Πως θα αναγνωρίσετε τα σημάδια ναρκισισμού στο σύντροφό σας

Τα σημάδια του ναρκισσισμού είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστούν στα αρχικά στάδια μιας σχέσης, αλλά με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα σημάδια μπορούν να φανούν πιο καθαρά.   

 Δείτε πως μπορείτε να προσδιορίσετε εάν ο σύντροφός σας παρουσιάζει κάποιο από τα ενδεικτικά σημάδια του ναρκισσισμού.

Σημάδια ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές συμπεριφορές που μπορεί να παρουσιάσει κάποιος με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (NPD). Ενώ πολλές από τις ακόλουθες συμπεριφορές μπορεί να είναι ενδεικτικές της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας, μόνο ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να παρέχει ακριβή διάγνωση.

Δεν αισθάνεστε ότι υπάρχει σύνδεση

Ο σύντροφός σας μιλάει μαζί σας όταν του είναι βολικό. Ωστόσο, ποτέ δεν σας ρωτάει ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον ή πώς μπορείτε να σχεδιάζετε μαζί τη ζωή που θέλετε.

Καυχιέται συνεχώς για τον εαυτό του και τα επιτεύγματά του και σπάνια δείχνει ενδιαφέρον ή κάνει ερωτήσεις για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή σας. Η ευτυχία τους προέρχεται από εξωτερικές πηγές όπως το κύρος στη δουλειά και τα χρήματα. Αναρωτιέστε αν είναι ικανοί να νιώσουν ρομαντική αγάπη ή συναισθηματική σύνδεση.

Νιώθετε οτι σας χειραγωγεί 

Ο σύντροφός σας θα κάνει ανεπαίσθητες απειλές κατά τη διάρκεια της σχέσης. Μπορεί να μην είναι με λόγια, αλλά σας αφήνει την αίσθηση ότι αν δεν κάνετε κάτι για αυτούς ή δεν ενδώσετε σε αυτό που θέλουν, θα συμβούν άσχημα πράγματα. Μερικές φορές, είναι πιο εύκολο να ακολουθήσετε αυτό που θέλουν ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε πραγματικά με αυτό. Αυτός είναι ένας τρόπος ελέγχου και χειραγώγησης των συντρόφων τους για να πάρουν αυτό που θέλουν.    Συχνά, οι άνθρωποι σε αυτό το είδος σχέσης ξεχνούν πώς ήταν η ζωή πριν ξεκινήσει η χειραγώγηση.

Δεν νιώθετε αρκετά καλά

Έχετε συναισθήματα ανεπάρκειας που δεν ταιριάζουν με αυτά που έχετε καταφέρει στη ζωή σας. Ο σύζυγός σας τείνει να σας υποτιμά ή να κάνει αρνητικά σχόλια για τα πράγματα που κάνετε. Έχετε χάσει την επαφή με τα πράγματα που σας άρεσε να κάνετε γιατί δεν έχετε πια χρόνο για αυτά.

Ίσως είστε πάντα κουρασμένοι και είναι δύσκολο να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί. Έχετε αρχίσει να κρύβετε πράγματα από την οικογένεια ή τους φίλους σας ή να ντρέπεστε για αυτό που συμβαίνει στη ζωή σας. Λέτε ψέματα για να καλύψετε τα πράγματα που κάνει ή δεν κάνει ο σύζυγός σας.

Είστε διαρκώς εκνευρισμένοι

Όταν κάποιος διαρκώς αρνείται πράγματα που ξέρετε ότι είναι αληθινά, είναι εκνευριστικό.  Αυτό παρατηρείται συχνά σε σχέσεις κακοποίησης ή ελέγχου και είναι μια κοινή τακτική μεταξύ των ναρκισσιστών.

Για παράδειγμα, ο σύντροφός  σας μπορεί να κάνει ένα σχόλιο όπως “Απλώς δεν θυμάσαι καλά” για κάτι που ξέρετε ότι συνέβη. Θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι ορισμένα πράγματα δεν έγιναν ποτέ ή ότι έκαναν πράγματα εξαιτίας κάτι που κάνατε ή είπατε πρώτα.

Ο σύντροφός σας μπορεί να πει ψέματα για τη συμπεριφορά σας και να προσπαθήσει να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα έτσι ώστε να ταιριάζει με την εκδοχή του για τα γεγονότα παρά με αυτό που πραγματικά συνέβη. Μπορεί να αρχίσετε να μαντεύετε τον εαυτό σας και να νιώθετε ότι τρελαίνεστε.

Εάν ο σύντροφός σας το κάνει αυτό μπροστά σε μέλη της οικογένειας και φίλους, αυτά τα άτομα μπορεί να αρχίσουν να πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι σε εσάς αντί για τον σύντροφό σας. Μπορεί να είναι δύσκολο για τους άλλους να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, επειδή ο σύντροφός σας φαίνεται τόσο γοητευτικός στην επιφάνεια.

Αποφεύγετε τις συζητήσεις

Μπορεί να φαίνεται ότι κάθε συζήτηση με το σύντροφό σας καταλήγει σε καυγά, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε να παραμείνετε ήρεμοι και να μην εκνευρίζεστε με αυτά που λένε ή κάνουν. Ο νάρκισσος προσπαθεί συνεχώς να πιέζει τα κουμπιά σας για να σας κάνει να αντιδράσετε. Ο έλεγχος των συναισθημάτων των άλλων τους δίνει μια αίσθηση ικανοποίησης.

Νιώθετε  υπεύθυνοι για τα πάντα

Οι ναρκισσιστές πιστεύουν ότι για όλα φταίει  πάντα κάποιος άλλος, συμπεριλαμβανομένων των πραγμάτων που κάνουν λάθος. Δεν θα ζητήσετε συγγνώμη από ένα ναρκισσιστικό άτομο. Οι ναρκισσιστές δεν βλέπουν τους άλλους ανθρώπους να είναι ισότιμοι με αυτούς, οπότε είναι λογικό γιατί η συγγνώμη θα ήταν εκτός συζήτησης.

Ο ναρκισσιστής σύντροφός σας πιθανότατα δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη για τις πράξεις του και πάντα σας κατηγορεί. Αν κάτι πάει στραβά, φταίτε εσύ ακόμα κι αν αυτοί έφταιγαν.

Κάθε κακό που συμβαίνει στη ζωή τους οφείλεται κατά κάποιο τρόπο σε εσάς, κάτι που σας αφήνει να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα σωστά.

Eίστε διαρκώς “προσεκτικοί” να μην ενοχληθεί

Νιώθετε σαν να είστε συνέχεια σε κατάσταση alarm” γιατί ποτέ δεν ξέρετε πότε ο σύντροφός σας θα έχει μια από τις διαθέσεις του;

Ένα λεπτό όλα φαίνονται καλά, αλλά μετά συμβαίνει κάτι μικρό και εξοργίζεται; Ακόμη και ένα μικρό πράγμα, όπως κάποιος στη δουλειά που αναγνωρίζεται για ένα επίτευγμα, ενώ ο σύντροφόςσας αισθάνεται ότι τον παραβλέπουν, μπορεί να προκαλέσει έναν ναρκισσιστή και να τον οδηγήσει σε κρίση. Αυτό είναι γνωστό ως ναρκισσιστική οργή.  

Πιθανότατα νιώθετε ότι έχετε χάσει τον εαυτό σας γιατί τώρα όλες οι αποφάσεις σας βασίζονται σε αυτό που θα κρατήσει ευτυχισμένο τον ναρκισσιστικό σύντροφός σας.

Βλέπετε πέρα από τη γοητεία

Επιφανειακά, όλοι πιστεύουν ότι ο σύντροφός σας είναι γοητευτικός. Ωστόσο, είναι μόνο επειδή είναι τόσο καλοί στο να κρύβουν τα αληθινά τους χρώματα όταν βρίσκονται δημόσια. Λένε όλα τα σωστά πράγματα και ο κόσμος τα λατρεύει, αλλά όταν είστε μόνοι με τον σύντροφό σας όλα αλλάζουν.  Ο διακόπτης γυρίζει και ξαφνικά έχετε να κάνετε  με ένα εντελώς διαφορετικό άτομο από αυτό που βλέπουν όλοι οι άλλοι εξωτερικά.

Νιώθετε ότι σας επικρίνει συνεχώς

Ο σύντροφός σας είναι υπερβολικά επικριτικός για την εμφάνισή σας. Μπορεί να κάνει  σχόλια σχετικά με το βάρος, τα ρούχα ή την επιλογή του χτενίσματος σας.  Κοροϊδεύει εσάς ή και τους άλλους, ειδικά τους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται ως «κατώτερους» από αυτούς (δηλαδή, κάποιον λιγότερο ελκυστικό ή πλούσιο). Γενικά, είναι πολύ επικριτικοί με όλους.

Οι ανάγκες σας αγνοούνται

Ο σύντροφός σας σκέφτεται μόνο τις δικές του ανάγκες και πώς τα πράγματα τους επηρεάζουν. Ποτέ δικό σας ή οποιουδήποτε άλλου, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών εάν έχετε οικογένεια. Θα κάνουν μόνο πράγματα που τους ωφελούν και όχι εσείς ή η σχέση σας μαζί

Η οικογένειά σας σας προειδοποιεί (ή σας αγνοεί)

Η οικογένειά σας σας έχει πει ότι δεν τους αρέσει το πώς σας συμπεριφέρεται ο σύντροφός σας. Ή, η οικογένειά σας αγνοεί ότι κάτι δεν πάει καλά επειδή ο σύντροφός σας τους ταΐζει με ψέματα για εσάς. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο σύντροφός  σας είναι ένα σημείο διαμάχης όταν πρόκειται για οικογενειακές σχέσεις.

Σας έχει εξαπατήσει

Ένας νάρκισσος είναι συχνά μάστερ στο φλερτ και μπορεί να σας απατά . Είναι πολύ γοητευτικοί και ξέρουν πώς να γοητεύουν τους ανθρώπους από τα πόδια τους. Μπορεί να αναρωτιέστε συνεχώς αν ο σύντροφός  σας είναι πιστός λόγω του φλερτ του. Είναι πιθανό ο σύντροφός σας να έχει απατήσει πολλές φορές, επομένως τίποτα δεν τον εμποδίζει να το κάνει ξανά.

Νιώθετε  ότι δεν αγαπιέστε 

Όταν συναντηθήκατε για πρώτη φορά, νοιώθατε οτι είναι ο πιο εκπληκτικός άνθρωπος στον κόσμο. Ωστόσο, όσο περνούσε ο καιρός και εμφανίζονταν προβλήματα, ο σύντροφός σας άρχισε να σας απαξιώνει και να σας αγνοεί. Αυτή είναι μια κόκκινη σημαία ότι δεν είναι αυτός με τον οποίον φτιάξατε τη ζωή σας. Πιθανότατα λαμβάνατε “βόμβες” αγάπης στην αρχή για να σας κερδίσουν, αλλά μόλις παντρευτήκατε, αυτές οι βόμβες αγάπης εξαφανίστηκαν.

Χρησιμοποιεί τη σιωπή

Ο σύντροφός σας χρησιμοποιεί τη σιωπή ως παιχνίδι δύναμης για να σας ελέγξει. Θα συγκρατήσει τη στοργή και θα αγνοήσει την ύπαρξή σας έως ότου νιώσει ότι θα είναι καλοί ξανά, κάτι που συνήθως συμβαίνει μόνο όταν αισθανθούν οτι θα ωφεληθούν με κάποιο τρόπο (όπως να πάρουν αυτό που θέλουν).

Ίσως πιστεύετε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική ή ακόμα και «αναμενόμενη» από άτομα που είναι παντρεμένα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η σιωπηλή μεταχείριση δεν είναι μέρος μιας υγιούς, αγάπης και σεβασμού μιας σχέσης.

Έχετε κολλήσει οικονομικά

Αν υπάρχει κάτι που οι ναρκισσιστές ξέρουν να κάνουν καλά, είναι να εκμεταλλεύονται οικονομικά τους συντρόφους τους . Μπορεί να πληρώνετε για τα πάντα, ενώ ο σύντροφός σας δεν μπορεί να κρατήσει κάτω μια δουλειά, ή η δουλειά του μπορεί να αποφέρει πολλά έσοδα, αλλά δεν σας αφήνουν να δείτε τίποτα από αυτά.

Εάν συμβαίνει αυτό, το πιθανότερο είναι ότι ο σύζυγός σας ξοδεύει κάθε τελευταίο σεντ για τον εαυτό του και δεν σχεδιάζει να το μοιραστεί μαζί σας τώρα ή στο μέλλον.

Δεν μπορείτε να βασιστείτε στον σύντροφό σας

Όταν δίνουν υποσχέσεις, ποτέ δεν ξέρετε αν θα τις τηρήσουν. Οι ναρκισσιστές είναι “γνωστοί”  για το ότι δίνουν υποσχέσεις και στη συνέχεια τις παραβιάζουν όταν είναι βολικό. Δεν νιώθετε ότι έχετε έναν σύντροφο στον οποίο μπορείτε να βασιστείτε και βρίσκεστε ότι πρέπει να κάνετε τα πάντα μόνοι σας.

Δεν θα αλλάξουν

Οι ναρκισσιστές δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν γιατί αυτό θα σήμαινε ότι παραδέχονται ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα τους—και οι ναρκισσιστές δεν παραδέχονται ποτέ τέτοια πράγματα. Από την άλλη, κάποιοι θα παραδεχτούν περήφανα ότι είναι ναρκισσιστές, αλλά ισχυρίζονται ότι όλοι οι άλλοι είναι το πρόβλημα.  

Αν ο σύντροφός σας είναι συναισθηματικά καταχρηστικός και απρόθυμος να αλλάξει τη συμπεριφορά του, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε τη σχέση. Όλοι έχουν τη δυνατότητα να είναι εγωκεντρικοί από καιρό σε καιρό. Ωστόσο, ο ναρκισσιστής φαίνεται ανίκανος να λειτουργήσει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Εάν αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας είναι ναρκισσιστής, μπορεί να είναι χρήσιμο να αναζητήσετε θεραπεία ή εξωτερική υποστήριξη . Η σχέση με έναν ναρκισσιστή μπορεί να έχει σημαντικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική σας υγεία και είναι σημαντικό να έχετε ένα σύστημα υποστήριξης  εάν επιλέξετε να τον εγκαταλείψετε.

 

 

 

 

 

Πηγή: Verywellmind

ναρκισισμός