Πόσες ώρες στα social media κάνουν αντικοινωνικούς τους εφήβους

Οι περισσότεροι έφηβοι περνούν ώρες ατέλειωτες με το κινητό στο χέρι, σερφάροντας στα social media. Όταν, δε, ο γονιός κάνει παρατήρηση και λέει να σταματήσουν, η μόνιμη επωδός τους είναι “σε ένα λεπτό” και ο χρόνος τρέχει… Οι πολλές ώρες, όμως, έχουν επίπτωση στην ψυχική υγεία τους.

Από τρεις ώρες και πάνω την ημέρα οι έφηβοι μπορεί να κλείνονται στον εαυτό τους και να γίνονται αντικοινωνικοί, σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry.

Η εσωτερίκευση περιλαμβάνει την κοινωνική απόσυρση και τη μοναξιά, τη δυσκολία αντιμετώπισης του άγχους και της κατάθλιψης, καθώς και τη δυσκολία έκφρασης των συναισθημάτων τους. Το αντίθετο πρόβλημα εξωτερίκευσης είναι η επιθετικότητα προς τους άλλους, η ανυπακοή, η γενικότερη αντικοινωνική συμπεριφορά κ.ά.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, με επικεφαλής την Kira Riehm, εξέτασαν στοιχεία για πάνω από 6.000 παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών, συσχετίζοντας σε βάθος τριετίας τον χρόνο που περνούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την ψυχική τους υγεία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, όσο αυξάνεται ο χρόνος στα social media, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα για προβλήματα εσωτερίκευσης, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με αντίθετα προβλήματα συμπεριφοράς. Δεν βρέθηκε συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση social media και μόνο, στα προβλήματα εξωτερίκευσης.

«Πολλές μελέτες έχουν βρει σχέση ανάμεσα στα ψηφιακά ή κοινωνικά μέσα και στην υγεία των εφήβων, αλλά ελάχιστες μελέτησαν το ζήτημα σε βάθος χρόνου. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι έφηβοι, που περνάνε πολλές ώρες στα social media, είναι πιθανότερο να αναφέρουν προβλήματα εσωτερίκευσης μετά από έναν χρόνο.

Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οπωσδήποτε τα social media προκαλούν τα προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά θεωρούμε ότι ο λιγότερος χρόνος στα social media μπορεί να είναι καλύτερος για την υγεία των εφήβων», δήλωσαν οι ερευνητές.

Είναι αξιοσημείωτο ότι περίπου το 17% των εφήβων δεν έμπαινε στα social media. Το 32% αφιέρωνε σε αυτά λιγότερο από 30 λεπτά τη μέρα, το 31% μισή ώρα έως τρεις ώρες, το 12% τρεις έως έξι ώρες, ενώ το 8% – δηλαδή περίπου ένα παιδί στα δέκα – πάνω από έξι ώρες τη μέρα.

Το 9% των παιδιών (σχεδόν ένα στα δέκα) είχε μόνο προβλήματα εσωτερίκευσης, το 14% μόνο εξωτερίκευσης, το 18% και τα δύο, ενώ το 59% μικρά έως καθόλου προβλήματα.

social mediaψυχική υγείαέφηβοι