Πως θα αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας, για υγεία και ψυχολογική ευεξία.

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στις ικανότητες, τις ιδιότητες και την κρίση σας. Eρευνα δείχνει ότι η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική για την υγεία και την ψυχολογική ευεξία.

Τι είναι Αυτοπεποίθηση;

Η αυτοπεποίθηση μπορεί να αναφέρεται σε μια γενική αίσθηση πίστης και εμπιστοσύνης στη δική σας ικανότητα να ελέγχετε τη ζωή σας ή μπορεί να είναι πιο συγκεκριμένη για την κατάσταση. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε υψηλή αυτοπεποίθηση σε έναν τομέα εξειδίκευσης, αλλά να αισθάνεστε λιγότερο σίγουροι σε άλλους τομείς.

Το να έχετε ένα υγιές επίπεδο αυτοπεποίθησης μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο επιτυχημένοι στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή. Έρευνα έχει βρει, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τείνουν να επιτύχουν περισσότερα ακαδημαϊκά.

Η αυτοπεποίθηση μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στο κίνητρο για την επιδίωξη των στόχων σας , με μελέτες που συνδέουν υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης στους αθλητές με αυξημένο κίνητρο για να εξασκήσουν το άθλημα της επιλογής τους.  Το επίπεδο αυτοπεποίθησής σας επηρεάζει ακόμη και τον τρόπο που παρουσιάζεστε στους άλλους.

Πώς να είστε πιο σίγουροι

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας. Είτε δεν έχετε εμπιστοσύνη σε έναν συγκεκριμένο τομέα είτε αγωνίζεστε να αισθάνεστε σίγουροι για οτιδήποτε, αυτοί οι ενισχυτές αυτοπεποίθησης μπορούν να σας βοηθήσουν.

Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους: Πώς χτίζετε αυτοπεποίθηση όταν παρατηρείτε ότι κάνετε συγκρίσεις; Πρώτα, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτό δεν είναι χρήσιμο. Ο καθένας τρέχει τον δικό του αγώνα και η ζωή δεν είναι ανταγωνισμός.

Να περιβάλλεσαι από θετικούς ανθρώπους:  Τα άτομα με τα οποία περνάτε χρόνο μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις και τις συμπεριφορές σας για τον εαυτό σας, ίσως περισσότερο από όσο φαντάζεστε. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας αγαπούν και θέλουν το καλύτερο για εσάς.

Φροντίστε το σώμα σας: Η φροντίδα του εαυτού σας είναι ένα σημαντικό μέρος του να νιώθετε αυτοπεποίθηση. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αυτό που χρειάζεστε για να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας:  Υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, διαλογισμός. 

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας: Η αυτοσυμπόνια περιλαμβάνει να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με καλοσύνη όταν κάνεις ένα λάθος, αποτυγχάνεις ή βιώνεις μια οπισθοδρόμηση. Σας επιτρέπει να γίνετε πιο συναισθηματικά ευέλικτοι και σας βοηθά να πλοηγηθείτε καλύτερα στα δύσκολα συναισθήματα, ενισχύοντας τη σύνδεσή σας με τον εαυτό σας και τους άλλους.  

Εξασκηθείτε στη θετική αυτο-ομιλία: Η αρνητική αυτοομιλία μπορεί να περιορίσει τις ικανότητές σας και να μειώσει την αυτοπεποίθησή σας, πείθοντας το υποσυνείδητό σας ότι «δεν μπορείτε να χειριστείτε» κάτι ή ότι είναι «πολύ δύσκολο» και «δεν πρέπει καν να προσπαθήσετε».

Αντιμετωπίστε τους φόβους σας: Σταματήστε να αναβάλλετε τα πράγματα μέχρι να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση—όπως να ρωτήσετε κάποιον για ραντεβού ή να κάνετε αίτηση για προαγωγή. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χτίσετε την εμπιστοσύνη σας σε αυτές τις καταστάσεις είναι να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας κατά μέτωπο

Οφέλη της Αυτοπεποίθησης

Η αυτοπεποίθηση μπορεί επίσης να φέρει πολλά πρόσθετα οφέλη στο σπίτι, στη δουλειά και στις σχέσεις σας: 

  • Καλύτερη απόδοση
  • Πιο υγιείς σχέσεις
  • Είστε πιο ανοιχτοί στο να δοκιμάζετε νέα πράγματα
  • Ανθεκτικότητα στις προκλήσεις ή τις αντιξοότητες της ζωής 

 Μερικές φορές η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να είναι σημάδι μιας κατάστασης ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη ή άγχος . Εάν τα προβλήματα αυτοπεποίθησής σας επηρεάζουν την εργασία, την κοινωνική ζωή ή την εκπαίδευσή σας, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το πρόβλημα, να προτείνει θεραπείες και να συνεργαστεί μαζί σας για να αναπτύξετε δεξιότητες για να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Συχνές ερωτήσεις

Πώς μπορείς να είσαι πιο σίγουρος σε μια σχέση;

Ένας τρόπος για να αναπτύξετε εμπιστοσύνη σε μια σχέση είναι να αναγνωρίσετε την αξία σας. Όταν γνωρίζετε την αξία που προσφέρετε στους άλλους, σας βοηθά να αισθάνεστε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να παραμένετε στο παρόν και να μην ανησυχείτε για το παρελθόν ή το μέλλον.

Πώς μπορείτε να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη δουλειά;

Εάν η έλλειψη αυτοπεποίθησής σας στο χώρο εργασίας συνδέεται με ανησυχίες για την απόδοσή σας, επικοινωνήστε τακτικά με έναν ανώτερο για να δείτε πώς τα πάτε. Ζητήστε σχόλια σχετικά με τομείς στους οποίους μπορείτε να βελτιωθείτε και, στη συνέχεια, δουλέψτε πάνω τους για να αισθάνεστε πιο σίγουροι για τα καθήκοντά σας.  Εάν κάνετε ένα λάθος, παραδεχτείτε το, μάθετε από αυτό και προχωρήστε. Κανείς δεν είναι τέλειος, επομένως δεν πρέπει να περιμένεις να είσαι ούτε εσύ.

Πώς μπορείτε να είστε πιο σίγουροι για το σώμα σας;

Εάν η αυτοπεποίθησή σας είναι συνδεδεμένη με τη φυσική σας εμφάνιση, η ανάπτυξη μιας πιο θετικής εικόνας σώματος μπορεί να σας βοηθήσει. Αντί να εστιάζετε σε σημεία του σώματός σας που δεν σας αρέσουν, αφιερώστε περισσότερο χρόνο εκτιμώντας τα σημεία για τα οποία αισθάνεστε καλά. Επίσης, μην συγκρίνετε το σώμα σας με κάποιου άλλου. Κανένα σώμα δεν είναι ίδιο και το καθένα έχει τις δικές του δυνάμεις. Να θυμάστε ότι υπάρχει χώρος σε αυτόν τον κόσμο για ανθρώπους όλων των σχημάτων και μεγεθών.

Πώς μπορείτε να έχετε μεγαλύτερη κοινωνική αυτοπεποίθηση;

Εάν η αυτοπεποίθησή σας τείνει να καθυστερεί σε κοινωνικές καταστάσεις, προσπαθήστε να αλλάξετε την οπτική σας. Αντί να βλέπετε τις ομαδικές αλληλεπιδράσεις ως στρεσογόνο παράγοντα, δείτε τις ως μια ευκαιρία να εργαστείτε για την οικοδόμηση της αυτοπεποίθησής σας. Το να παίρνετε μαζί σας κάποιον που σας κάνει να αισθάνεστε σίγουροι μπορεί επίσης να σας δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για να αισθάνεστε πιο άνετα με ομάδες ανθρώπων.   Εάν οι κοινωνικές καταστάσεις σας προκαλούν μεγάλο άγχος μαζί με μειωμένη αυτοπεποίθηση, η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει.

front-storiesΑυτοπεποίθηση