Πόσα βήματα ημερησίως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων (μελέτη)

  • Νέα έρευνα που βασίζεται σε δεδομένα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης προσθέτει ιδιαιτερότητα στην τρέχουσα κατανόησή μας για το πόσα βήματα πρέπει να περπατά ένα άτομο κάθε μέρα για να προστατεύει την υγεία του.
  • Η μελέτη δείχνει ότι ο στόχος των 8.200 βημάτων την ημέρα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων ενός ατόμου.
  • Η αύξηση του αριθμού των βημάτων και της έντασης του περπατήματος είναι ευεργετική για την αποφυγή των περισσότερων από τις χρόνιες ασθένειες που μελετήθηκαν.

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι το περπάτημα είναι καλό για την υγεία σας – αλλά συχνά υπάρχει έλλειψη συναίνεσης σχετικά με το πόσο περπάτημα χρειάζεστε την ημέρα για να έχετε οφέλη για την υγεία.

Για παράδειγμα, ο δημοφιλής στόχος των 10.000 βημάτων την ημέρα προήλθε από το μάρκετινγκ προϊόντων κατά τη δεκαετία του 1960 και δεν ήταν προϊόν ιατρικής έρευνας.

Αλλά μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ της Τενεσί, ρίχνει μια νέα ματιά στο πόσα βήματα πρέπει να κάνει ένα άτομο κάθε μέρα – και τι είδους βήματα είναι πιο ωφέλιμα – για την προώθηση της καλής υγείας.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το περπάτημα 8.200 βημάτων την ημέρα ήταν το όριο στο οποίο ένα άτομο αρχίζει να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτύξει μια ποικιλία χρόνιων ασθενειών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ του περπατήματος 8.200 βημάτων και του μειωμένου κινδύνου χρόνιων παθήσεων, όπως:

  • ευσαρκία
  • άπνοια ύπνου
  • γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ)
  • μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD)
  • διαβήτης
  • υπέρταση

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το περπάτημα ακόμη περισσότερων βημάτων συνεχίζει να αυξάνει τα οφέλη του περπατήματος για σχεδόν κάθε κατάσταση υγείας που μελετήθηκε.

Ο ανώτερος ερευνητής της μελέτης, Δρ. Evan L. Brittain , αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Vanderbilt, αναφέρει:  «Για τις περισσότερες συνθήκες, το υψηλότερο ήταν καλύτερο. Ωστόσο, για τον διαβήτη και την υπέρταση, παρατηρήσαμε ένα οροπέδιο σε περίπου 8-9000 βήματα την ημέρα, πάνω από το οποίο δεν υπήρχε κανένα εμφανές όφελος. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο υπέρτασης και διαβήτη θα πρέπει να σταματήσουν να περπατούν όταν φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα, επειδή υπάρχουν οφέλη από τη δραστηριότητα πέρα ​​από αυτές τις δύο καταστάσεις. Η καρδιαγγειακή νόσος δεν προέκυψε στην ανάλυσή μας, πιθανώς επειδή δεν υπήρχαν αρκετές διαγνώσεις καρδιαγγειακής νόσου για να επιτευχθεί στατιστική σημασία στις αυστηρές αναλύσεις μας και σε αυτήν τη σχετικά υγιή κοόρτη».

Η σωματική δραστηριότητα όπως το περπάτημα λειτουργεί σε πολλούς μηχανισμούς, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματος για να ωφελήσει την υγεία μας.

Τα οφέλη από το περπάτημα, περιλαμβάνουν την προώθηση ισχυρότερων οστών και μυών, διαχείριση βάρους, μείωση της χρόνιας φλεγμονής, χαμηλότερα επίπεδα στρες και βελτίωση της δύναμης και της αποτελεσματικότητας της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων μας. Αυτά τα οφέλη του περπατήματος έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, και μας επιτρέπουν να ζούμε πιο υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ένταση των βημάτων σας έχει σημασία

Η ένταση του βήματος συνήθως μετριέται από τον αριθμό των βημάτων που κάνει κάποιος ανά λεπτό. Η μέτρια ένταση είναι περίπου 100 βήματα το λεπτό και η έντονη ένταση είναι 130.

Και τα δύο θεωρήθηκαν επιπρόσθετα ωφέλιμα στη μελέτη.

Οι συμμετέχοντες που έκαναν πιο έντονο περπάτημα, όπως με κλίση ή με μεγαλύτερη ταχύτητα, εμφάνισαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στην υγεία τους, όπως χαμηλότερο ΔΜΣ.  Οι ειδικοί αναφέρουν ότι: «Όσο πιο συχνά κάνετε την καρδιά σας να χτυπά με γρήγορο ρυθμό, τόσο το καλύτερο».

περπατημαfront-storiesπερπάτημα για καλή υγείαχρόνιες ασθένειεςβήματα