεριές τσίλι. Ορισμένες από αυτές τις έρευνες έχουν βρει ότι η καψαϊκίνη ενισχύει την ικανότητα του σώματος να διασπά το λίπος και να καίει περισσότερη ενέργεια.  Φαίνεται να αναζωογονεί τους μηχανισμούς καύσης λίπους του σώματος και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στη διαχείριση του βάρους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Βοηθά στο να ελέγχετε την όρεξή σας

Το τσίλι και άλλα μπαχαρικά μπορεί επίσης να επηρεάσουν την πείνα σας. Υπάρχει κάποια έρευνα ότι η καψαϊκίνη δρα στον υποθάλαμο – το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την πείνα και την πληρότητα. Έτσι, μπορεί να νιώσετε χορτάτοι νωρίτερα αν προσθέσετε καυτερά συστατικά στο γεύμα σας.  Οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε πικάντικα τρόφιμα τείνουν να τρώνε λιγότερο φαγητό συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Άλλα οφέλη για την υγεία των πικάντικων τροφίμων

Το να “προσθέτετε” στο δείπνο σας καυτερή σάλτσα ή άλλα καυτερά στοιχεία, μπορεί να έχει οφέλη εκτός από τη διαχείριση βάρους:

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Βοηθώντας στη διάσπαση των λιπών στα τρόφιμα, τα μπαχαρικά μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς . Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το “καυτερό” φαγητό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης τύπου 2.  Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τακτικά πιπεριές τσίλι είχαν 13% μικρότερη πιθανότητα θανάτου .

Ενισχύει το μικροβίωμα

Τα “καυτερα”φαγητά μπορεί να ακούγονται σαν κακή ιδέα για κάποιον με ευαίσθητο στομάχι. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η καψαϊκίνη μπορεί πραγματικά να είναι καλή για το μικροβίωμα στο έντερο σας.

Το μικροβίωμα είναι μια κοινότητα βακτηρίων και άλλων μικροβίων που είναι σημαντικά για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και άλλες πτυχές της υγείας.  Η καψαϊκίνη μπορεί να διεγείρει μια υγιή χλωρίδα του εντέρου και να έχει θετική επίδραση στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Μειώνει τη φλεγμονή

Τα ζεστά και πικάντικα πιάτα μπορεί επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της χαμηλής φλεγμονής στο έντερο – έναν τύπο φλεγμονής που έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία.

Οι δυνάμεις της καψαϊκίνης στην καταπολέμηση της φλεγμονής εκτείνονται και πέρα ​​από την κοιλιά. Η μη συνταγογραφούμενη κρέμα καψαϊκίνης μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του πόνου που κυμαίνεται από αρθρίτιδα και ινομυαλγία.

Ενισχύοντας μια υγιεινή διατροφή

Πριν ξεκινήσετε να αγοράζετε “καυτερή” σάλτσα χύμα, ας λάβετε υπόψιν μερικές επιφυλάξεις. Ακόμη και οι πιο καυτερές πιπεριές τσίλι δεν μπορούν να αναιρέσουν τη ζημιά από μια κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, επεξεργασμένα τρόφιμα και κορεσμένα λίπη.  Ενώ τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να έχουν οφέλη, είναι πιο σημαντικό να λάβετε υπόψη τη συνολική διατροφή σας λένε οι ειδικοί.

Εάν δεν τρώτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, τα πικάντικα φαγητά από μόνα τους δεν θα ανεβάσουν τον μεταβολισμό σας ούτε θα μειώσουν τη χοληστερόλη σας.

Και δεν δημιουργούνται όλα τα μπαχαρικά ίσα, επισημαίνει. Οι ολόκληρες πιπεριές τσίλι και η αποξηραμένη σκόνη τσίλι είναι εξαιρετικές βασικές τροφές. Αλλά πολλές καυτερές σάλτσες και συσκευασμένα καρυκεύματα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή άλλα συστατικά που πρέπει να καταναλώνετε μόνο με μέτρο. Το αλάτι συμβάλλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, γι’ αυτό διαβάστε τις διατροφικές ετικέτες.

Πώς να τα εντάξετε τη ζωή σας

Εάν δεν είστε συνηθισμένοι σε πικάντικα φαγητά, ξεκινήστε αργά. Αν δεν είστε συνηθισμένοι στα πολλά μπαχαρικά, μην ξεκινήσετε με πιπεριές habanero, λένε οι ειδικοί.   Η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει κάψιμο στο στόμα σας – και μπορεί να προκαλέσει διάρροια.  Επιπλέον, δεν χρειάζεστε απαραίτητα πολλά μπαχαρικά για να αποκομίσετε τα οφέλη. Φαίνεται όμως ότι η αντοχή σας στα “καυτερά” μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ανεξάρτητα από το πόσο μπαχαρικό προσθέτετε να θυμάστε ότι ο στόχος εξακολουθεί να είναι μια ισορροπημένη διατροφή.

καυτερό φαγητό