Πως το αλκοόλ επηρεάζει τον ύπνο σας;

Μερικά ποτήρια κρασί ή μερικά ποτά το βράδυ πιθανότατα θα σας κάνουν να κοιμηθείτε πιο γρήγορα από το κανονικό. Ποιος από εμάς δεν έχει αφήσει το πλύσιμο των πιάτων για το επόμενο πρωί ή δεν έχει παραμελήσει μια ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μετά από ένα δείπνο ή μια εορταστική βραδινή έξοδο;

Αλλά ακόμα κι αν “βουτήξετε” στη χώρα των ονείρων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι το υπερβολικό αλκοόλ θα σημαίνει μια ταλαιπωρημένη νύχτα ύπνου. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ διαταράσσει αυτό που είναι γνωστό ως αρχιτεκτονική του ύπνου σας , τις κανονικές φάσεις του βαθύτερου και ελαφρύτερου ύπνου που περνάμε κάθε βράδυ. Μια νύχτα με ποτό μπορεί να  διακόψει αυτά τα μοτίβα, λένε οι ειδικοί, και μπορεί να ξυπνήσετε αρκετές φορές καθώς περνάτε από τα συνηθισμένα στάδια του ύπνου.

 Το πρώτο μισό της νύχτας, όταν αρκετά υψηλά επίπεδα αλκοόλ εξακολουθούν να είναι το αίμα σας, πιθανότατα θα κοιμάστε βαθιά και χωρίς όνειρα.   Στον εγκέφαλο, το αλκοόλ δρα στο γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ ή GABA, έναν νευροδιαβιβαστή που αναστέλλει τις παρορμήσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων και έχει μια ηρεμιστική δράση. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να καταστείλει την ταχεία κίνηση των ματιών ή τον ύπνο REM.  Αργότερα τη νύχτα, καθώς τα επίπεδα αλκοόλ πέφτουν, ο εγκέφαλός σας έχει υπερένταση.  Αυτό μπορεί επίσης να επιφέρει πιο ζωντανά ή αγχωτικά όνειρα και – επειδή ο ταραχώδης ύπνος σημαίνει ότι ξυπνάτε πιο τακτικά – είναι πιο πιθανό να τα θυμάστε.

Το αλκοόλ είναι επίσης διουρητικό που σημαίνει ότι μπορεί να ξυπνήσετε για να πάτε στην τουαλέτα.  Μέτριες ποσότητες αλκοόλ, ειδικά κρασιού και τα οινοπνευματώδη, έχουν πρώιμη διουρητική δράση, ειδικά στους ηλικιωμένους.   Δεν είναι ξεκάθαρο βέβαια, αν η επιθυμία για ούρηση σας ξυπνά ή αν απλώς είστε πιο συντονισμένοι με το σώμα σας το δεύτερο μισό της νύχτας επειδή κοιμάστε πιο καλά.

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να ροχαλίζουν περισσότερο αφού πιουν. Το αλκοόλ είναι μυοχαλαρωτικό και χαλαρώνει τους μύες στους ανώτερους αεραγωγούς σας, διαταράσσοντας την κανονική αναπνοή. Το ποτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου, τα οποία ξυπνούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς οι αεραγωγοί τους καταρρέουν στιγμιαία.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το ποτό θα χαλάσει τον ύπνο σας, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο σας. Και επειδή το αλκοόλ καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, οι ειδικοί προειδοποιούν να μην το χρησιμοποιείτε σε συνδυασμό με βοηθήματα ύπνου.

Μερικοί άνθρωποι πίνουν πιο κοντά στην ώρα του ύπνου για να τους βοηθήσουν να κοιμηθούν. Αλλά αυτό μπορεί να ξεκινήσει έναν επικίνδυνο κύκλο πιο ταραχώδους ύπνου ακολουθούμενο από βαρύτερη κατανάλωση αλκοόλ.  Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν αϋπνία,  μπορεί απλώς να πίνουν πάρα πολύ ή πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.

Οι ειδικοί προτείνουν να υπάρχουν κάποιες ώρες διαφορά μεταξύ του ποτού και του ύπνου.

 

αλκοόλαλκοόλ και ύπνος