Πως βοηθούν τα “μικροδιαλείμματα” στη δουλειά

Πρόσφατη έρευνα,  δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να κάνουν «μικροδιαλείμματα» στη δουλειά τις μέρες που είναι κουρασμένοι—αλλά αυτό δεν είναι κακό.

Τα μικροδιαλείμματα φαίνεται να βοηθούν τους κουρασμένους υπαλλήλους να ανακάμψουν από πιθανή κούραση και να ασχοληθούν καλύτερα με τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Τα μικροδιαλείμματα περιλαμβάνουν διακριτικές δραστηριότητες, όπως ένα σνακ, συνομιλία με έναν συνάδελφο, τέντωμα ή εργασία σε ένα σταυρόλεξο.

«Ένα μικροδιάλειμμα είναι εξ ορισμού σύντομο», λέει η Sophia Cho,  επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο North Carolina State University. «Αλλά ένα πεντάλεπτο διάλειμμα μπορεί να είναι χρυσό αν το κάνεις την κατάλληλη στιγμή. Η μελέτη μας δείχνει ότι είναι προς το συμφέρον μιας εταιρείας να παρέχει στους υπαλλήλους αυτονομία όσον αφορά τη λήψη μικροδιαλειμμάτων όταν χρειάζονται—βοηθά τους υπαλλήλους να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την ενέργειά τους και να συμμετέχουν στη δουλειά τους όλη την ημέρα».

Η νέα εργασίαβασίζεται σε δύο μελέτες που διερεύνησαν ζητήματα που σχετίζονται με μικροδιαλείμματα κατά τη διάρκεια μίας εργάσιμης ημέρας.

Συγκεκριμένα, οι μελέτες είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την κατανόησή μας για το πώς οι άνθρωποι ενισχύουν ή διατηρούν τα επίπεδα ενέργειάς τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να ασχοληθούν με τη δουλειά ακόμα και όταν ξεκινούν τη μέρα ήδη εξαντλημένοι. Οι μελέτες εξέτασαν επίσης ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στον καθορισμό του εάν οι άνθρωποι έκαναν μικροδιαλείμματα ή τι έκαναν κατά τη διάρκεια αυτών των μικροδιαλειμμάτων.

Οι συμμετέχοντες  ήταν από ΗΠΑ και Κορέα και συμπλήρωσαν τις έρευνες το πρωί, μετά το μεσημεριανό γεύμα και στο τέλος της εργάσιμης ημέρας.

Οι ερωτήσεις της έρευνας και στις δύο μελέτες στόχευαν στη συλλογή δεδομένων σχετικά με την ποιότητα ύπνου κάθε συμμετέχοντος στη μελέτη, τα επίπεδα  κόπωσης, καθώς και την ενασχόλησή τους με την εργασία τους και τις εμπειρίες τους στο χώρο εργασίας εκείνη την ημέρα.

Στις μελέτες, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα της έρευνας με στατιστικά εργαλεία για να εξετάσουν τις καθημερινές διακυμάνσεις στην  ποιότητα του ύπνου, την κούραση, την εργασιακή συμπεριφορά και τη συμμετοχή σε διάφορους τύπους μικροδιαλειμμάτων.

Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα:

  • Τις μέρες που οι άνθρωποι ήταν ήδη κουρασμένοι όταν έφτασαν στη δουλειά, έτειναν να κάνουν μικροδιαλείμματα πιο συχνά. Και τα μικροδιαλείμματα τους βοήθησαν να διατηρήσουν το ενεργειακό τους επίπεδο. 
  • Αυτό, με τη σειρά του, τους βοήθησε να ανταποκριθούν στις εργασιακές απαιτήσεις και να ασχοληθούν καλύτερα με την εργασία.

«Βασικά, τα μικροδιαλείμματα σάς βοηθούν να διαχειριστείτε τους ενεργειακούς πόρους σας κατά τη διάρκεια της ημέρας—και αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο τις ημέρες που είστε  κουρασμένοι », λέει η Cho.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να κάνουν μικροδιαλείμματα αν ένιωθαν ότι ο εργοδότης τους νοιαζόταν για την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων του.

 

 

 

 

Πηγή:  NC State