Λίπος στην κοιλιά; όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Πως θα το χάσετε

Εάν έχετε υπερβολικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, είναι πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία σας.  Ο ενεργός τρόπος ζωής και η υγιεινή διατροφή θα είναι ο σύμμαχός σας στην καταπολέμησή του.

Το υπερβολικό λίπος της κοιλιάς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για:

  • καρδιακή ασθένεια
  • καρδιακές προσβολές
  • υψηλή πίεση του αίματος
  • Εγκεφαλικό
  • διαβήτης τύπου 2
  • άσθμα
  • καρκίνος του μαστού
  • καρκίνο του παχέος εντέρου
  • άνοια

 

Σε τι οφείλεται το λίπος στην κοιλια;

Συχνές αιτίες υπερβολικού λίπους της κοιλιάς περιλαμβάνουν:

  1. Κακή διατροφή

Ζαχαρούχα τρόφιμα όπως κέικ και καραμέλες και ποτά όπως σόδα και χυμοί φρούτων μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους, να επιβαρύνει τον μεταβολισμό αλλά και να μειώσει την ικανότητα του ατόμου να κάψει λίπος.

Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες μπορεί επίσης να επηρεάσουν το βάρος. Η πρωτεΐνη σας βοηθά να αισθάνεστε πληρότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. και τα άτομα που δεν περιλαμβάνουν άπαχη πρωτεΐνη στη διατροφή τους μπορεί να τρώνε περισσότερο φαγητό συνολικά.

Τα trans λιπαρά ειδικότερα, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία. Βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, όπως fast food και ψητά, όπως muffins και κράκερ.  Η American Heart Association συνιστά να γίνεται αντικατάσταση των trans λιπαρών με υγιεινά τρόφιμα ολικής αλέσεως, μονοακόρεστα λίπη και πολυακόρεστα λίπη.

  1. Υπερβολικό αλκοόλ

Η κατανάλωση υπερβολική ποσότητας αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα υγείας.  Μια έκθεση του 2015 σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και την παχυσαρκία διαπίστωσε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει το βάρος γύρω από την κοιλιά στους άνδρες.

  1. Έλλειψη άσκησης

Εάν ένα άτομο καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από ό, τι καίει, θα αυξήσει το βάρος.  Ένας ανενεργός τρόπος ζωής καθιστά δύσκολο για ένα άτομο να απαλλαγεί από το υπερβολικό λίπος, ιδιαίτερα γύρω από την κοιλιά.

  1. Άγχος και στρες

Μια στεροειδής ορμόνη γνωστή ως κορτιζόλη βοηθά τον οργανισμό να ελέγχει και να αντιμετωπίζει το στρες. Όταν ένα άτομο βρίσκεται σε αγχώδη κατάσταση, το σώμα του απελευθερώνει κορτιζόλη και αυτό μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό του.

  1. Γενετική

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα γονίδια ενός ατόμου μπορούν να παίξουν ρόλο στο αν γίνουν παχύσαρκα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά, το μεταβολισμό και το κίνδυνο ανάπτυξης παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και η συμπεριφορά παίζουν επίσης ρόλο στην πιθανότητα των ανθρώπων να παχύσαρκοι.

  1. Κακός ύπνος

Μια μελέτη του 2013 συνδέει την αύξηση βάρους με μικρή διάρκεια ύπνου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περίσσεια λίπους στην κοιλιά.   Η σύντομη διάρκεια του ύπνου συνδέεται με την αύξηση της πρόσληψης τροφής, η οποία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη του κοιλιακού λίπους.  Το να μην έχετε αρκετό καλό ύπνο μπορεί επίσης, δυνητικά, να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές, όπως η συναισθηματική διατροφή.

  1. Το κάπνισμα

Οι ερευνητές μπορεί να μην θεωρούν το κάπνισμα άμεση αιτία λίπους στην κοιλιά, αλλά πιστεύουν ότι είναι παράγοντας κινδύνου.  Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PloS έδειξε ότι, αν και η παχυσαρκία ήταν η ίδια μεταξύ των καπνιστών και των μη καπνιστών, οι καπνιστές είχαν περισσότερο κοιλιακό και σπλαχνικό λίπος από τους μη καπνιστές.

 

Πώς να χάσετε το λίπος από την κοιλιά

Τα ακόλουθα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε το ανεπιθύμητο λίπος της κοιλιάς:

  1. Υιοθετήστε μία υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.
  2. Μειώστε στο ελάχιστο την κατανάλωση αλκοόλ
  3. Βάλτε την άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα.
  4. Βγείτε έξω στον ήλιο. 
  5. Μειώστε το άγχος.
  6. Βελτιώστε τον ύπνο σας
  7. Σταματήστε το κάπνισμα

 

πηγή: Medicalnewstoday

 

 

front-storiesκοιλιακό λίποςΑδυνάτισμα