Σούσι
Χοιρινό
Στρείδια
Σεβίτσε
Τάρταρ κρέατος
Δεν είναι κακό το να μην σας αρέσει το κρέας σας καλοψημένο, αλλά μην πάτε στο άλλο άκρο. Το ωμό κρέας και τα πουλερικά ταρτάρ είναι πιθανότερο να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Μπορούν να έχουν όλα τα είδη βακτηρίων από το E. coli έως τη σαλμονέλα, που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια. Για να παραμείνετε ασφαλείς, βεβαιωθείτε ότι τα κρέατα είναι σωστά μαγειρεμένα.
Ωμά αυγά
Τα φρέσκα αυγά μπορεί να έχουν σαλμονέλα, η οποία μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να αρρωστήσετε είναι να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε αυγά που τα έχετε βράσει ή τηγανίσει. Μην αφήνετε τα αυγά εκτός ψυγείου. Βγάλτε τα όταν είναι να τα μαγειρέψετε.
Αλεύρι και ζύμη
Μπορεί να είναι δελεαστικό να τσιμπήσετε λίγη ζύμη όταν φτιάχνετε κέϊκ ή μπισκότα, αλλά οτιδήποτε με άψητο αλεύρι μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε. Το αλεύρι μπορεί να έχει βακτήρια όπως το E. coli και η Salmonella. Μην δοκιμάζετε ακατέργαστη ζύμη και μην προσθέτετε αλεύρι σε τρόφιμα που δεν θα μαγειρευτούν. Τα παιδιά δεν πρέπει να παίζουν με αλεύρι ή ζύμη. Όταν τελειώσετε με το αλεύρι, μην ξεχάσετε να πλύνετε καλά τα χέρια σας.
Ωμές πατάτες
Τι κάνετε με μια πατάτα που έχει γίνει πράσινη ή έχει βλαστήσει; Σίγουρα δεν την καταναλώνετε γιατί περιέχει τοξίνες που μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε. Μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πυρετό, πονοκέφαλο και έμετο. Αποφύγετε να τρώτε πατάτες που έχουν βλαστήσει.
Κόκκινα φασόλια
Πικρά αμύγδαλα
Άγρια μανιτάρια
Μερικά άγρια μανιτάρια έχουν τοξίνες όπως η αγαριτίνη και η αματοξίνη (agaritine & amatoxin). Αυτές οι ενώσεις μπορούν να βλάψουν το συκώτι και να προκαλέσουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Ακόμα και ωμά μανιτάρια ή χαλασμένα μανιτάρια που δεν έχουν αυτές τις τοξίνες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όπως έμετο, διάρροια και πόνο στο στομάχι.
Τάρο (taro)
Το τάρο είναι λαχανικό που πρέπει να καταναλώνεται μόνο μαγειρεμένο. Το ακατέργαστο taro έχει ενώσεις που ονομάζονται οξαλικά που μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο και ερεθισμό στα χείλη, στο στόμα και στο λαιμό. Το μαγείρεμα taro – ειδικά με γάλα – βοηθά στη μείωση της επίδρασης αυτών των τοξινών
Φύλλα ραβέντι
Οι μίσχοι ραβέντι που μοιάζουν με σέλινο χρησιμοποιούνται συχνά για πίτες και είναι ασφαλείς για κατανάλωση. Αλλά τα φύλλα του φυτού έχουν οξαλικό οξύ, μια τοξική ένωση που η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει κάψιμο στο στόμα σας, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια και πόνο στο στομάχι. Καλύτερα να το αποφύγετε.