Πόση ξηρά τροφή χρειάζεται ο σκύλος σας;

Το φλιτζάνι μπορεί να φαίνεται ο πιο εύκολος τρόπος να μετρήσετε την ξηρά τροφή για το σκύλο σας, όμως  νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Guelph διαπιστώνει ότι όταν πρόκειται για σωστές μετρήσεις, οι ποσότητες που φτάνουν στο πιάτο του αγαπημένου μας τετράποδου, είναι συνήθως λάθος.

Η μελέτη, σχεδιάστηκε για να διαπιστωθούν οι ικανότητες μέτρησης της σωστής ποσότητας τροφής από τους ιδιοκτήτες σκύλων και ανακάλυψε ότι 48% υποτιμά τις ποσότητες που δίνει στο σκυλί του, ενώ το 152% υπερεκτιμά τις αντίστοιχες ποσότητες, ανάλογα με το μέτρο που χρησιμοποιεί.

Τα λάθη αυτά μπορεί να μην φαίνονται πολύ σημαντικά, όμως μπορεί να καταλήξουν μέρα με την ημέρα σε υποσιτισμό ή παχυσαρκία του ζώου, δήλωσε ο Jason Coe από το Ontario Veterinary College, ερευνητής στο Τμήμα Πληθυσμιακής Ιατρικής.

Η λύση, είναι να αλλάξει το σκεύος που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της τροφής και κατά προτίμηση, ο ιδανικός τρόπος μέτρησης είναι η ζυγαριά κουζίνας.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Veterinary Record συμπεριέλαβε 100 ιδιοκτήτες σκύλων και χρησιμοποίησε τρία δοχεία μέτρησης: μια σέσουλα 2 φλιτζανιών με διαβαθμισμένες σημάνσεις, ένα δοχείο μέτρησης υγρού 2 φλυτζανιών που χρησιμοποιείται συνήθως για το ψήσιμο και ένα κύπελλο μέτρησης ξηρού φαγητού 1 φλιτζανιού.

Κάθε ιδιοκτήτης κλήθηκε να χρησιμοποιήσει τη μεζούρα του και να μετρήσει τρεις όγκους ξηράς τροφής.  Ένα τέταρτο του φλιτζανιού, μισό και ένα φλιτζάνι. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις σωστές ποσότητες φαγητού, αντίστοιχα.

Τελικά, οι μερίδες είχαν μεγάλη διαφοροποίηση, ιδίως όταν επρόκειτο για τις μικρότερες μερίδες.

Έτσι, το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τα μικρά σκυλιά, αφού και η παραμικρή αύξηση, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες θερμίδες, παχυσαρκία και τις ανάλογες παθήσεις που συνδέονται με αυτήν.

Εκείνοι που χρησιμοποίησαν το κύπελλο μέτρησης υγρού 2 φλιτζανιών έκαναν συνήθως τα περισσότερα λάθη και στις τρεις μετρήσεις. Αντίθετα, ήταν ακριβέστεροι όσοι χρησιμοποίησαν το κύπελλο ενός φλιτζανιού.

Πάντως η καλύτερη μέθοδος όλων, είναι η ζυγαριά κουζίνας, η οποία εξασφαλίζει ότι κάθε μέγεθος μερίδας είναι ακριβές.

σκύλοςξηρά τροφή