Πώς το φύλο επηρεάζει την ανταπόκριση του οργανισμού σε λοιμώξεις και ασθένειες

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα δείχνει ότι όταν πρόκειται για την ευαισθησία σε λοιμώξεις και άλλες συνθήκες υγείας, το φύλο έχει σημασία.

Η έρευνα, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Immunology, υπό την εποπτεία  του ανοσολόγου Shokrollah Elahi. Ο Elahi και η ομάδα του εξέτασαν πώς η αναιμία – μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο δεν έχει αρκετά ώριμα ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα – μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου ή απώλεια αίματος και μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές ανοσολογικές αντιδράσεις στα αρσενικά. έναντι των θηλυκών.

Γνωρίζοντας ότι τα θηλυκά είναι γενικά πιο προδιατεθειμένα από τα αρσενικά για αναιμία λόγω μηνιαίας απώλειας αίματος ή εγκυμοσύνης και τοκετού, ο Elahi είπε ότι η εξέταση των επιπτώσεων της αναιμίας στο ανοσοποιητικό σύστημα σε ελεγχόμενο περιβάλλον ήταν το κλειδί.

“Έχουμε δείξει σε αυτή τη μελέτη ότι οι γυναίκες γενικά έχουν περισσότερα ανώριμα ερυθρά αιμοσφαίρια στην κυκλοφορία του αίματος από τα αρσενικά. Ένας κύριος λόγος για την παρουσία ανώριμων ερυθρών αιμοσφαιρίων στην κυκλοφορία του αίματος είναι η αναιμία. Ειδικότερα, το ποσοστό αυτών των κυττάρων επεκτείνεται σε αναιμικές γυναίκες και αυτά τα ανώριμα ερυθρά αιμοσφαίρια σε αντάλλαγμα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τις γυναίκες πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις », δήλωσε ο Elahi, «Η αναιμία έχει ως αποτέλεσμα την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος».

Η ομάδα του Elahi διαπίστωσε περαιτέρω ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερα ανώριμα ερυθρά αιμοσφαίρια στην κυκλοφορία του αίματός τους μετά τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο από ό, τι πριν. Το εύρημα υποδηλώνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών μπορεί να είναι λιγότερο ενεργό μετά την έμμηνο ρύση και οι πιθανότητές τους να προσβληθούν από λοίμωξη αυξάνονται.

Σύμφωνα με τον Elahi, ο τοκετός και οι έμμηνοι κύκλοι συμβάλλουν στις γυναίκες να είναι πιο αναιμικές από τους άνδρες, αλλά η σχετική μελέτη δείχνει ότι η αναιμία καταστέλλει το γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα περισσότερο και κάνει τις γυναίκες πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Η μελέτη τονίζει επίσης τη σημασία της αναιμίας ως μια κατάσταση που μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα και να κάνει τα θηλυκά να είναι πιο επιρρεπή από τα αρσενικά σε λοιμώξεις.

Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ενισχύει περαιτέρω την ανάγκη να σταματήσει η θεραπεία και των δύο φύλων με τις ίδιες στρατηγικές, σημείωσε ο Elahi.

Με την εμφάνιση της ιατρικής ακριβείας τα τελευταία χρόνια και την απόρριψη των διαφόρων διαγνωστικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων, η σημασία του φύλου ως μεταβλητή-και ο αντίκτυπός του στην πρόληψη, τις διαγνωστικές και θεραπευτικές στρατηγικές-έχουν γίνει πιο προφανείς, είπε.

“Η βάση για την εξατομικευμένη ιατρική είναι ότι τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν διαφορετική βιολογία και ανοσολογικές αντιδράσεις. Το φύλο επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα συγκεκριμένα αποτελέσματα από αυτοάνοσες και μολυσματικές ασθένειες, καρκίνους και ακόμη και απάντηση στην ανοσοποίηση”, δήλωσε ο Elahi.

«Στο παρελθόν, αντιμετωπίζαμε τα αρσενικά και τα θηλυκά το ίδιο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί σημαντική προσοχή στο ρόλο του φύλου στις ανοσολογικές αντιδράσεις, καθώς και οι δύο ανταποκρίνονται διαφορετικά στην ίδια ασθένεια ή θεραπεία».

Ο Elahi ελπίζει ότι μελλοντικές μελέτες θα εντοπίσουν τους ακριβείς παράγοντες που σχετίζονται με τις διαφορές φύλου στις ανοσολογικές αποκρίσεις.

«Η κατανόηση τέτοιων μηχανισμών θα καθορίσει σημαντικές νέες στρατηγικές για αποτελεσματική πρόληψη και θεραπεία καταστάσεων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό», είπε.

“Τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν διαφορετική φυσιολογία και ανοσοποιητικό σύστημα. Επομένως, πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτές τις διαφορές από την αρχή κάθε έρευνας ή κλινικής δοκιμής.”.

Λοιμώξειςfront-stories